Now Reading
Top locuri din România pentru un city-break în miez de toamnă

Top locuri din România pentru un city-break în miez de toamnă

Nu știu cum sunteți voi, dar știu cum sunt eu! Iubesc atât de mult drumețiile și să vizitez locuri noi, încât mă auto descriu ca un simplu melc care își cară liniștit mica căsuță în spate pe ploaie, pe vânt, pe cer senin ori soare dogoritor. Doar, doar găsește încă un loc fantastic pe care să-l admire. Toamna este anotimpul meu preferat care aduce cu sine o bogăție de culori și de roade. Are aromă de must rubiniu și dulceag, de dovleci zemoși, bine copți perfecți pentru o supă cremă delicioasă.

Dacă mai adaug la meniul toamnei și o plăcintă de mere cu miros de scorțișoară alături de un ceai fierbinte, weekend-urile departe de oraș și aproape de natură vor completa cutiuța cu amintiri care merită trăită an de an, toamnă de toamnă.

Mi-am luat foarte în serios alter-ego-ul de melc codobelc plimbăreț și pus pe șotii (gata să te ispitească), așa că vin în întâmpinarea ta cu sugestii de top locuri din România, absolut superbe, pe care merită să le vizitezi în această perioadă de an.

Seva Sana Retreat

Seva Sana este mai mult decât o pensiune. E o experiență în sine. „Un colț de rai” așa cum îi place lui Ioana Vasvari să descrie pensiunea pe care a deschis-o în Ardud-Vii la aproape 20 de kilometri de Satu Mare.

„Seva Sana – Manufactura de sănătate” este o afacere de familie născută din pasiune pentru plante și din dorința de a trăi o viață autentică, conectată la natură unde zgomotul se liniștește, iar timpul e mai blând și bun. Dacă ajungi aici trebuie neapărat să încerci turtițele terapeutice de baie pregătite de gazde. Iar ceaiurile din medalioane de plante realizate cu ajutorul presei organice, apoi presate manual, vor fi adevărată terapie pentru trup, minte și suflet.

Vei putea chiar tu să-ți prepari combinația de plante, iar tihna locului îți va oferi clipe de repaus sufletesc atât de necesare omului modern.

Satul Șirnea

Poalele Pietrei Craiului adăpostesc unele dintre cele mai frumoase locuri din țară, printre care satul Șirnea. În anul 2016 Centrul de Ecologie Montană a inaugurat nouă trasee ecoturistice la poarta Carpaților în zona Moeciu de Sus-Fundata- Fundățica-Șirnea. Traseele nu sunt grele, așa că se pot parcurge lejer și de copii. Toată zonă aceasta este de o frumusețe răpitoare nu doar în timpul verii, ci și toamna. Așa că ia-ți rucsacul în spate și ceva merinde pe drum, puțină glucoză pentru energie, apă cât poți duce și vizitează la pas Șirnea.

Poți începe cu Muzeul Etnografic și să continui cu satele Ciocanul, Peștera și Măgura, așezările vecine desprinse parcă dintr-o povestea de Ispirescu. Credeți-mă, Șirnea este un sat de basm, cu un view de excepție, poziționat superb între Piatra Craiului și Bucegi. Pe 25 octombrie, satul prinde viață și localnicii se strâng pentru a sărbători Focul lui Sumedru, o tradiție dacică care simbolizează înnoirea timpului calendaristic.

Cum multe dintre tradițiile de la sate și-au pierdut din importanță, ar trebui să sprijinim comunitățile locale pentru a-și putea conserva unicitatea și obiceiurile. Anul acesta din cauza Covid-19 lucrurile s-ar putea să ia o pauză, iar ceremonialul să nu aibă loc dacă autoritățile competente decid astfel.

Pensiunea Glod

Meșteșugul caselor tradiționale românești merită păstrat, iar oamenii frumoși care au construit acest spațiu sunt dovada vie că omul sfințește locul. În județul Alba, aproape de Cheile Glodului există o rezervație naturală unde poți să te cazezi, fie în casele tradiționale care au fost salvate de gazde, fie în pensiunea completă. Grăbește-te pentru că locurile sunt limitate, iar cererea mare!

