10 metode prin care stimulezi creșterea părului sănătos și plin de volum
De când mă știu am acordat o foarte mare atenție părului meu și, pentru că am primit multe întrebări despre rutina de îngrijire, am scris pe DOER o serie de articole dedicate acestui subiect.
Astăzi păstrăm această direcție și ne ocupăm de câteva trucuri cu ajutorul cărora poți avea un păr lung și plin de volum, look-ul acela à la Sophia Loren care ne fascina pe toți. Evident, înainte de orice, trebuie să îți reamintesc că lucrurile nu se întâmplă peste noapte nici când vine vorba de creșterea părului, așa că trebuie să te înarmezi cu multă răbdare – chiar vei avea nevoie! E un proces pe termen lung, ce implică atenție și consecvență, însă, la final, rezultatul va fi wow!
Desigur, contează foarte mult marfa clientului… adică părul cu care ai fost înzestrată de natură. Nu-ți voi spune că dacă ai părul extrem de fin și rar, în mod miraculos se va transforma într-un păr de zece ori mai des și mai gros. Asta este imposibil. Ceea ce este însă posibil, este să-i oferi o îngrijire isteață pentru a face din el varianta cea mai bună posibilă.
Deci? Cum accelerezi creșterea părului sănătos și plin de volum? Iată câteva tips & tricks.
- Tunde-l des.
Da, ai citit bine. Deși pare o contradicție, dacă vrei să ai un păr lung și sănătos, trebuie să-ți tunzi vârfurile tocite sau părțile deteriorate în mod regulat. Din cauza acestor porțiuni afectate, sunt șanse mari ca părul tău să aibă de suferit: începe să cadă, își pierde strălucirea și volumul. Însă odată ce-l tunzi (nici nu e nevoie să iei foarte mult din lungime), el se regenerează și creșterea sa e accelerată.
- Stimulează producerea uleiurilor naturale ale părului.
Știu că seara, când te întorci acasă după o zi plină, ești obosită și nu îți mai arde să îți periezi părul. Dar ar fi bine să nu treci peste acest pas esențial pentru sănătatea părului. Pieptănându-l, stimulezi producerea uleiurilor naturale care ajung pe toată suprafața scalpului, ceea ce contribuie la hidratarea naturală a părului. În plus, știai că cea mai bună perie pentru acest proces este una cu peri de mistreț? I’m not kidding!
- Evită placa și styling-ul excesiv.
Cu siguranță nu e prima dată când auzi că placa de întins părul și alte dispozitive ce folosesc căldura nu sunt bune dacă le folosești pres des. Mai ales dacă obiectivul tău este să ai un păr lung și sănătos. Știu însă că, în unele cazuri, nu prea poți evita stylingul părului (de exemplu, eu nu prea pot trece peste acest pas atunci când am emisiuni, evenimente sau întâlniri). Dar poți recurge la mici trucuri pentru a-ți proteja părul: scade nivelul temperaturii la placă, folosește înainte de a-ți îndrepta părul un spray cu protecție termică, aplică măști și tratamente care să-l ajute să se repare mai ușor.
- Evită spălatul zilnic al părului.
Șamponatul o dată la două sau trei zile este indicat, pentru că în felul acesta le permiți uleiurilor naturale să penetreze părul, să îl hidrateze și să îl repare. Și nu uita să folosești după fiecare balsam și mască: pe lângă faptul că te ajută să îl descurci mai ușor și îi conferă acel aspect mătăsos, aceste produse contribuie la protejarea structurii părului.
- Ai grijă la metoda de periat.
Deși este indicat să îl periezi zilnic și, mai ales, seara, din motivele explicate mai sus, nu e bine nici să exagerezi cu asta. În plus, recomandat e să îți descurci prima dată vârfurile și să progresezi spre rădăcină. Probabil ai observat și tu că atunci când te apuci să îl piepteni pe toată lungimea lui, inevitabil ți se oprește peria la vârfuri, unde se adună firele încâlcite și formează o buclă pe care trebuie să o descurci, pierzând și foarte multe fire în tot acest proces. Tocmai de aceea, este mai bine să periezi mai întâi zona vârfurilor, ceva mai problematică, și apoi să te ocupi de toată suprafața. De asemenea, dacă nu e absolut necesar, nu îți peria părul când e umed, pentru că se rupe mai ușor.
- Nu îl mai prinde în coadă.
Toate acele elastice care îți strâng părul nu fac altceva decât să contribuie la ruperea lui, mai ales dacă firele tale sunt mai fragile. Dacă mergi la sală sau chiar trebuie să îl prinzi, folosește mai degrabă agrafe sau cleștișori de păr care să nu pună prea multă presiune asupra părului tău.
- Alege o față de pernă din mătase.
La capitolul investiții eficiente pentru părul tău intră și fețele de pernă din mătase, care sunt mult mai bune decât cele din bumbac, pentru că previn încâlcirea părului și ruptura lui.
- Ai grijă la alimentație.
Un păr lung, puternic și sănătos nu depinde numai de ce se întâmplă la exterior, ci și de ceea ce se întâmplă în interior. Există alimente care chiar îți „hrănesc” părul, așa că poți crește surplusul de proteine, ce ajută și creșterea părului, cu pește, nuci, cereale integrale. Mai mult decât atât, alimentele bogate în proteine, vitaminele A, C și E, biotina, dar și minerale precum zinc și fier și acizi grași OMEGA 3 sunt recomandate pentru „regimul” unui păr sănătos. De asemenea, poți plusa cu suplimenta care să îți asigure doza de vitamine necesare atât pentru sănătatea părului, cât și pentru cea a organismului.
- Aplică săptămânal un tratament.
Și la acest capitol îți pot recomanda să utilizezi cu încredere uleiul de cocos pentru strălucire și hidratare, dar nu uita nici de bunul și bătrânul ulei de ricin despre care se știe că stimulează puternic creșterea părului. Masează-ți scalpul seara înainte de culcare. Dimineața ai grijă să-l speli bine pentru că este destul de gras și văscos.
- Masează scalpul.
Un masaj de câteva minute la rădăcina părului stimulează circulația sângelui la nivelul scalpului. Poți face asta fie atunci când te speli pe cap șie când stai pe canapea și te uiți la un film.
***