Now Reading
5 pași prietenoși cu mediul prin care îți poți crește calitatea vieții

5 pași prietenoși cu mediul prin care îți poți crește calitatea vieții

Am observat că, în ultima perioadă, se vorbește și în România tot mai mult despre dezvoltare durabilă, despre sustenabilitate, despre ecologie, trendul bio ia amploare (și asta mă bucură nespus de mult), sunt lansate campanii în aceste direcții, dar… de la general la concret e ceva cale de parcurs. Se dezbate destul de mult și se aplică prea puțin. Dar sunt sigură că oamenii vor deveni tot mai conștienți de anumite lucruri.

Și ca să fiu constructivă, o să te întreb: știi ce este dezvoltarea durabilă? O înțelegi cu adevărat sau, mai bine spus, îi înțelegi necesitatea?

Ca să încep corect, oficial, ca la dicționar, Comisia Mondiala pentru Mediu si Dezvoltare zice că dezvoltarea durabilă e acea „calitate a unei activități antropice de a se desfășura fără a epuiza resursele disponibile și fără a distruge mediul, deci fără a compromite posibilitățile de satisfacere a nevoilor generațiilor următoare”.

Pentru mine, grija pentru mediu (dezvoltarea durabilă, sustenabilitatea – încadrează subiectul unde vrei tu) înseamnă să nu risipești aiurea, să nu distrugi când ai putea proteja, pe scurt, să nu-ți bați joc de ce ai în jurul tău. Casă, natură, resurse și orice ar mai putea intra aici. Și pe lângă acțiunile la nivel macro, foarte important la toată această mișcare, este că trebuie să pornească și de la fiecare individ în parte. Adică de la tine, de la mine, de la familia și prietenii noștri. Înainte să discutăm despre altceva, ar trebui să ne intre dezvoltarea durabilă … în sânge. Tocmai de asta, m-am gândit să vin cu câteva soluții simple, cu cinci pași mici, dar siguri pentru a crește calitatea vieții în mod durabil.

 1. Închide-ți laptopul și scoate device-urile din priză pe timpul nopții.

Probabil că și tu obișnuiești să îți lași noaptea laptopul pe sleep mode în loc să-l oprești de tot. Sau îți lași deschis monitorul de la birou. E timpul să îți schimbi acest obicei și chiar mai mult… să îl înlocuiești cu opritul și scoaterea device-urilor din priză. De ce?

Pentru că și atunci când televizorul sau orice alt dispozitiv rămâne băgat în priză este consumat curent. Da, chiar dacă tu l-ai stins, faptul că rămâne băgat în priză implică un mic consum cunoscut drept vampire electricity. Și da, poate că pe moment pare puțin lucru, dar, în timp, economia de energie se va simți. Pe factură, dar mai ales în mediul înconjurător, pentru că un consum exagerat de energie implică poluare, implică pierderea unor resurse prețioase pentru planeta noastră, resurse care deja… sunt cam pe ducă (petrol, gaze natural, cărbune).

 1. Înlocuiește pungile din plastic de la cumpărături cu sacoșe de pânză, reutilizabile.

Încă de acum mulți ani, am remarcat în țări ca Germania sau Austria, faptul că oamenii aceia veneau la supermarket cu plasa din pânză de acasă, în timp ce la noi pungile din plastic erau în floare. Am înțeles acel gest și am decis să îmi însușesc și eu obiceiul de a ține în portbagaj câteva plase reciclabile, de diferite dimensiuni, ca să nu fiu nevoită să cer o pungă de plastic atunci când fac cumpărături.

Dar care e, de fapt, treaba cu pungile din plastic? De ce sunt rele pentru mediu? Ei bine, problema ține de procesul de fabricație. Acestea sunt făcute din petrol, iar producția lor presupune și emanarea unor substanțe toxice, ceea ce duce la poluare. Totodată, materialul nu este biodegradabil. Altfel spus, odată ce iese plasticul la suprafață, nu prea mai poți scăpa de el. Citisem la un moment dat că unei pungi de plastic îi ia aproximativ 400 de ani pentru a se degrada complet. 400 de ani! Deci toate filmulețele acelea cu mări și oceane acoperite de plastic nu sunt o exagerare. Sunt o realitate. Tristă. În orice caz, de la 1 iulie, introducerea pungilor de plastic pe piața românească va fi interzisă. Iar de la 1 ianuarie 2019 va fi interzisă și comercializarea lor. Deci, ușor-ușor, începem și noi să ne aliniem directivelor europene.

