Now Reading
Totul despre pilula de a doua zi: Dr. Mirela Popa explică

Totul despre pilula de a doua zi: Dr. Mirela Popa explică

pilula de a doua zi

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că, vreme îndelungată, contracepția și metodele contraceptive au fost un subiect tabu, un teren pe care era foarte delicat să pășești fără să stârnești controverse. Astăzi, din fericire, lucrurile au început să se schimbe. Înțelegem tot mai bine rolul și importanța informării corecte pe teme de acest fel, necesitatea educației sexuale, un subiect intens dezbătut în continuare, construim tot mai des un dialog coerent despre viața sexuală și implicațiile sale. Un dialog și mai multă deschidere încercăm să obținem și noi alături de partenerii de la Planifică Neprevăzutul, alături de care pregătim în fiecare lună articole care abordează subiecte de neratat, de citit și dat mai departe.

Prin urmare, în interviul de astăzi, povestim împreună cu Specialistul Planifică Neprevăzutul, dr. Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie, despre contracepția de urgență. Când vorbim despre pilula de a doua zi, vorbim despre o metodă contraceptivă care se folosește după ce contactul sexual neprotejat a avut loc și care poate scădea riscul de instalare a unei sarcini. Se mai numește și „contracepție de urgență” pentru că, așa cum îi spune și numele, se ia în cazul unui accident în contracepție și nu în mod regulat. 

Dar ce înseamnă, de fapt, un act sexual neprotejat? Ei bine, atunci când nu folosești nicio metodă de contracepție sigură și modernă sau când metoda folosită dă greș (de exemplu, prezervativul se rupe sau alunecă și, astfel, sperma ajunge în vagin sau când ai uitat să iei mai mult de 2 pilule anticoncepționale consecutive din folie), atunci poți spune că actul sexual nu a fost protejat și ai fost, deci, expusă riscului de sarcină. 

Pilula de a doua zi este cea mai întâlnită și cea mai ușor accesibilă metodă contraceptivă de urgență, care se utilizează în primele ore după ce un act sexual neprotejat a avut loc. Iar în rândurile care urmează aflăm totul despre administrarea ei, alegerea sa și contraindicații.

 • Când se ia pilula de a doua zi? În câte ore poate avea efect? Cât de eficientă este pilula de a doua zi în prevenirea unei sarcini?

Pentru ca această metodă de contracepție să aibă efect trebuie să fie administrată, ideal, în primele 24 de ore, pentru că eficiența sa e de până la 99%, însă nu mai târziu de 72 de ore. E bine să știi că eficiența pilulei depinde de momentul administrării. Efectul contraceptiv este de 75% pentru intervalul 25-48 de ore și de 50% pentru intervalul 49-72 de ore. Deci, cu cât mai repede, cu atât mai bine! Pentru verificare, se recomandă efectuarea unui test de sarcină la 3 săptămâni de la administrarea pilulei.

Atenție! Dacă accidentul a avut loc în perioada ovulației, e indicat un control ginecologic pentru evaluarea situației și a opțiunilor terapeutice.

 • Cum acționează pilula de a doua zi?

Similar cu anticoncepționalele, pilula de a doua zi acționează prin întârzierea sau inhibarea ovulației, astfel încât să prevină apariția sarcinii. E important, deci, să fie luată înainte de ovulație pentru a-și face efectul. Dacă contactul sexual neprotejat a avut loc după ovulație, cel mai bine se consultă un medic ginecolog în cel mai scurt timp pentru a evalua opțiunile. 

Principalele diferențe între pilula de a doua zi și anticoncepționalele clasice sunt:

– modul de administrare: în timp ce anticoncepționalele se iau zilnic (sau cu pauza de 7 zile în timpul menstruației, în funcție de tipul de pilule administrat), pilula de a doua zi se ia în maxim 72 ore de la contactul sexual neprotejat (deci după ce acesta a avut loc). 

– compoziția: pilula de a doua zi conține un derivat de progesteron pe când pilulele contraceptive orale combinate (anticoncepționalele) conțin și un derivat de estrogen;

Ambele metode acționează prin inhibarea ovulației.

Totul despre anticoncepționale – Răspunsuri pe înțelesul tuturor de la Dr. Mirela Popa

 • Ce contraindicații există în cazul administrării ei?

