Now Reading
Cum să reciclezi corect. Ce trebuie să ştii?

Cum să reciclezi corect. Ce trebuie să ştii?

Dacă îți pasă de mediul înconjurător, atunci poate fi frustrant să te uiți peste statisticile despre reciclare. Pentru că observi că facem mult rău planetei. Potrivit Greenpeace, peste 90% din tot plasticul produs la nivel global nu a fost niciodată reciclat! Ca să-ți dai seama cât de mult înseamnă asta, doar în anul 2020 au fost produse 367 de milioanede tone de plastic. Iar utilizarea plasticului este în creștere. Se estimează că, până în 2030, producţia de deşeuri din plastic la nivel global ar putea creşte cu 41%.

Când vine vorba de reciclat, România se numără printre țările UE din coada clasamentului, după cum arată o statistică realizată în anul 2018 de Eurostat. Spun toate lucrurile acestea nu pentru a deplânge stadiul în care am ajuns. Ci pentru că e important ca fiecare dintre noi să-și dea seama cât de necesar este să facem schimbări în modul în care generăm și aruncăm gunoiul.

Anul trecut am început să reciclez. A fost unul dintre lucrurile pe care mi le-am propus pentru 2021. Și am descoperit că nu e suficient să pui hârtia la hârtie, sticla la sticlă și plasticul la plastic. Nu e de ajuns să reciclezi. Trebuie să te asiguri că reciclezi corect. Așa că am scris mai jos ce am învățat între timp despre reciclare pentru fiecare categorie de deșeuri în parte.

Ulei

Sub nicio formă nu e indicat să arunci uleiul alimentar la chiuvetă. De ce? Pentru că are efecte negative asupra mediului înconjurător. Poluează apa – un singur litru de ulei poate contamina un milion de litri de apă. Poluează și solul – o lungă perioadă de timp pământul nu mai este fertil.

Ce trebuie să faci ca să-l colectezi corect?

  1. După ce ai gătit, lasă-l să se răcească.
  2. Apoi strecoară-l pentru a da la o parte impuritățile și resturile de mâncare.
  3. Toarnă-l într-un recipient curat și uscat.
  4. Du-l la un punct de colectare specializat în reciclarea uleiului alimentar.

Acolo el va putea fi transformat în combustibil biodiesel, soluții de curățare sau săpun.

Unde se colectează uleiul folosit?

Variante sunt mai multe, eu îți dau două. Ambele mi se par la îndemână. Și ele vin cu beneficii diferite.

  • Uleiosul

Este vorba despre un proiect de antreprenoriat social desfășurat în București și în Iași. Uleiosul colectează gratuit uleiul alimentar. Cantitatea minimă pentru care vin la tine acasă este de 4 litri. Iar pentru a se deplasa folosesc biciclete sau cargo biciclete, ceea ce înseamnă 0 impact negativ asupra mediului! Au și puncte în care poți aduce chiar tu uleiul folosit. Pentru mai multe informații, îți las link-ul către site-ul lor aici.

  • Carrefour 

Cu ajutorul organizației Respiră Verde, în hypermarketurile Carrefour are loc o acțiune de colectare a uleiului folosit. Este simplu! Aduci 3 litri de ulei folosit și primești la schimb 1 litru de ulei. Sau vii cu 5 litri de ulei folosit și pleci cu 2 litri de ulei proaspăt. Sunt câteva criterii de îndeplinit – simple, de altfel – pentru ca uleiul să fie acceptat când îl duci la Carrefour. Tot ce trebuie să știi poți afla aici.

Medicamente

Dacă sunt aruncate la coș împreună cu gunoiul menajer, cel mai probabil vor ajunge la o groapă de gunoi. Deci substanțele chimice din componența lor vor pătrunde în sol. În cazul în care ajung în pânza de apă freatică, vor contamina apa de băut. Nu doar atât, dar plantele vor absorbi substanțele chimice ale medicamentelor ajunse în sol. Expuse sunt, pe urmă, și animalele care consuma verdeața și apa din zonele contaminate. Și, în felul acesta, pentru că noi consumăm legume, carne și pește, am putea fi, la rândul nostru, expuși substanțelor chimice din medicamente. Ceea ce poate duce la îmbolnăviri sau la creșterea rezistenței la antibiotice.

Ce ai de făcut ca să le reciclezi corect?

  1. Adună medicamentele expirate pe care le ai acasă.
  2. Du-le la o farmacie.
  3. Completează acolo un proces verbal de predare-primire.

Iar dacă farmacia nu vrea să-ți primească medicamentele sau nu știe despre ce vorbești, atunci spune-i de Ordinul Nr. 119 din 4 februarie 2014, dat de Ministerul Sănătății. Mai exact, ART. 38, litera c: “Medicamentele expirate provenite de la populaţie vor fi depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare.”

