Now Reading
Transformările aduse de o lună de Pilates zi de zi: corp, minte și emoții

Transformările aduse de o lună de Pilates zi de zi: corp, minte și emoții

Fac Pilates din primăvara lui 2017! Asta înseamnă că de aproape 7 ani merg săptămânal la cel puțin două sesiuni. Dar în tot acest timp, niciodată nu am fost zilnic. Credeam că nu voi găsi nici timp, nici resurse de toate felurile. Iată cum viața însă le aranjează cumva pe toate și într-o banală zi a săptămânii, când eram călare pe Reformer, în mijlocul antrenamentului cu Luminița (Attitude Pilates), mă trezesc spunând că eu nu am fost niciodată la Pilates zi de zi. Și cum doamna antrenoare doar de atât are nevoie ca să-i mai vină o idee creativă, postează pe IG DAY1/OneMonthChallenge … ”Sonia, te provoc! Vino la Pilates zi de zi timp de o lună și vei vedea ce se întâmplă.” Fix așa a început aventura mea de o lună, în care am ajuns la 27 de sesiuni practicate! 

Practica regulată a Pilatesului poate fi o cale eficientă de a îmbunătăți nu doar forța și forma fizică, ci și starea de bine generală. În acest articol, vom explora modul în care o lună de zile dedicate Pilatesului poate influența modificările trupului și poate aduce transformări semnificative în planul mental și emoțional.

Câteva cuvinte de început despre Pilates. 

Pilates este un exercițiu „minte-corp”, dezvoltat de un bărbat, Joseph Pilates. Este un tip de antrenament cu impact redus, deci potrivit pentru toate nivelurile de fitness și funcționează la îmbunătățirea forței, a posturii și a alinierii structurale. Un studiu, publicat în Journal of Strength and Conditioning Research, a constatat că persoanele care au făcut o oră de Pilates de două ori pe săptămână, timp de 12 săptămâni, au raportat creșteri semnificative ale rezistenței abdominale, forței superioare a corpului și flexibilității bicepsului femural.

Dacă vrei să aprofundezi subiectul, te invit să citești interviul cu Luminița Petrișor, antrenoarea mea. Îl găsești AICI. Vei afla ce înseamnă un antrenor bun de Pilates, ce cunoștințe profunde nu doar ale corpului uman trebuie să aibă, ci și despre psihicul uman. Pentru că în general sportul are mult de-a face și cu modul în care îți antrenezi mintea.

Vrei să ai un corp super feminin? Apucă-te de Pilates!

Cum a fost această experiență pentru mine? Hai să vedem toate planurile pe care au lucrat antrenamentele zilnice de Pilates.

Disciplină și echilibru

O practică regulată a Pilatesului necesită disciplină și angajament. Această disciplină poate extinde beneficiile și în alte aspecte ale vieții cotidiene. Capacitatea de a-ți organiza timpul pentru a face exerciții regulate poate influența pozitiv și alte domenii ale vieții, cum ar fi cariera și relațiile personale.

Da, să merg zilnic la Pilates chiar a fost o aventură pentru că probabil cel mai complicat a fost să reușesc să ajung zilnic în studio, în condițiile în care lunile noiembrie și decembrie sunt cele mai aglomerate în activitatea mea. Mi-am dovedit însă cât se poate de clar că NU EXISTĂ ”NU AM TIMP” ci doar nu îmi găsesc timp/am alte priorități/nu vreau.

Relația mea cu Luminița a fost de asemenea determinantă în acest demers, pentru că ea fiind foarte solicitată, a căutat la rândul ei resursele de timp să mă includă în program, astfel încât să fie potrivit și cu programul meu. Am avut grijă să programez la final de săptămână orele de antrenament pentru săptămâna care urma. Astfel, a fost nevoie ca dimineața să ajung la ora 10:00 de cele mai multe ori. Poate că pentru voi 10:00 este foarte târziu, dar pentru mine este devreme, dat fiind că lucrez până seara și dimineața, în general, am activități de birou pentru site. Am reușit însă să fac în așa fel încât să ajung la absolut fiecare oră stabilită. Singurele de la care am lipsit, au fost 3, când a fost o chestiune extrem de serioasă acasă și atunci când am fost plecată din oraș și nu puteam stabili plecarea mai târziu. În rest, indiferent de cât de aglomerate au fost zilele mele, dacă mi-a venit menstruația, dacă m-a durut capul sau au plâns copiii că pleacă mama lor 🙂 , eu m-am echipat și am plecat.

