5 super idei de rețete cu zucchini/dovlecei

Nu cred că există persoane care să spună că nu mănâncă în această perioadă dovlecei. Abundă pământul și piețele de ei. În plus, cred că se numără și printre plantele cele mai ușor de cultivat și îngrijit. Există grădină fără dovlecei? Nu cred! În această perioadă se pot consuma zilnic și, dacă nu știați, se pot mânca atât gătiți cât și cruzi. În plus, și florile se pot consuma gătite. Deci, descoperim împreună câteva super rețete pe bază cu zucchini/dovlecei? 

Ca să ne înțelegem de la început… zucchini și dovleceii sunt diferiți, dar… cu diferențe foarte mici. Sunt mai degrabă un fel de sinonime. Ambele plante sunt doar varietăţi diferite ale aceleiaşi specii, cucurbita pepo din familia cucurbitaceae. Haideți să vedem ce spune și dicționarul explicativ al limbii române legat de aceste cuvinte:

  • Dovlecel, dovlecei, s. m. Varietate de dovleac cu fructele comestibile, lunguiețe, aproape cilindrice; bostănel (Cucurbita pepo oblonga); p. restr. fructul acestei plante
  • Zucchini /țuchini/ s. m. varietate de dovlecel, din Italia, cu coaja de un verde închis folosit în special la salate. (<it. zucchini)

Dovlecelul și zucchini fac parte din aceeași familie, iar diferențele dintre aceste tipuri de dovlecel sunt minore, mai mult de colorit aș spune. Amândoi au aceleași beneficii și proprietăți și se consumă la fel. Dovlecelul de orice tip este un aliment uşor, bogat în vitamine, minerale, antioxidanți dar și în apă și fibre. Și dacă am lămurit și acest aspect, să ne apucăm de gătit!! 

Imaginația nu ne poate opri în a descoperi și a experimenta mereu noi rețete și combinații pe bază dovlecei. Românii îi introduc adesea în ciorbe și îi prăjesc în tigaie, dați prin faină cu ou, alături de un sos de usturoi. Dar și în chiftele prăjite sau la cuptor sunt grozavi!

Este chiar păcat să treacă sezonul lor și să nu profităm la maxim de prezența acestor minuni colorate și delicioase. Și da, sunt buni și la siluetă! Studiile făcute în ultimii ani au scos la iveală capacitatea dovlecelului de a te ajuta sa scapi de kilogramele în plus. Acesta este extrem de sărac din punct de vedere caloric, însă, fiind bogat în conținutul de apă dar și in fibre, este foarte sățios și suprimă apetitul.

1. Supă cremă cu zucchini galbeni

O supa cremă de vară, fără carne, colorată și vitaminizantă. Ușor de preparat și perfectă pentru toata familia, chiar și pentru membrii foarte mici din familie.

Ingrediente:

  • 1 buc zucchini galben
  • 2 buc cartofi
  • 4 căței usturoi
  • 4 buc morcovi
  • 60 gr țelină
  • 3 buc ceapă
  • 1 buc ardei kapia
  • 200 ml suc de rosii
  • 150 ml smântână pentru gătit
  • sare
  • 1 buc pâine baghetă

Mod de preparare

Într-o oală mai mică am pus toate legumele curățate, spălate și tăiate în bucăți mari sau întregi, respectiv zucchini, cartofii, morcovii, ardeiul gras, cepele, țelina și cățeii de usturoi. Le-am acoperit cu apă, am adăugat și sare și le-am lăsat la foc mic circa 30 minute. Când s-a scurs timpul am lăsat puțin să se răcească pentru a putea fi pasate.

Peste supă am adăugat și sucul de roșii, iar apoi am pasat totul foarte bine cu un blender. La final am adăugat smântână lichidă și am servit cu crutoane făcute din baghetă la cuptor. Crutoanele le-am ținut la cuptor aproximativ 7-8 minute la 180°C.

Puteți adaugă în farfurie și zeamă de lămâie dacă vă place un gust mai acrișor.

2. Bruschete cu roșii, zucchini, usturoi și busuioc

Când ți-e poftă de bruschete, sfatul meu este să le încerci pe acestea! Gustul este perfect, sunt complete și delicioase!

Ingrediente

  • 1 chiflă
  • 1 roșie
  • 150 gr zucchini
  • 2 căței usturoi
  • 1 ceapă
  • ulei de măsline
  • sare
  • busuioc
  • piper

Mod de preparare

Am tăiat chifla pe jumătate și am băgat-o la cuptor până s-a rumenit frumos. Între timp am tăiat o roșie în cuburi mici, am procedat la fel și cu o ceapă mică și le-am pus într-un bol. Am încins o tigaie în care am pus la călit în puțin ulei de măsline și am adaugat o bucată de zucchini tăiată în cuburi mici împreună cu usturoiul feliat subțire. Legumele le-am rumenit  doar puțin lăsându-le ușor crocante.

Am adăugat zucchini rumenit în bolul cu roșia, am adăugat deasupra și sare, piper și busuioc proaspăt tocat mărunt. Toate ingredientele le-am amestecat și le-am pus adaugat pe feliile de pâine rumenite. Am ornat fiecare felie cu busuioc proaspăt.

3. Salată de crudități în stil spaghetti

Iată o salată fresh și numai bună pentru orice moment din zi, mai ales în zilele călduroase. Se pregătește cu dovlecel crud și fără maioneză.

