10 trăsături de caracter sănătoase care sunt cheia bunăstării psihologice
M-am trezit astăzi de dimineață cu o stare foarte bună. Să fi fost porumbelul care gurluia la geamul meu sau razele de soare care m-am întâmpinat imediat ce am ieșit din dormitor, sau poate paharul plin de apă proaspătă pe care l-am băut primul lucru. Cu siguranță toate acestea sunt aspecte sau obiceiuri care contribuie la o stare bună. Dar mai presus de ele cred că starea de conștiință este una dintre acele trăsături de caracter sănătoase pe care le am și care reprezintă în cazul meu de când mă știu o parte din cheia bunăstării psihologice pe care o remarcați deseori.
Sigur, suntem unici, cu dispoziții, preferințe și aversiuni specifice. Aceste componente ne fac să fim cine suntem. Nu există așa este bine sau rău să fii dar există anumite trăsături de caracter sănătoase despre care este dovedit științific că ar fi factori importanți ai oamenilor bine adaptați din punct de vedere psihologic.
Potrivit cercetărilor publicate în Journal of Personality and Social Psychology, există 10 trăsături de caracter sănătoase care sunt cheie pentru bunăstarea mentală. În primul dintre cele trei studii, cercetătorii au cerut unui număr de 137 de experți în psihologia caracterului să descrie modul în care ei văd ceea ce înseamnă o persoană sănătoasă din punct de vedere psihologic. Pentru asta ei au folosit Inventarul de personalitate NEO, revizuit, care însumează 240 de articole în 30 de trăsături de personalitate mai concentrate. Acest inventar este, de asemenea, o versiune mai amplă a NEO-Five-Factor Inventory, care examinează cele cinci mari (Big Five) trăsături de personalitate ale unei persoane.
Care sunt aceste cinci mari trăsături de caracter?
Big Five a devenit un indicator popular al personalității care poate fi folosit pentru ca indivizii să învețe despre ei înșiși și despre punctele lor forte, sau poate fi folosit de organizații pentru a estima succesul ei. DAcă nu ți-ai făcut până acum Testul Big Five, iată unul gratuit pe care îl poți completa online. Pe baza răspunsurilor tale, dintr-un spectru de la zero la 100, vei afla unde te încadrezi la cele cinci trăsături de personalitate mari:
Deschidere către experiențe – cât de predispusă este persoana să accepte experiențe noi în viața sa. Scorurile mari vizează o personalitate cu mintea deschisă, originală, de obicei creativă și cu o imaginație bogată care preferă varietatea, fiind curioasă și libertină; iar scorurile mici vizează o personalitate realistă, lipsită de creativitate, convențională, care preferă rutina, sentimentul de familiaritate și cu valori conservatoare.
Conştiinciozitate – caracteristică persoanelor care valorizează competența, ordinea și respectarea eforturile ce trebuie făcute prin asumarea unei discipline de sine deliberate. Astfel de persoane preferă medii de lucru bine structurate şi controlate, care sunt dispuse să investească multă muncă şi fără a se lăsa distrase de tentații.
Extraversie – se referă la scala sociabilității ce descrie persoanele care se simt bine în contexte sociale şi care caută interacțiuni cantitative și calitative cu ceilalți. Scorurile mari denotă o personalitate comunicativă, atrasă de distracții și activă social; iar scorurile mici se referă la o personalitate rezervată, singuratică și în general retrasă social.
Agreabilitate – descrie persoanele care sunt, cum am spune noi “de treabă”, sensibile, neagresive, altruiste, și care nutresc empatie și compasiune pentru cei din jur. Au o toleranță ridicată la frustrare, iar atunci când ea există, nu este exprimată prin acte de agresivitate fizică sau verbală. Scoruirle mari reprezintă o personalitate îngăduitoare, supusă, generoasă și blândă; iar scorurile mici reprezintă o personalitate dură, critică, strictă și iritabilă.