Starea mentală și concentrația

Pe măsură ce înaintezi în practica Pilatesului, vei observa o îmbunătățire a stării mentale. Concentrarea necesară pentru a executa mișcările corecte stimulează activitatea cerebrală și poate contribui la reducerea stresului și anxietății. Pilatesul devine un exercițiu holistic, care nu lucrează doar corpul, ci și mintea.

Fiecare exercițiu din antrenament implică o bună coordonare și o execuție cât mai corectă. Iar asta se poate doar atunci când te concentrezi. Cu alte cuvinte, atunci când ești în prezent. Știți, se vorbește mult în practica mindfulness despre a fi în prezent. Asta înseamnă, să te concentrezi la ceea ce faci în acel moment, fără să îți fugă mintea în alte direcții. Dar cum suntem oameni și departe de perfecțiune, este tare dificil să reușești așa ceva de fiecare dată. Să faci Pilates zi de zi înseamnă măcar să îți propui să stai în prezent. De multe ori mi-a ieșit, dar au fost și dăți când de la bun început știam că va fi nevoie de mult efort din partea mea să mă adun și din partea Luminiței să mă coordoneze. Pentru că și din punct de vedere mental, un antrenor bun simte cum trebuie să gestioneze capacitățile omului cu care lucrează.

Fără îndoială a reprezentat un efort semnificativ și dpdv mental să mă țin de ceea ce am stabilit. Și tocmai de aceea experimentul nostru s-a dovedit a fi mai mult decât un simplu antrenament. A avut un impact semnificativ asupra corpului dar și asupra stării mele mentale și emoționale.

Efectele emoționale ale practicii

Rămânând tot în sfera observațiilor subtile, un aspect adesea subestimat al exercițiilor fizice este impactul lor asupra stării emoționale. Pilatesul poate funcționa ca un elixir pentru eliberarea endorfinelor, ceea ce îmbunătățește starea de spirit și ajută la gestionarea stresului. În plus, interacțiunea socială în cadrul claselor de Pilates poate contribui la o mai bună conexiune socială și la construirea unui mediu de sprijin.

Pe parcursul acestei luni am ajuns în studio în tot felul de stări: plină de entuziasm, tristă, plânsă, nervoasă, plictisită, leneșă, absentă, ocupată … gândiți-vă la un spectru larg de emoții prin care trece omul zilnic și să știți că am trecut prin toate. A scris Luminița atât de frumos în această postare, că m-a emoționat.

A fost nevoie de un efort de a-mi depăși acele stări măcar pentru a mă mobiliza să ies din casă. Că apoi … știam drumul către Attitude Pilates. La studio, intra Luminița în acțiune care a avut grijă să își adapteze cerințele și exercițiile în funcție de cât puteam duce în acele momente. Apoi fetele, coechipierele mele de ”suferință”, niște tipe foarte faine, au contribuit mult la depășirea unor zile mai puțin bune. Este extraordinar cu femeile se pot ridica unele pe altele atunci când vor (și mai ales când nu sunt în vreo competiție). De multe ori, sesiunile se lasă cu râsete, voie bună și împărtășirea reciprocă a unor situații … poate fi uneori ca un fel de terapie de grup. Spre disperarea Luminiței, care trebuia uneori să ne astâmpere. Așa cum făceau și profesorii cu noi la ore. 🙂

Deci, partea cea mai faină este că indiferent de starea cu care intram în studio, cea cu care ieșeam era sigur mai bună! Iar acesta este un mare câștig! 🙂

Modificări fizice

Pilatesul, cu accentul său pe controlul mișcărilor și corectitudinea posturii, duce la schimbări notabile în compoziția și aspectul corpului. Musculatura de bază devine mai puternică, postura este îmbunătățită, iar flexibilitatea se dezvoltă. Aceste transformări pot contribui la reducerea durerilor de spate și la creșterea energiei generale.

Am o veste importantă pentru voi! Deși sunt obișnuită cu practica Pilatesului de câteva ori pe săptămână, după primele șapte zile de antrenamente zilnice Pilates, m-a durut fiecare părticică a corpului, fiecare striație musculară a abdomenului de fiecare dată când am râs. Au fost zile în care am transpirat enorm, zile în care doar m-a durut. Dar efortul a fost însoțitorul meu zilnic. Pentru că, ghici ce? NU ESTE NICIODATĂ MAI UȘOR!! Te doare totul la fel de tare. Însă rezista mai bine. Există o vorbă în engleză ”It never gets easier. You only get stronger.” EXACT asta este ceea ce am simțit pe parcursul acestei perioade de antrenament Pilates zi de zi.