Ingrediente

  • 1 buc dovlecel galben
  • 1 buc castravete
  • 1 buc Morcov
  • 1 buc sfeclă roșie crudă
  • parmezan
  • 1 buc gălbenuș de ou
  • 150 gr iaurt grecesc
  • sare
  • piper
  • 7 frunze mentă
  • 2 lingurițe ulei de măsline
  • 1 linguriță semințe de pin
  • 20 gr șuncă de porc
  • 2 lingurițe zeamă de lămâie
  • 1 buc lipie integrală

Mod de preparare

Cu ajutorul unui feliator pentru legume am dat o formă de spaghette unei bucăți de dovlecel, unui castravete, unui morcov și unei sfecle roșii nefiartă, dar foarte tânără. Am pus fășiile de legume pe rând, într-un bol. În bol am adăugat și o felie de șuncă de porc pe care am tocat-o în felii lungi și subțiri, tot în stil spaghetti.

Am format un dressing dintr-un gălbenuș de ou fiert, un iaurt grecesc, sare, piper, mentă mărunțită, puțină zeamă de lămâie și ulei de măsline. Este un înlocuitor perfect pentru maioneză și are un gust foarte asemănător! Am adăugat dressingul și am amestecat totul bine, apoi deasupra puțin parmezan, semințe de pin și câteva frunzulițe de mentă. Salată am savurat-o alături de fâșii de lipie integrală rumenite puțin în tigaia încinsă.

4. Mic dejun de vară cu zucchini galben și verde, roșie și ouă la tigaie

Ca sa nu mai stăm cu câteva farfurii în față, am pus totul (mult mai practic) într-o tigaie: zucchini galben și verde, ceapă, roșie, avocado, brânza de capră, pâine, două ouă, condimente și busuioc. Serios, ce poți să vrei mai mult de la un mic dejun?

See Also

Ingrediente

  • zucchini verde și galben
  • o jumătate de avocado
  • 1 felie pâine
  • 2 ouă
  • 50 gr brânză de capră
  • busuioc
  • 1 buc roșie
  • 2 lingurițe ulei
  • 1 buc ceapă

Mod de preparare

Am încins o tigaie și am pus în ea uleiul, bucățile de zucchini și ceapa. Le-am rumenit puțin și apoi am adăugat roșia tăiată bucăți, brânza de capra, avocado și felia de pâine tăiată bucăți. Am lăsat totul cu capac timp de 4-5 minute.

Am spart două ouă și am pus iar capacul. În aproximativ 2 minute am pus sare și piper și am gătit până s-a închegat albușul. La final am adăugat busuioc.

5. Chiftele cu cartofi și zucchini

Ingrediente (6 porții)

  • 3 cartofi
  • 2 dovlecei
  • 4 căței usturoi
  • 1 ceapă
  • sare
  • mărar
  • piper
  • cimbru
  • pătrunjel
  • 2 ouă
  • 180 gr faină
  • 120 gr pesmet

Mod de preparare

Am dat pe răzătoarea mică cartofii și zucchini. Peste această compoziție am presărat sare și i-am amestecat puțin cu mâna. Am lăsat 5 minute să se adune lichidul din ele și apoi le-am stors cu ajutorul unei site fine. Trebuie storși foarte bine pentru că se lasă foarte multă apă care ar face imposibilă gătirea chiftelelor.

Peste legumele bine stoarse am adăugat o ceapă mică tocată mărunt, sare, piper, cimbru, 2 ouă, 4 căței de usturoi pisați, mărar și pătrunjel tocat. Am amestecat bine ingredientele și apoi am adăugat și făină până s-a mai îngroșat compoziția și a devenit modelabilă.

Am format chiftele potrivite de mărime pe care le-am dat prin pesmet și le-am pus în tavă de cuptor cu hârtie de copt. Le-am copt aproximativ 25-30 minute la 180°C. Am copt în total 2 tăvi cu chiftele, în total 24 chiftele mari și gustoase pe care le-am savurat cu sos tzatziki.

Mai multe idei precum și rețetele video ale preparatelor le poți găsi aici. Iar dacă ești în pană de idei pentru mic dejun, acest articol sigur te va ajuta. 

Alege farfuria cea mai frumoasă, pregătește-i cum îți place ție mai mult sau gătește-i după sugestiile noastre, aranjează mâncarea frumos și orneaz-o ca și cum vei fi jurizat într-un concurs culinar. Nu spune că nu te pricepi, tot va ieși ceva minunat din mâinile tale! Toți suntem creativi în felul nostru și toți iubim mâncarea. Mănâncă preparatul întâi din priviri și savurează-i și mirosul, culorile și bucură-te de moment la intensitate maximă. Mmm, ce bun!

Mmmm, ce bun, ce culoare, ce savoare și ce vară călduroasă! Căldură mare, mon cher, dar tot trebuie să mâncăm! Fericiți că am împărtășit cu tine aceste idei de rețete cu dovlecei/zucchini. Și dacă tot ne ”sacrificăm” în bucătărie pe căldurile astea măcar să iasă ceva minunat din mâinile noastre, corect? Indiferent cum alegeți că gătiți dovleceii, indiferent de culoarea lor sau dacă le spuneți dovlecei, sau zucchini ei tot ne bucură papilele gustative și privirea.

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top