Nevrotism – vizează scala anxietății ce descrie persoane cu accente nevrotice puternice, caracterizată de frici, angoase sau depresii. Scorurile mari indică o personalitate anxioasă, temperamentală, timidă, predispusă stărilor depresive, emotivă și vulnerabilă; iar scorurile mici indică o personalitate calmă, temperată, mulțumită de sine, echilibrată emoțional și rezistentă la adversități.
Mi-am făcut și eu testul iar aici este o parte din rezultatul deloc surprinzător. 🙂
Ei bine, acestea cinci mari trăsături de caracter ne poziționează în anumite valori, totuși cercetătorii studiului menționat mai sus și-au propus să obțină o viziune mai aprofundată a ceea ce constituie o „personalitate sănătoasă”, pe baza nivelurilor de trăsături date, care se conectează la aceste Big Five. Potrivit raportului, funcționarea sănătoasă a personalității poate fi cel mai bine caracterizată prin niveluri ridicate de deschidere către sentimente, emoții pozitive și simplitate și niveluri scăzute pe toate fațetele nevroticismului”.
De asemenea, s-a mai constatat că starea noastră psihologică joacă un rol crucial în determinarea calității experienței noastre și a relațiilor cu ceilalți. A avea o stare psihologică optimă nu înseamnă doar absența tulburărilor mentale, ci și cultivarea unui echilibru interior și a unei rezistențe potrivite pentru a face față provocărilor vieții. Această stare de bine este influențată în mod semnificativ de trăsăturile noastre de caracter.
Hai să vedem care sunt câteva dintre aceste trăsături de caracter esențiale:
1. Deschidere către sentimente. Deschiderea către sentimente înseamnă să nu ne fie frică față de sentimentele noastre. Ne acceptăm emoțiile și le folosim pentru a ne ghida și a ne informa. Când ne este frică de sentimentele noastre sau ne luptăm cu ele, avem tendința de a ne suprima sau de a gestiona emoțiile prin substanțe care pot avea un impact devastator asupra vieții noastre. A fi deschis la sentimentele celorlalți înseamnă că ne putem conecta cu ceilalți și să fim mai apropiați în relațiile noastre.
Căldura față de ceilalți generează intimitate și conexiune. Oamenii au mai multă încredere în noi și se simt bine în preajma noastră. Când suntem sănătoși din punct de vedere psihologic, este mai ușor să fim mai prietenoși și mai afectuoși.
2. Simplitate. Oamenii care tind să mențină o sănătate mintală bună pot avea experiențe pozitive făcând lucruri simple, cum ar fi mersul la o plimbare în natură, râsul cu prietenii și cei dragi sau ascultarea muzicii bune. Puteți aprecia fiecare experiență chiar dacă nu este captivantă sau elegantă.
3. Competență. Când ne simțim competenți, nu suntem într-un loc de rușine și sentimente de inadecvare. A te simți competent înseamnă a simți că „sunt bine”. A te simți competent generează claritate despre locul pe care îl ocupăm în lume, ceea ce este grozav pentru stima de sine. Când ne simțim competenți, este mai puțin probabil să evităm situațiile care ne fac să ne simțim incompetenți sau să compensăm în exces pentru a ne demonstra valoarea.
4. Rezistență în vremuri grele. Cu alte cuvinte, continui să încerci când lucrurile devin grele. Este dificil să rămâi motivat atunci când treci prin circumstanțe grele. Este posibil să scadă nivelul de energie și să pierzi speranța. Dar oamenii care sunt sănătoși din punct de vedere mintal pot, în general, să meargă mai departe atunci când lucrurile devin grele și, uneori, asta îi face chiar mai determinați în a-și atinge scopurile.