Atracțiile turistice din zonă sunt variate așa că te poți bucura de scurte drumeții în Cheile Glodului, Cheile Cibului, la Peștera Feciorilor sau la Mănăstirea Negraia-Pătrângeni. Pensiunea nu are restaurant propriu, dar la cerere, gospodina familiei Dora gătește pentru oaspeți. Toate ingredientele folosite la prepararea meselor sunt locale, nelipsite fiind brânza de Glod și plăcinta casei. Te poți relaxa în ciubărul cu apă caldă în timp ce servești o șampanie rece și admiri cum toamna țese povestea acestui loc atât de primitor.

Clisura Dunării

Mituri și legende milenare adăpostește Clisura Dunării. Este unul dintre cele mai frumoase peisaje românești care începe să fie recunoscut nu doar de români, cât și de străini. Peisajul a rămas chiar și azi sălbatic, iar Dunărea mândră și mare, plină de mistere te așteaptă să le descoperi.

Te poți caza spre exemplu, în zona Dubova care cunoaște în ultimii ani o dezvoltarea turistică din ce în ce mai mare. Trezește-te dimineața cu o priveliște de vis, admirând magia Dunării și malul sârbesc care pare la o aruncătură de băț de cel românesc. Nu te aștepta să te plictisești deoarece zona este bogată în atracții turistice. Este printre cele mai multiculturale așezări din țară, așa că așteaptă-te să auzi graiul românesc împletindu-se cu cel sârbesc sau cehesc. 

Te invit să vizitezi Ostrovul de la Moldova Nouă accesibil doar cu barca. Imediat ce pășești pe micul petec de pământ o să fii întâmpinată de caii sălbatici care trăiesc aici. O biodiversitate impresionantă de păsări, mamifere sau reptile, ochiuri de apă și o vegetație luxuriantă o să te facă să te întrebi de ce nu ai ajuns pe aceste meleaguri până acum. Mai mult decât atât, în partea estică a Ostrovului se găsește unul dintre cei mai mari tumuli funerari din Europa. O movilă impresionantă de pământ unde se spune că își trăiește somnul de veci Attila, conducătorul hunilor.

See Also

De altfel, te poți caza și în complexul lacustru Egreta din comuna Berzasca care amintește de bungalourile din Oceanul Pacific. Dacă preferi pescuitul trebuie neapărat să te cazezi în zonă. Nu ai voie să uiți aparatul foto acasă (merge și smartphone-ul) pentru ca să surprinzi obiective turistice care pot să fie admirate de pe șosea, și anume Stânca Babacaia și cetatea Culei. Rămășițele vechii cetății care datează de pe vremea teutonilor se pot încă observa și fac parte dintr-un amplu proiect de reconstrucție în valoare de aproximativ cinci milioane de dolari derulat de primăria localității Coronini.

Nu uita de Cazanele Dunării, Golful Mraconia cu vestitul chip al lui Decebal. Pentru o experiență diferită te îndrum să vizitezi Cazanele Mari și Mici cu șalupa.

Cabana Valea Sâmbetei

Știi deja că îmi place să fac trasee montane toamna, așa că simt nevoia să împărtășesc cu tine un loc care m-a impresionat nespus: Cabana Valea Sâmbetei. Situată la o altitudine de 1401 metri, cabana este deschisă tot anul. Mâncarea este delicioasă, condițiile și prețurile sunt foarte bune, iar gazdele sunt vesele și ospitaliere.

Munții Făgăraș sunt spectaculoși și impunători.Chiar dacă nu ești adepta muntelui, nu ai de ce să te temi. Traseul către cabană se parcurge ușor dacă ai echipament (nu uita ghetele de munte acasă). Tabloul natural o să te lase mută de uimire. Aici te vei deconecta de la griji și deși, altitudinea este joasă o să ai senzația că ești în cer, mai ales dimineața când plafonul de nori este jos, iar tu îți bei fericită cafeaua caldă.

Una dintre lecțiile pe care pandemia ne-o oferă este să ne bucurăm de viață. Oamenii dragi contează, iar locurile pe care le descoperim la noi în țară (cel puțin momentan) cu peisaje fabuloase compun albumul nostru de amintiri. Bucură-te de peisaje care să-ți rămână în suflet și dă vestea mai departe pentru ca și alții să se bucure de aceste locuri din România ascunsă, chiar printre frunzele arămii de toamnă care cad.

Sursă foto: Pexels

***

View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top