Metal

Atât metalele feroase (de exemplu: fier, oțel, inox), cât și cele neferoase (de exemplu: aluminiu, cupru) pot fi reciclate. La centrele de sortare se folosește un electromagnet pentru a le separa. Apoi se sortează fiecare metal în parte. După ce sunt curățate și topite, metalele poate fi transformate în noi obiecte.

Reciclarea aluminiului are beneficii semnificative pentru mediu. La fiecare tonă de aluminiu reciclat se împiedică emiterea în atmosferă a 9 tone de dioxid de carbon. Mai mult, e nevoie de 90% mai puțină energie pentru a recicla aluminiul decât pentru a-l produce. Cireașa de pe tort- aluminiul poate fi reciclat la infinit, el păstrându-și fără nicio problemă proprietățile. Așa că nu arunca dozele și folia de aluminiu, ci du-le la reciclat.

Cum trebuie să reciclezi metalul?

– În cazul în care este un metal feros, ai grija să nu aibă urme de rugină. Sau măcar să fie mici.
– Dacă vorbim de conserve și doze, trebuie să le cureți bine de conținut. Iar dacă vrei să reciclezi un tub de aluminiu cu aerosoli, atunci golește-l complet de conținut.
– Dacă e vorba de un obiect format din mai multe componente, separă-le. De exemplu, șuruburi și capace.
– Elimină etichetele.

Sticla

Când ajunge în centrele de colectare, sticla este sortată pe culori. De ce? Pentru că sticla colorată se folosește doar pentru a produce sticlă de aceeași culoare. Spre deosebire de cea incoloră, care are o gamă largă de întrebuințări. După ce este sortată, sticla este spartă, măcinată, topită și transformată în granule. Et voilà! Acum poate lua din nou viață sub o altă formă.

În schimb, dacă este aruncată în natură în loc să fie reciclată, procesul de descompunere durează foooarte mult. Oare poți să ghicești cât? Îți spun eu. Un milion de ani. Ceea ce înseamnă că sticla este deșeul cu cea mai mare rezistență. Din fericire, este un produs natural inactiv din punct de vedere biologic.

Ce ar trebui să faci ca să reciclezi corect?

– Spală bine sticlele, astfel încât să nu aibă niciun fel de reziduri.
– Îndepărtează etichetele.
– Dacă e vorba de borcane din sticlă, atunci nu uita să îndepărtezi capacele din metal.
– Asigură-te că sticla pe care o pui în tomberoanele speciale (adică cele verzi) poate fi reciclată la centrele de colectare în care ajunge. De exemplu, sticla termorezistentă (cum sunt vasele de Jena), nu se reciclează cu sticla obișnuită. Pentru că vasele de Jena au o temperatură de topire diferită, ceea ce înseamnă că afectează procesul de topire al sticlei obișnuite. Găsești aici o listă cu tipurile de sticlă pe care nu le poți pune în tomberonul verde.

Sticla nu-și pierde proprietățile sau calitatea în timpul procesului de topire. Prin urmare, poate fi reciclată la infinit. Iar din punct de vedere economic, costurile sunt mai reduse când reciclezi sticla decât atunci când o produci. Și mai important, prin reciclarea sticlei sunt economisite și materiile prime necesare fabricării ei. Și nici nu mai sunt produse emisiile de carbon cu efect de seră care ar fi răspândite în atmosferă dacă ar fi produsă de la 0.

Materiale textile

Din păcate, la noi în țară materialele textile ajung, cea mai mare parte, la fabricile de ciment, unde sunt incinerate. Adică înlocuiesc combustibilii fosili precum cărbunele și petrolul.

Dar uite o inițiativă care sper să prindă avânt și să se răspândească în toată țara. În luna iunie s-a deschis în București primul centru de economie circulară din țara noastră. Ceea ce înseamnă că, în loc să aruncăm la gunoi bunurile de care nu mai avem nevoie – dar care încă sunt în stare bună – le putem aduce aici pentru a fi refolosite. Pot fi aduse și haine.

See Also

Industria textilă se numără printre cei mai mari poluatori la nivel global. Dacă am consuma mai puțin, atunci s-ar diminua și efectele dăunătoare asupra mediului care sunt produse de acest sector. Prin urmare, gândește-te de două ori înainte să cumperi o haină. Și pe urma încearcă să-i prelungești pe cât posibil durata de viață. Fie găsindu-i altă întrebuințare, fie donând-o. Și apropo de reducerea consumului, uite un articol care te va pune pe gânduri: Nonconsumerism. Cum putem trăi din plin cumpărând mai puțin.

Hârtie și carton

Hârtia și cartonul au o durată de viață redusă și pot fi reciclate doar de câteva ori. Și asta din cauza că, în timpul procesului de reciclare, fibrele de celuloză devin din ce în ce mai scurte. Având în vedere cât de importanți sunt copacii pentru ca noi să putem respira, ar trebui să folosim hârtia și cartonul cu mai multă atenție și grijă pentru mediu.