Ca orice alt tratament, contracepția de urgență are anumite restricții. Nu utiliza acest medicament dacă:

 • Ești deja însărcinată, pentru că nu își va face efectul.
 • Ai afecțiuni  cronice ale intestinului subțire, deoarece nu va fi absorbită de către organism.
 • Ai afecțiuni legate de funcționarea normală a ficatului.
 • Există antecedente referitoare la o sarcină extrauterină.
 • Ai avut vreodată inflamații ale trompelor uterine.
 • Prezinți sângerări vaginale abundente.
 • Ești alergică la substanțele pe care le conține (vezi prospectul).

În plus, sunt unele medicamente care interferează cu acest contraceptiv. Dacă administrezi aceste pastile, indicat este să nu iei în același timp și pastila de a doua zi.

 • Antibioticele utilizate în tratamentul tuberculozei.
 • Fenobarbital, antipileptice.
 • Extractele care conțin sunătoare.
 • Tratamentul antiviral antiHIV.
 • Antimicoticele sistemice.

 

 • Există riscul apariției unor dereglaje hormonale în urma administrării pilulei de a doua zi? Întârzierea menstruației? Alte efecte secundare?

Unul dintre cele mai frecvente efecte secundare este că menstruația poate să apară cu 7-10 zile mai devreme sau mai târziu decât în mod normal. Cu alte cuvinte, e normal și nu ai de ce să te panichezi dacă ți se întâmplă asta. În schimb, dacă au trecut mai mult de 10 zile și menstruația nu a venit, atunci e nevoie de un consult la medicul ginecolog pentru a vedea care este cauza întârzierii și a primi tratament, când diagnosticul impune.

Rar poate apărea senzația de greață urmată de senzația de varsătură (care apare în 1% din cazuri). Mai pot apărea senzația de amețeală, oboseala și durerile abdominale. Toate aceste simptome dispar după calmante uzuale. Ține cont că acestea nu se întâmplă fiecărei persoane, ci depinde de la caz la caz.

See Also

Atenție! Dacă în primele 3 ORE de când ai luat pilula de a doua zi ai avut vărsături sau diaree, atunci trebuie să mai administrezi un nou comprimat.

 • Dar riscul infertilității?

Contracepția de a 2-a zi nu este factor de risc pentru infertilitate dacă se utilizează conform recomandărilor și se ține cont de restricțiile menționate mai sus.

 • Cum se ia pilula de a doua zi? Cum o alegi pe cea potrivită? 

Există mai multe tipuri de contracepție de urgentă. De la farmacie se poate elibera fără prescripție medicală și, dacă ai vârsta egală sau mai mare de 16 ani, varianta care conține un derivat de progesteron sub forma a două pilule sau sub formă de doză unică. De exemplu, varianta cu doză unică se adminsitrează în primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat și are eficiență de 99% dacă este administrată în primele 24 de ore, 75% pentru intervalul 25-48, și 50% pentru intervalul 49-72 de ore. Pentru control, se recomandă efectuarea unui test de sarcină la 3 săptămâni de la administrare.

 • Cât de des poate fi utilizată ea?

Ea poate fi administrată ori de câte ori metoda de contracepție a eșuat, cu mențiunea că dacă se utilizează frecvent pot apărea tulburări ale ciclului menstrual. Dacă apare necesitatea unei metode de contracepție pe termen lung, cel mai bine este să se consulte cu medicul ginecolog în alegerea celei mai bune metode contraceptive. 

 • Poți face sex neprotejat dacă iei pilula de a doua zi?

Indicat ar fi să nu. Despre pilula de a doua zi se știe că acționează pentru un singur contact sexual neprotejat. Chiar dacă, prin modul ei de acțiune, pilula de a doua zi inhibă ovulația, nu există studii clare cu privire la ce se întâmplă dacă faci sex neprotejat în perioada de 72 ore după administrare. 

 • În ce situații NU are o femeie voie să ia pilula de a doua zi?

Despre contraindicații și restricții am vorbit mai sus. Aș adăuga însă faptul că pilula de a doua zi nu este o pilulă abortivă (se face des această confuzie), deci dacă femeia este deja însărcinată și vrea să renunțe la sarcină, pilula de a doua zi nu este o soluție, pentru că nu va avea niciun efect asupra sarcinii. 

Foto: Pixbay.com

***

View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top