Now Reading
Zero Waste: de ce este important să scăpăm de risipă și deșeuri

Zero Waste: de ce este important să scăpăm de risipă și deșeuri

Probabil știți deja că ecologia se numără printre temele despre care vorbesc în mod recurent (și tot nu mi se pare că o fac îndeajuns!). Mă deranjează la culme când văd că încă se aruncă gunoaiele pe stradă, ca și când orașul ar fi o mare ghenă, mă deranjează să văd cantitățile uriașe de plastic care acoperă mările și oceanele lumii, mă deranjează risipa de orice fel, de la risipa alimentelor la risipa resurselor planetei.

Și pentru că se apropie Paștele, o sărbătoare la care se consumă mai mult decât e necesar și se aruncă enorm la final, astăzi m-am gândit să vă propun o altfel de discuție. Nu despre cum pregătim masa festivă sau cum gătim mielul, ci despre cum prevenim risipa. Despre Zero Waste, acest curent despre care, sper eu, se va vorbi din ce în ce mai mult. Despre modalități simple prin care ne putem proteja planeta și pe noi înșine. Dar să nu mai zăbovesc și să trec direct la subiect.

Ce este Zero Waste

Pe scurt, Zero Waste este o filosofie care încurajează refolosirea sub o formă sau alta a tuturor produselor de care ne folosim în viața de zi cu zi. Obiectivul final este să nu mai ajungă deșeurile la groapa de gunoi, la incinerator, pentru că, inevitabil, toate substanțele toxice ajung în aer, soluri și ape și ne distrug planeta câte puțin… în fiecare zi.

Bineînțeles, dezideratul Zero Waste este unul ambițios și greu de atins. Dacă era ușor, nu mai vedeam acum imagini cu o plapumă de plastic deasupra oceanului, nu mai existau orașe poluate, în care nici nu poți respira (conform unui raport realizat de AirVisual, în 2018, cele mai poluate orașe ale lumii au fost cele din India și China), poate că nici nu ne mai confruntam cu atât de multe boli.

Nu știu dacă vom ajunge vreodată să nu mai trimitem absolut nimic la groapa de gunoi. Să reciclăm și să transformăm totul în permanență. Dar putem începe să facem noi mai mult. Mai bine.

Doar 9% din cantitatea de plastic a planetei este reciclată. 9% în condițiile în care, anual, sunt produse sute de milioane de tone de plastic. Plasticul nu este un material biodegradabil. Se descompune integral în sute de ani (200 de ani pentru dozele de suc din aluminiu, 200 de ani pentru paiele din plastic, 450 de ani pentru bidoanele din plastic, doar ca să vă faceți o idee). Altfel spus, plasticul va fi aici multă vreme după ce noi nu vom mai exista. Și va sufoca generațiile viitoare, va îmbolnăvi de tot planeta dacă nu ne trezim odată și nu începem să luăm măsuri. Măsuri care chiar ne sunt la îndemână.

5 pași prietenoși cu mediul prin care îți poți crește calitatea vieții

Cum putem să ne adaptăm stilul de viață la Zero Waste

Practice what you preach – spune o vorbă care îmi place mie mult. Așa că ți-am pregătit mai jos un ghid cu trucuri simple pentru a preveni risipa și pentru a reutiliza cât mai mult. Nici măcar nu trebuie să faci cine știe ce schimbări radicale în viața cotidiană, doar să adopți câteva obiceiuri sănătoase pentru noi și pentru planetă.