Revenind la abdomen, mai exact la zona centrală a corpului (adică ceea ce se numește core în engleză), Pilates îți lucrează întregul nucleu în aproape fiecare mișcare, de la mușchii abdominali la mușchii spatelui inferior și zona pelviană. Deși mușchii mei abdominali au avut parte de o ”lecție” serioasă este important de reținut că un nucleu puternic nu este doar un obiectiv estetic. Toată această zonă este esențială pentru orice fel de mișcare, fie că vrei să alergi mai repede și să ridici greutăți mai mari, fie că vrei să îți întărești spatele și să îți îmbunătățești postura. Dar de toată această zonă puternică avem nevoie zi de zi, în activitățile noastre. Chiar și când stăm la birou, cum fac eu chiar acum.

În rest, brațele, spatele, picioarele … toate sunt frumos definite și rotunjite, linia corpului este feminină. Nu am făcut masă musculară și nici nu am slăbit (nu acesta era obiectivul). Dar parcă m-am subțiat. Ce-i drept, am fost cât de cât atentă și la ceea ce am mâncat. Dacă alimentația ar fi fost ca la carte, vă zic, aveam pachețele mega vizibile. Așa, se întrevăd binișor, mai ales în zilele când nu am consumat deloc alcool și făinoase.

Învățarea continuă și explorarea de sine

Pe măsură ce avansezi în practica Pilatesului, vei descoperi că mereu există noi niveluri de complexitate și subtilități de explorat. Această căutare a perfecțiunii în mișcare poate stimula dorința de a învăța și de a te descoperi pe tine însuți în moduri noi. Îți depășești anumite limite și vezi cât de versatil este propriul corp. În plus, în caz că trăiești cu senzația că Pilates poate fi plictisitor, află că niciun antrenament nu a fost identic cu altul. Iar asta este WOW! Singurul lucru de care mi-a părut rău, este că nu am făcut fotografii before/after. Dar asta să fie problema vieții noastre … 🙂

”Să văd într o formă de mișcare un asemena potențial de a transforma la nivel structural, de a schimba dpdv biomecanic contracțiile, mușchii implicați în execuții, de a recalibra deficiențe sau dezechilibre musculare, de a corela atât de intim factorul fizic cu cel mental, de a pătrunde în profunzimea ființei sub toate aspectele și a determina o rafinare, o înțelegere, o “apropiere” sau o trăire “din interior” a propriului “eu” sunt pentru mine aspecte care mă țin pe o frecvență de descoperire și redescoperire permanentă. Atât în ceea ce mă privește cât și cu oamenii cu care lucrez.

Iar bucuria pe care mi o produce fiecare asimilare, fiecare obiectiv îndeplinit, fiecare rezultat, fiecare treaptă pe care urcă “un corp” mă motivează și mă amplifică over and over again.” – Luminița Petrișor, trainer și co-fondator Attitude Pilates

Pentru mine, să fac Pilates zi de zi timp de o lună a fost o experiență de care nu mă credeam capabilă dar care mi-a ieșit și a fost extraordinară. În continuare, voi rămâne fidelă celor 2-3 antrenamente săptămânale și, din când în când, poate o dată pe an, voi mai face acest tip de Challenge. Cred că merită să vezi cât poți. Și crede-mă, poți mult!

În concluzie, o lună de zile dedicată Pilatesului nu aduce doar modificări fizice, ci și transformări semnificative în plan mental și emoțional. Prin practica continuă, Pilatesul poate deveni nu doar o formă de exercițiu, ci și o modalitate holistică de a-ți îmbunătăți calitatea vieții. Mulțumesc, Lumi, pentru tot! You are THE BEST!

***

View Comments (2)
  • Buna Silvia!!
    Acelasi lucru mi s_a intamplat mie cu yoga!!
    De la a iesii sa merg un pic in parc o data pe saptamana am ajuns sa fac yoga zilnic si asa o tin de vreo 2 ani jumatate!!
    Indiferent ca sunt in vacanta sau cine stie ce,treb sa fac cel putin 10 min ca sa imi pun corpul in miscare!!
    Sunt extrem de mandra de mine si daaaa!!! Corpul meu s-a schimbat ff tare!! Din cand in cand mai fac si pilates ,dar nu reusesc sa imi fie un obicei!!
    2023 a fost anul in care *Timp* si mai ales * nu am timp * a fost aproape eliminat din vocabularul meu!!!
    2024 prioritate somnului si odihnei si yoga zilnic ca si acum!
    Te citesc cu drag. Pupici

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top