Now Reading
5 moduri prin care să-ți torturezi copiii adolescenți.

5 moduri prin care să-ți torturezi copiii adolescenți.

Hai, că te-a atras ideea să dai click pe articol. Ce Dumnezeu vrea să zică nebuna asta oare? Ei bine, află că titlul acestui text este citat din Eric. Într-o pauză din timpul meditațiilor la matematică îi povestește profesorului că mama lui este influencer și că se pricepe să dea sfaturi și să le pună în practică. Și că neapărat ar trebui să scrie un articol cu 5 moduri prin care să-ți torturezi copiii.

Totul a pornit de la excursia întreprinsă ieri pe munte care a presupus ceva efort fizic, lipsa conexiunii la rețeaua mobilă și 4G și care a mai durat și toată ziua. Voi vă imaginați prin ce poate trece un adolescent în momente de genul ăsta?? Păi vă spun eu în continuare la primul sfat dintr-un șir de 5.

  1. Du-i pe munte o zi întreagă. Trezește-i dimineață și mergeți la gară ca să luați bilete (asta faci dacă vrei să fii spontan). La CFR nu vei găsi în weekend pentru că toată lumea merge pe Valea Prahovei. Nu-i nimic. Există și un tren privat, ieftin de tot, plin, care face vreo 3 ore până la Sinaia. Așa s-a dus ziua într-un mod fun până la 11:00. Când ajungi în gara de la Sinaia începe aventura. La vederea scărilor care duc spre oraș, copiii, deja înspăimântați, vor cere Uber până la gondolă. Să nici nu-ți treacă prin minte. Pe jos! Ai de parcurs un drum în urcare de vreo 40 de minute în care vei fi depășit de octogenare sprintene. Nu ceda! Perspectiva gondolei și drumul până la Cota 2000 vor genera un val de fericire preț de vreo zece – cinsprezece minute pentru că au ocazia să își odihnească picioarele. Odată ajunși sus, le dai o ciocolată caldă pentru un strop de energie și le arăți crucea ”acolo trebuie să ajungem!”… ”Pe buneeee? Sau faci mișto de noi?” ”Nu fac mișto, sunt în total 3.5 ore de mers. Voi puteți mult mai mult de atât.”  În fine, pornim, dar prima parte a traseului este mai dificilă, în sensul că e ușor abruptă și trebuie să pășești cu atenție ca pe niște scări. Prima dramă vine când pică și își murdăresc de pământ hainele. Din acel moment totul este groaznic. Nemulțumirea este exprimată fără oprire, în toate modurile colorate posibile. Și când zic fără oprire, nu exagerez. Timp de 4 ore. Ca să fiu mai elocventă, imaginează-ți liniștea din vârf de munte, pe care o remarcă inclusiv copiii. Ei bine, timp de 4 ore, ea nu mai există. Și urșii cred că au dat bir cu fugiții (n.r. știu că pe platou nu vin urșii :)) Dar oamenii care trec ocazional pe lângă noi, se uită ca la urs.  În fine, nu reușești să mai ajungi la punctul stabilit (care presupune încă o oră și cedezi pshic), ci te îndrepți către telecabina care va pune punct unui moment absolut fără sens din viața lor (”când nu voi avea un scop în viață, asta voi face”, ca să citez din clasici 🙂 ). Și ajungi acolo, tu părinte, terminat pshic, fericire maximă pe copiii care până atunci erau terminați din toate punctele de vedere, te așezi la coada înterminabilă de 2 ore, iar ei îți zic ”știi, vrem să mai mergem un pic până la Babele și la Sfinx, putem?” Atunci realizezi că și-au interpretat tare bine tragedia. :))) 
  2. Pune-i să citească. Nu la modul teoretic, ci cu număr obligatoriu de pagini pe zi. ”Dar de ce trebuie să citesc? Este plictisitor. La ce-mi folosește? Eu știu chestii multe de pe YouTube. Hai testează-mă! Dar pierd timpul. Mă plictiseșteeee!” Cam așa sună doar o parte din comentariile pe care le vei auzi. Fii tare, nu ceda. 
  3. Ia-le telefonul mobil. Uneori este necesar să îi motivezi cu ceva sau să iei niște măsuri. Nu se pune problema de stat în genunchi pe coji de nuci, desigur. Trebuie ceva mai adaptat anului 2019. Ce le place lor mai mult și mai mult? Telefonul. Stau cu ochii în el din momentul în care se trezesc și adorm cu el în brațe… pe bune. Deci dacă au de trecut un test important, n-ar fi rău să le limitezi accesul la telefon. Asta este o adevărată dramă. 
  4. Ia-le hainele ”bune”. Știți că am publicat pe site acum ceva vreme un articol despre trendul hypebeast al acestei generații, care presupune că se îmbracă numai cu haine de firmă. Sunt sigură că ai făcut măcar o dată un efort să-i îndeplinești o astfel de dorință. Ei bine haina aia a devenit cel mai prețios obiect pentru copilul tău. Când ai nevoie să fii convingător, o idee ar fi să îi iei timp de o săptămână tricoul preferat. Obții cu siguranță ceea ce îți dorești.

Hypebeast, cel mai hot trend printre adolescenți

    5. Dă-le să mănânce salată, fructe și legume. Și nu că nu le-ar plăcea, dar la vârsta asta este mult mai atractiv să meargă în oraș cu prietenii la unul dintre fast-foodurile preferate. Este o perioadă care va trece, dar, meanwhile, tu ca părinte responsabil și care își iubește copilul, trebuie să te asiguri că nu îi umpli doar burta, ci și că îl hrănești cu nutrienții necesari bunei funcționări a organismului, ferindu-l astfel de riscul obezității (și a altor posibile afecțiuni generate de o alimentație nesănătoasă). 

Da, cam asta este lista pe care mi-a făcut-o chiar copilul meu. Și sunt aproape sigură că dacă ai un copil de vârste similare cu cele ale alor mei, înțelegi despre ce vorbesc. 

See Also

Însă, lăsând gluma la o parte, viața cu copii adolescenți nu este cea mai simplă. Este nevoie de multă răbdare, negocieri zilnice pentru orice tu știi că le face bine și … de multă creativitate. Copiii noștri nu sunt obedienți. Nu răspund la comenzi doar pentru că vin de la un adult, fie el părinte, bunic sau profesor. Vor explicații, vor să găsească sensul unor acțiuni. Te confruntă non stop și tu, dacă vrei să le fii aproape și să îi duci pe drumul corect, trebuie să te adaptezi și să comunici cu ei permanent. Însă uneori toate explicațiile din lume nu dau rezultate și este cazul să te impui. Iar pentru asta este posibil ca ideile de mai sus să îți fie utile și foarte beneficie pentru ei. 

***

View Comments (3)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top