5. Emoții pozitive. Sentimentul de bucurie, ne dă loc să respirăm, ne conectează la copilăria noastră și la lipsa de griji a acelei etape din viața fiecăruia. Să te trezești în fiecare zi și te simți recunoscătoare pentru ceva. Când ai o zi proastă sau o săptămână proastă, poți să te uiți în jurul tău și să-i observi pe ceilalți oameni fericiți. Poate fi greu, în vremuri de suferință, să recunoști lucrurile pe care le apreciezi. Dar capacitatea de a te gândi la cel puțin un lucru pentru care ești recunoscător în fiecare zi este un semn de rezistență. Este un semn că ești determinat să apreciezi lucrurile bune sau relațiile bune pe care le ai. Recunoașterea acestora vă poate îmbunătăți sănătatea mintală dacă acesta este un obicei obișnui. Tot la categoria emoțiilor pozitive aș pune și să ai capacitatea de a fi fericit pentru ceilalți și de a le spune că ești fericit pentru ei. Acesta este un aspect esențial al sănătății mintale. Înseamnă că poți privi dincolo de propria ta luptă sau durere și ești fericit pentru alții, indiferent de ceea ce se întâmplă în propria ta viață.
6. Niveluri scăzute de ostilitate și furie. Mânia și ostilitatea pot fi distructive pentru relațiile noastre. Oamenii sunt meniți să se conecteze, iar ostilitatea creează o deconectare. Furia ne afectează sănătatea și corpul.
Deși toți am avut relații dure și conflicte în viața noastră la un moment dat, păstrarea sentimentelor negative față de ceilalți ne poate împiedica să ne vedem de propria viață. Dacă poți să renunți la mânie și să nu te mai gândești la cei care te-au rănit, ai șanse mai mari de pace în viața ta și de o sănătate mintală bună.
7. Anxietate scăzută. Un pic de anxietate poate fi de ajutor, deoarece ne spune ceva despre o situație și ne ajută să fim precauți sau să percepem riscul. Dar dacă nivelul de anxietate este ridicat, ne limităm. Zona noastră de confort devine mică și nu trăim cu sentimentul de libertate și siguranță. De asemenea, o persoană sănătoasă din punct de vedere psihologic are mai multă flexibilitate în gândire și poate vedea nuanțe de gri în diverse situații. Când ne simțim deprimați sau anxioși, putem experimenta o mulțime de gânduri negative care ne afectează. Gândurile noastre devin extreme și fixe.
9. Vulnerabilitate scăzută la stres. Vulnerabilitate scăzută la stres înseamnă că avem dezvoltată mai multă rezistență atunci când viața ne pune în fața unor situații stresante. Este capacitatea de a ne simți în control, proactivi și mai puțin reactivi. Vorbim și despre un nivel de impulsivitate mai scăzută. Asta înseamnă că avem o mai mare abilitate de a ne controla reacțiile și suntem mai puțin dependenți de surse exterioare pentru a ne regla.
10. Iubire și grijă de sine. Am lăsat acest obicei la final pentru că vreau să vă rămână în minte. Iubirea de sine este ceva cu care unii se nasc iar alții cultivă conștient printre acele trăsături de caracter care ajută la bunăstarea psihologică. Oamenilor sănătoși din punct de vedere mintal le pasă de ceilalți, dar nu în măsura în care se neglijează. Te asiguri că propriile nevoi sunt îndeplinite pentru că știi că acest lucru îți permite să fii mai disponibil pentru a-i ajuta pe ceilalți și să fii prezent în relațiile tale. Tot la grija de sine aș spune că se încadrează și abilitatea de a seta limite sănătoase cu ceilalți. Este foarte posibil să fii prezentă în viața celor dragi fără a-ți încălca propriul spațiu și intimitatea.
Unele dintre aceste trăsături de caracter sau abilități pot părea greu de atins. Unii dintre noi au crescut în familii în care negativismul, conflictul și frica au fost o parte constantă a vieții. Nu este întotdeauna ușor să schimbăm acele programe și să începem propriile noastre obiceiuri noi. A învăța să ne reformulam gândirea și să fim prezenți pentru a ne bucura de ceea ce ne înconjoară sunt abilități grozave de dobândit în timp care ne vor sprijini în atingerea bunăstării mentale de care avem nevoie ca să ne bucurăm de viața în toată splendoarea ei.
***
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3363382/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0092656613000950
https://www.psychologytoday.com/us/blog/from-trial-to-triumph/202206/10-qualities-of-mentally-healthy-people