 1. Reciclează aluminiul.

Aluminiul este o resursă a cărei procesare implică un consum uriaș de energie, acesta fiind și motivul pentru care este atât de importantă reciclarea lui. Agenția de protecție a mediului din Statele Unite (United States Environmental Protection Agency) susține chiar că eliberarea de fluorocarboni (substanțe extrem de nocive) din timpul procesului de extracție a aluminiului este de 9200 de ori mai dăunătoare decât dioxidul de carbon în raport cu modul în care afectează încălzirea globală.

Având în vedere că este un material foarte versatil, aluminiul se găsește într-o gamă largă de produse: doze de suc, folii alimentare, becuri, detergenți, deodorant, ambalaje de tot felul. Partea bună este că unele dintre ele sunt reciclabile. Este și cazul capsulelor de cafea Nespresso, care pot fi acum reciclate în:

 • Nespresso Boutique, situat în Calea Dorobanți nr 210;
 • Punctul de vânzare Nespresso din cadrul AFI Cotroceni, culoarul Champs-Élysées;
 • Punctul de vânzare Nespresso din cadrul Băneasa Shopping City, la parter;

Pentru a strânge şi depozita acasă capsulele de cafea utilizate, până la următoarea vizită în punctele de vânzare, membrii Clubului Nespresso pot ridica din magazinele Nespresso gratuit, odată cu comanda de cafea, pungi sigilabile care la rândul lor vor fi reciclate.

See Also

În plus, începând cu această vară Nespresso va face posibilă colectarea capsulelor de cafea utilizate și prin intermediul companiei de curierat. Membrii Clubului Nespresso îi vor putea înmâna curierului săculețul sigilat în care au strâns capsulele utilizate în momentul în care acesta le va livra o nouă comandă de cafea. Mi se pare un gest de responsabilitate din parte aunui brand atât de mare precum Nespresso și îi felicit. Promit să nu mai arunc nici o capsulă la gunoi!!! Mai multe detalii despre reciclarea capsulelor Nespresso găsești aici: https://www.nespresso.com/ro/ro/how-to-recycle-coffee-capsules?linkId=50775770 .

 1. Încearcă, măcar din când în când, o dietă fără carne.

Și spun asta atât din rațiuni care țin de sănătate, dar mai ales din rațiuni care țin de protejarea mediului înconjurător. Da, carnea de vită e cam cea mai “păcătoasă” din punctul ăsta de vedere. De exemplu, în cazul bovinelor crescute pentru carne, sunt necesare peste șapte kilograme de vegetație pentru a fi produsă o jumătate de kilogram de carne. Și peste 9000 de litri de apă pentru a fi produsă aceeași jumătate de kilogram de carne. Deci da, vorbim despre resurse uriașe pentru o cantitate infimă de carne. Industria cărnii din Statele Unite, cu acele ferme în care animalele sunt crescute la foc automat pentru a fi tăiate, este responsabilă pentru 85% eroziunea solurilor.

 1. Folosește baterii reîncărcabile.

Nu mai este un secret pentru nimeni că acidul coroziv din bateriile aruncate la întâmplare poate face un rău imens solurilor. Din păcate însă, toate acele containere pentru reciclarea bateriilor, așezate în diferite magazine, sunt mai mereu goale. Alege ori de câte ori e posibil baterii care se pot încărca (sunt mai scumpe, dar costul se amortizează în timp). Iar pe cele care se termină, strange-le în mod conștiincios și du-le la punctele de colectare speciale.

Hai că nu sunt deloc dificile punctele de mai sus, nu? Am ales să le prezint pe acestea pentru că sunt sigură că nu toată lumea le cunoaște impactul. Dar discuția e mult mai complexă de atât, așa că poate n-ar strica să amintesc și câteva trucuri… de bază (dacă le știi deja, sper că le și aplici în viața de zi cu zi):

 1. Reciclează selectiv. Sticla la sticlă, plasticul la plastic, hârtia la hârtie.
 2. Oprește apa atunci când îți periezi dinții.
 3. Scade timpul petrecut la duș. Da, știm cu toți că, uneori, dușurile se transformă în băi în toată regula.
 4. Stinge luminile din camerele în care nu stai.
 5. Alege mijlocul de transport în comun sau mersul pe jos în locul mașinii.
 6. Folosește biletele online. La concerte, la avion, la absolut tot ce îți oferă posibilitatea de scanare a biletului în locul imprimării lui.
 7. Reciclează ziarele și revistele din casă.
 8. Folosește becuri eco-friendly pentru a reduce consumul de energie.
 9. Folosește un bidon pe care să îl umpli ori de câte ori ai nevoie în loc să cumperi mereu sticle de apă.
 10. Plantează un copac. Sau câteva plante în casa ta. E bine pentru mediu, dar și pentru spațiul tău de acțiune.

Și acum sunt curioasă să îmi spui: tu ce obiceiuri prietenoase cu mediul ți-ai însușit?

***

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top