  • Când ieși să bei ceva în oraș, spune-i celui care te servește să nu îți mai aducă pai de plastic (asta dacă nu cumva în locul respectiv sunt oferite paie din material biodegradabil). Săptămâna trecută am fost foarte plăcut surprinsă că Animaletto Pizza Bar nu mai oferă paie. Bravo!!!
  • În loc să cumperi șervețele și prosoape de hârtie, alege șervețele și lavete de bucătărie din bumbac, pe care le speli cu ușurință și le poți refolosi timp îndelungat. Uite, am găsit niște super prosoape de in la Mazilique.
    Prosoape de bucătărie din in
  • Donează hainele pe care nu vrei le mai porți, dar care sunt în continuare în stare bună. Le poți oferi mamei, surorii tale, unor prietene apropiate, dacă și le doresc. Dacă nu, există întotdeauna o casă de copii care s-ar putea bucura de acele lucrușoare. Oameni mai puțin norocoși cărora le-ar prinde bine să aibă niște haine noi. La Promenada există The Empty Shop unde puteți duce haine.
  • Dacă sunt haine pătate, rupte, imposibil de purtat de altcineva, taie-le pe bucăți și transformă-le în cârpe de curățenie. Sunt foarte utile în casă.
  • Același lucru îl poți face și cu vechile prosoape sau lenjerii de pat care au ieșit din uz.
  • De asemenea, marile magazine au început să aibă această politică a colectării de haine și a reciclării materialelor. Da, industria modei este printre cele mai păcătoase, pentru că încurajează consumerismul și consumă foarte multe resurse, dar încep să se facă primii pași pentru un viitor sustenabil și în această zonă. Le puteți reclicla oricând în magazinele H&M.
  • Fă investiții cu cap. Am fost întotdeauna adepta calității, nu a cantității. Așa că, în loc să achiziționezi multe lucruri ieftine și de proastă calitate, mai bine îți iei un singur lucru și bun. Și regula asta se aplică la orice, de la achiziția de haine și până la alegerea unor electrocasnice pentru casă.
  • Nu cumpăra doar de dragul de a cumpăra. Pentru a reduce risipa și cantitatea de deșeuri pe care le producem, este important să învățăm să fim mai cumpătați. Vorbeam mai sus de Paște și de cantitatea impresionantă de alimente pe care o cumpărăm. Și de care, de fapt, nu avem nevoie. Cumpără doar strictul necesar. Nimic în plus. Pentru că, în caz contrar, vei ajunge să arunci mai mult la coș. Vei risipi. Resurse importante și, bineînțeles, bani.
  • Nu te arunca imediat la produsele la promoție. Gândește-te înainte dacă într-adevăr ai nevoie de ele.
  • Mergi întotdeauna la cumpărături cu o listă de cumpărături. Și ține-te de ea! O carte de gătit îți poate face viața foarte simplă atunci când vrei să planific cu cap mesele unei săptămâni.
    5 ingrediente
    Jamie Oliver
  • Fă tranziția către o periuță de dinți din bambus în locul celei din plastic. Diferența de preț nu este deloc mare, însă impactul asupra mediului e semnificativ. Am găsit niște super periuțe la DM.
  • Când mergi la piață sau la supermarket, ia cu tine o sacoșă din pânză în care să-ți cari produsele. E timpul să scăpăm de pungile de plastic!
  • Folosește cu moderație tehnologia. Scoate din priză electrocasnicele în fiecare noapte (bine, nu frigiderul, dar TV-ul și computerul merg scoase, de exemplu).
  • Nu mai arunca mâncarea. Gătește în cantități mai mici, astfel încât să nu fie nevoie să arunci. De altfel, mi-ar plăcea să văd mai multe inițiative ale hypermarketurilor și ale restaurantelor de a dona mâncarea rămasă peste zi sau produsele care stau să expire.
  • Redu consumul de carne. Ia-ți două zile pe săptămână în care să mănânci și altceva (asta dacă nu ești vegetarian). Marii producători de carne consumă resurse uriașe (apă, cereale cultivate pe suprafețe imense) pentru a-și întreține efectivele. Asta ca să nu mai vorbesc de faptul că bălegarul vitelor conține metan, un gaz cu efect de seră și un factor de poluare important.
  • Folosește un pahar reutilizabil atunci când mergi să-ți iei cafea. Sau în loc să cumperi apă la pet mai bine alegi o sticlă pe care să o umpli cu apă de la filtru. Am descoperit recent sticlele VITAJUWEL care oferă apei energizare cu cristale naturale semiprețioase de care ai nevoie.
    Sticlă Via Sănătos și în formă cu Jasp roșu, magnezit , cristal de stancă
  • Pregătește-ți mai des prânzul de acasă în loc să comanzi la birou (mâncarea livrată acasă vine în caserole din plastic). E mai economic și mai eficient pentru mediu.
  • În loc să arunci un obiect stricat, vezi mai întâi dacă îl poți repara sau refolosi în alt mod (de-asta există instalatori, croitori, mecanici și alți oameni care pot repara diferite lucruri).
  • Dacă nu ai neapărată nevoie de mașină, las-o în parcare și mergi pe jos sau folosește bicicleta.
  • Atunci când faci un cadou, nu mai folosi hârtie de împachetat și nu-l mai pune în pungi. Până la urmă, destinatarul lui oricum va scăpa de ambalaj, așa că e mai bine să previi risipa.
  • Oprește apa când te speli pe dinți/pe cap. Fă dușuri scurte, care să nu depășească cinci minute.
  • Plătește facturile online, scapă de hârtiile venite în cutia poștală. Am renunțat la astea acum muultă vreme. Aplicațile furnizorilor de utiliztăți sunt extrem de ușor de utilizat. Economie de timp + hârtie = LOZUL CÂȘTIGĂTOR! 🙂
  • Fă echipă cu vecinii și colectați împreună bidoanele de plastic (sau alte recipiente din plastic) și apelați o dată pe săptămână (sau mai rar, depinde și de nevoile voastre) la o firmă de colectare și reciclare care să vină să le ia din container. Am avut inițiativa asta acum 10 ani și până recent a funcționat incredibil – toată lumea le colecta separat. Din păcate firma respectivă nu mai vine să le ridice. Dacă aveți vreo informație în sensul ăsta, mă interesează!
  • Participă, măcar de câteva ori pe an, la o acțiune de plantare de copaci. Avem nevoie de ei pentru a combate poluarea.

 

Vrei să fii un Planeteer? Atunci aceste gesturi mici te pot transformă într-un Super Erou.

Foto: Pixabay.com

***

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top