10 alimente sănătoase de avut în cămară tot timpul și din care poți face rezerve! (video)

Deseori trebuie să pregătesc o masă rapidă și hrănitoare. Și gustoasă, desigur! Iar asta necesită o bucătărie bine aprovizionată. În mod firesc, alimente sănătoase te poți gândi că sunt doar cele proaspete. Doar că ele sunt extrem de perisabile și trebuie folosite în câteva zile. Iar eu chiar nu am timp să merg de prea multe ori pe săptămână la cumpărături.
Vestea bună este că există o serie de alimente sănătoase, produse de bază la fel de bune, dar care sunt de lungă durată în cămară sau în frigider. Sunt nelipsite din casa mea pentru că mă ajută să pregătesc mese și gustări bogate în nutrienți. Și de ceva timp, fac o mare parte din cumpărături la froopt.ro, un magazin online cu produse bio.
- Legume și boabe conservate sau uscate
Fasolea, năutul și lintea sunt printre cele mai sănătoase alimente. Au o durată de valabilitate foarte lungă, ceea ce le face o alegere de top pentru alimente neperisabile de păstrat în bucătărie.
De fapt, conservele de fasole pot fi păstrate în cămară la temperatura camerei aprox. 20℃ timp de 2-5 ani, în timp ce fasolea uscată rezistă 10 sau mai mulți ani. Fasolea uscată are o perioadă de valabilitate atât de lungă, deoarece îi lipsește umiditatea care ar putea stimula creșterea microbiană. În plus, sunt foarte hrănitoare, oferă o abundență de nutrienți, inclusiv fibre, magneziu, vitamine B și fier.
Încercați să adăugați fasole roșie, năut, linte și fasole în supe și salate.
Tot la această categorie intră și conservele de roșii care sunt baza celor mai bune sosuri pentru paste sau diverse mâncăruri.
- Nuci, semințe și unturile lor
Nucile și semințele sunt super nutritive, conțin grăsimi sănătoase, proteine, fibre și o gamă largă de vitamine și minerale. În funcție de tip, nucile și semințele pot fi păstrate la temperatura camerei timp de 1-4 luni, așadar se pot păstra în cămară.
Unturile naturale de nuci și semințe (precum celebrul peanutbutter – unt de arahide) sunt și ele alternative sănătoase și de lungă durată.
Nucile și semințele pot fi folosite în multe feluri de mâncare, inclusiv alături de fulgi de ovăz, iaurt și salate. Unturile de nuci și semințe se potrivesc excelent în smoothie-uri și pot fi adăugate în sosuri sau întinse pe fructe sau legume pentru o gustare rapidă și satisfăcătoare.
- Cereale
Când sunt în criză de timp și inpirație, mâncărurile pe bază de orez, bulgur sau quinoa sunt perfecte lângă salate sau în supe, sub formă de pilaf-urile sau amestecate cu legume coapte.
În funcție de tip, cerealele precum orezul brun, amarantul, bulgurul, ovăzul și quinoa pot fi păstrate în siguranță la temperatura camerei timp de luni și chiar ani, făcându-le o alegere inteligentă pentru a cumpăra cantități mari.
În plus, aceste cereale sunt surse excelente de fibre și micronutrienți, inclusiv vitaminele B, mangan și magnezi, iar consumul lor poate ajuta în prevenția afecțiunilor precum bolile de inimă și anumite tipuri de cancer.
- Miere
Toată lumea are nevoie de puțină dulceață din când în când. Mierea este un îndulcitor natural care oferă beneficii unice pentru sănătate.
De exemplu, mierea crudă are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii și conține antioxidanți puternici.
Mierea poate fi folosită în funcție de tipul ei pentru a adăuga aromă atât rețetelor dulci, cât și sărate. Mierea este un aliment care nu are termen de valabilitate! Cred că asta spune multe despre calitățile ei …
- Oțet de mere
Oțetul de mere are multiple utilizări în bucătărie. De exemplu, este un produs de curățare universal eficient și poate fi folosit la sosuri, dressinguri și produse de patiserie.