Ce trebuie să ai în vedere când reciclezi?

– Hârtia și cartonul trebuie să fie uscate și să nu aibă urme de alimente sau de grăsime. În caz contrar, ele nu pot fi reciclate. Prin urmare, dacă ai, de exemplu, o cutie de pizza, separă partea murdară de grăsime de cea curată și du-o la reciclat doar pe cea din urmă.
– Îndepărtează capsele, benzile adezive și orice elementele din alte materiale.
– Nu mototoli hârtia, ci împăturește-o de așa manieră încât să ocupe cât mai puțin loc.
– Asigură-te că hârtia în cauză poate fi într-adevăr reciclată. E ușor! Verifică dacă are simbolul de reciclare – 3 săgeți care formează un triunghi.
– Dacă hârtie este cerată sau plastifiată, din păcate ea nu poate fi reciclată și trebuie aruncată la coșul de gunoi menajer. Câteva exemple: bonurile fiscale, hârtia de ambalat care este lucioasă, paharele de cafea, afișele, coperțile revistelor glossy ș.a.m.d.

Important! Cutiile de lapte și de sucuri tip Tetra Pak nu se colectează în recipientele pentru hârtie și carton, ci în cele pentru plastic (din cauza învelișului interior).

Ca să eviți risipa de hârtie alege, ori de câte ori ai ocazia, varianta biletelor și a facturilor electronice în locul celor fizice. Tipărește documentele pe ambele părți. Iar prosoapele de hârtie nu pot fi reciclate. Deci folosește, în schimb, prosoape din materiale textile. Și nu arunca foile de hârtie înainte de a le folosi pe post de ciorne. Sunt pași mici, dar cu mare impact pe termen lung.

Plastic

Probabil nu trece nicio zi fără să folosim, într-o formă sau alta, obiecte făcute din plastic. Când vine vorba despre reciclare, nu e suficient să știi că trebuie să pui plasticul în containerul galben. Trebuie să știi și care sunt categoriile de plastic care pot fi reciclate. Iar pentru asta e necesar să înveți să citești codurile. Sunt 7 la număr. Ele sunt împărțite în funcție de compoziția chimică. Pe site-ul celor de la Let’s do it, Romania! găsești informații despre tipurile de plastic și categoriile pe care n-ar fi rău să le eviți. Îți las link-ul aici.

Cum reciclezi corect?

  1. Verifici ce număr apare pe tipul de plastic în cauză, ca să vezi dacă este reciclabil.
  2. Speli sau cureți plasticul. Și asigură-te pe urmă că e uscat.
  3. Presează-le, astfel încât să ocupe cât mai puțin loc.
  4. Scoate dopurile PET-urilor. Motivul? PET-urile intră în categoria 1. În schimb, dopul lor e făcut dintr-un plastic diferit, de o calitate mai bună. Nu e nevoie să îndepărtați etichetele PET-urilor.
  5. Atenție! Nu pune în containerul galben recipiente din plastic în care au fost substanțe chimice periculoase. Ele trebuie colectate separat.

În mări și oceane ajung anual 8 milioane de tone de plastic. La nivelul Uniunii Europene, în 2018 fiecare locuitor a generat în medie 174 de kg de deșeuri din plastic. Dacă fiecare dintre noi ar face măcar mici schimbări, lucrurile s-ar îmbunătăți imediat. Un lucru la îndemână ar fi să nu mai cumpărăm atât de des apă îmbuteliată, ci să folosim, în schimb un filtru de apă. O inițiativă foarte faină este proiectul Deplastificat, care îți arată toate locurile din Oradea unde poți bea apă neîmbuteliată.

TIPS

Dacă nu ești tocmai dornic să duci personal diferitele tipuri de deșeuri reciclable pe care le ai în casă, nu-i problemă! Am o soluție. RECICLETA este o întreprindere socială și de mediu care colectează materiale reciclabile ușoare folosind transportul ecologic. Vor pedala până la tine acasă și vor lua hârtie, carton, plastic și doze de aluminiu.

În încheiere…

E important să reciclezi. Să reciclezi corect. Totodată, contează foarte mult și cât de mult gunoi produci, nu numai ce faci cu el. Așa că încearcă să reduci risipa de resurse. Ține mereu la îndemână o plasă de pânză, ca să nu fie nevoie să cumperi de fiecare dată una de plastic din magazin. Folosește paie metalice. Evită să folosești materialele care nu pot fi reciclate și caută alternative mai puțin dăunătoare mediului. Folosește saci de gunoi care sunt biodegradabili. Până și felul în care faci curățenie poate ajuta natura. Uite câteva idei: Păstrează curățenia în casă prin obiceiuri mici, dar care au impact asupra mediului înconjurător (P)

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top