Now Reading
Uleiurile vegetale: cum ne pot ajuta in viata de zi cu zi

Uleiurile vegetale: cum ne pot ajuta in viata de zi cu zi

Noi am fost crescuti, in principiu, cu ulei de floarea soarelui. Si abia mult mai tarziu am aflat ca exista o sumedenie de uleiuri vegetale extrem de sanatoase si gustoase, pe care le putem integra cu usurinta in alimentatia noastra zilnica dar pe care le putem folosi si pentru alte scopuri.

Asa ca astazi m-am gandit sa va povestesc despre beneficiile si modurile de intrebuintare ale uleiurilor vegetale. Sunt eficiente si ne pot ajuta foarte mult. Iata de ce.

ULEIUL DE ARGAN
De ce este bun: uleiul de argan a devenit foarte popular in ultimii ani, fiind folosit preponderent in industria cosmetica. Este obtinut din fructele arborelui cu acelasi nume, originara din Maroc si este bogat in antioxidanti, vitamine (in special vitamina E) si acizi grasi omega (3, 6 si 9), avand astfel un rol important in protejarea inimii si in prevenirea procesului de imbatranire al pielii. In plus, este si un excelent tratament pentru par, mai ales daca acesta este uscat sau deteriorat.

Cum se utilizeaza: inainte de toate, vreau sa va spun sa alegeti intotdeauna un ulei de argan veritabil, nu versiunile sale diluate cu tot soiul de substante. Stiati ca pentru un singur litru de ulei de argan se folosesc peste aproximativ 40 de kilograme de fructe de argan? In aceste conditii, nu este de mirare ca acest produs are un pret… piperat. Dar merita, asa ca va recomand sa alegeti intotdeauna ulei bio, obtinut prin presare la rece.

Desi nu e indicat sa gatiti cu el, uleiul de argan poate fi amestecat in salate (numai bune vara aceasta) sau in tajine (o mancare cu specific marocan din legume si carne). Acesta poate fi utilizat si ca tratament pentru par si piele: aplicati direct uleiul de argan (pe par sau ten) si masati usor pana acesta se absoarbe. De asemenea, este recomandat si pentru unghiile casante, deoarece contribuie la intarirea lor. Eu asa il utilizez! 🙂

ULEIUL DE IN

De ce este bun: uleiul de in este folosit inca de pe vremea lui Hipocrate, avand proprietati extrem de importante: are un continut ridicat de acizi grasi omega 3, minerale ca fier si magneziu, dar si nenumarate vitamine. Acesta e util in tratarea acneii, a eczemelor si a arsurilor, dar ajuta si la echilibrarea sistemului hormonal. Lupta impotriva bolilor cardiovasculare, dar are si un efect calmant asupra celor care trec prin perioade stresante.

Cum se utilizeaza: uleiul de in trebuie, de asemenea, presat la rece si consumat rece, fara preparare termica. Uleiul poate fi folosit in salate, iar semintele de in pot fi adaugate in iaurturi sau salate.

ULEIUL DE COCOS

De ce este bun: uleiul de cocos este fara doar si poate un superaliment. Are antioxidanti naturali, vitamine, calciu si acizi grasi. Este recomandat si in cazul femeilor care vor sa slabeasca, deoarece este asimilat repede de organism si stimuleaza metabolismul, facilitand arderea rapida a grasimilor. Interesant este si faptul ca, printre acizii grasi pe care ii contine uleiul de cocos, se numara si acidul lauric, un tip de acid regasit si in laptele matern, care protejeaza impotriva bacteriilor. In plus, acesta este un super produs cosmetic, deoarece mentine sanatatea pielii si a parului (voi reveni asupra lui cu un video tare simpatic).

Cum se utilizeaza: poate fi consumat in stare naturala (2, 3 linguri pe zi) sau poate fi integrat in diferite preparate, cum ar fi shake-urile sau iaurturile. Uleiul de cocos poate fi utlizat si extern, pentru curatarea si hidratarea pielii, pentru ingrijirea si stralucirea parului, pentru eliminarea vergeturilor sau a urmelor lasate de alte rani. Poate fi folosit pe post de crema, ca masca, dar si ca ulei de masaj.

ULEIUL DE SOIA
De ce este bun: pe langa vitaminele pe care le contine (A, D si E), uleiul de soia este bogat si in lecitina, fiind excelent pentru imbunatatirea memoriei. Acesta se obtine din boabele de soia si contine acizi grasi esentiali (in special, acid alfa-linoleic) pentru protejarea sistemului cardiovascular si a celui nervos. Mai mult decat atat, uleiul de soia are efect emolient, fiind bun pentru piele, acesta fiind motivul pentru care se regaseste des pe lista ingredientelor din produsele cosmetice.

Cum se utilizeaza: si uleiul de soia trebuie consumat in stare naturala, fara incalzire (procesele termice i-ar afecta proprietatile), fiind recomandat in salate. Acesta poate fi utilizat si extern, direct pe par sau piele, facilitand vindecarea unor rani sau eczeme.

ULEIUL DE RAPITA
De ce este bun: nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand aud de rapita, ma gandesc la toate acele sute de poze de pe Facebook cu intinderi de rapita. Aproape ca a devenit un cliseu. Dar proprietatile sale nu sunt de ignorat. Uleiul de rapita este bogat in vitamina E, un antioxidant puternic, ce contribuie la intarirea sistemului imunitar. Nu lipsesc, desigur, nici acizii grasi omega 3 si se pare ca uleiul de rapita ar avea rol si in protejarea impotriva Alzheimerului.

Cum se utilizeaza: este recomandat in salate si, ca toate celelelalte, nu trebuie sa fie incalzit.

See Also

ULEIUL DE CANEPA

De ce este bun: printre ”punctele tari” ale uleiului de canepa se numara acizii grasi omega 3, vitaminele si mineralele. Acesta mentine sanatatea sistemului cardiovascular, fiind recomandat si in cazul problemelor cu pielea uscata si imbatranita. In plus, la fel de bune sunt si semintele de canepa, bogate in fibre.

Cum se utilizeaza: atat uleiul de canepa, cat si semintele pot fi utilizate in salate sau supe. Uleiul trebuie presat si pastrat la rece.

TIPS & TRICKS: remediile naturale sunt folosite frecvent in ritualul nostru de ingrijire si infrumusetare, asa ca, pentru sanatatea parului si a pielii, un efect eficient au si uleiul de ricin, uleiul de jojoba si uleiul din samburi de coacaza (nutritiv, recomandat in lupta impotriva ridurilor).

Pe site-ul healthcentral.com, am gasit acest grafic util si despre alte feluri de ulei vegetal.

Sunt curioasa: voi ce uleiuri vegetale folositi si cum? Ce alte remedii naturale au avut efect in cazul vostru?

***

     Daca vrei sa te anunt cand postez ceva nou, te rog inscrie-te la NEWSLETTER! 🙂
View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top