Pe lângă versatilitatea sa, oțetul este incredibil de sănătos. Cercetările au arătat că poate avea proprietăți antidiabetice, antiinflamatorii, antioxidante și de promovare a sănătății inimii.
- Grăsimi sănătoase pentru gătit
Anumite grăsimi, inclusiv uleiul de cocos, ghee și uleiul de măsline, pot fi păstrate în siguranță la temperatura camerei timp de un an sau mai mult, în funcție de tip. Din acest motiv, puteți cumpăra aceste produse în cantități mai mari, astfel încât să aveți întotdeauna la îndemână o sursă de grăsime sănătoasă.
Gătitul cu aceste grăsimi sănătoase aduce aromă rețetelor și îmbunătățește absorbția vitaminelor, mineralelor și antioxidanților solubili în grăsimi din alimente.
- Alimente fermentate
Alimentele fermentate precum varza murată, kimchi și murăturile sunt delicioase și versatile și oferă o serie de beneficii pentru sănătate. Cercetările au arătat că pot îmbunătăți digestia și pot ajuta la reducerea inflamației și a nivelului de zahăr din sânge.
În plus, aceste alimente au valabilitate îndelungată, astfel încât vă puteți aproviziona din plin cu ele fără să vă faceți griji la risipa alimentară. De exemplu, varza murată și murăturile pot fi păstrate la temperatura camerei timp de până la 18 luni.
Vă puteți bucura de aceste alimente (uneori chiar picante) direct din borcan, iarna când legumele nu sunt toate disponibile sau le puteți folosi ca topping-uri aromate pentru salate și alte feluri de mâncare.
- Condimente și ierburi uscate
Eu folosesc foarte multe ierburi aromatice și condimente atunci când gătesc, pentru că dau gust deosebit mâncării. Și nici nu mă zgârcesc la cantitate.
În plus, încorporarea ierburilor și condimentelor uscate în mâncare poate ajuta sănătatea în diferite moduri.
Turmericul, ardeiul cayenne, rozmarinul, scorțișoara, ghimbirul, oregano și chimenul oferă beneficii impresionante pentru sănătate și pot ajuta la reducerea inflamației și la reducerea riscului de anumite boli. Nu degeaba se zice despre bucătăria orientală că este sănătoasă.
- Usturoi și ceapă
Usturoiul și ceapa sunt baza multor rețete și sunt preferate atât de bucătarii profesioniști, cât și de bucătari amatori casnici pentru versatilitatea lor și durata lungă de valabilitate.
De asemenea, s-a dovedit că ambele sunt super sănătoase, iar utilizarea lor în mod regulat poate ajuta la reducerea riscului de apariție a diferitelor boli, inclusiv anumite tipuri de cancer, declin mental, boli de inimă și diabet.
- Ouă
Ouăle sunt un aliment versatil care poate fi savurat în orice moment al zilei. Sunt pline de proteine și aproape toate vitaminele și mineralele de care corpul are nevoie pentru a se dezvolta, motiv pentru care sunt adesea denumite multivitamine ale naturii.
Deși ouăle sunt considerate a fi perisabile, ele pot rezista până la 5 săptămâni în frigider. Cumpărați ouă de la găini crescute la sol dacă puteți. Nu numai că sunt mai hrănitoare, dar sunt și mult mai gustoase!
Acestea a fost lista de 10 alimente sănătoase pe care le am tot timpul în casă și din care îți poți face rezerve pentru o perioadă îndelungată. Apropos de perioade îndelungate de stat în casă, am scris în pandemie un articol despre Ce să ai în casă în caz de carantină.
Revenind însă la cele de mai sus, alimentele pe baza cărora am exemplificat se găsesc în magazinul online froopt.ro pe care vă invit să-l vizitați. Este foarte bine aprovizionat cu alimente sănătoase de calitate și bio, locale sau din Grecia. Cumpăr de la ei de mai bine de o lună și sunt foarte mulțumită!
***