Now Reading
5 trucuri care te ajută să scapi de frica de avion

5 trucuri care te ajută să scapi de frica de avion

Știu persoane care, deși au sute de zboruri la activ, încă resimt o puternică stare de anxietate atunci când se urcă în avion. Transpirație, mâini reci, senzație de amețeală și, mai rău, atacuri de panică din cele mai grave: astea sunt doar câteva dintre simptomele pe care le experimentează cei care se confruntă cu frica de avion.

Și știu ce vorbesc pentru că am trecut eu însămi prin astfel de stări. După ce am născut s-a activat brusc această teamă, care îmi dădea mari bătăi de cap. De exemplu, în noaptea dinaintea plecării nu reușeam sub nici o formă să dorm. Iar în avion, înainte de decolare, inima îmi bătea atât de tare încât era gata, gata să-mi sară din piept. De citit în timpul zborului, de purtat o conversație în care să leg o propoziție sau de dormit nici nu se putea pune problema. Nici măcar calmantele nu aveau efect! Pe bune! 🙂

Dar cum suntem #doers și găsim soluții la orice majoritatea problemelor, hai să vedem ce e de făcut pentru a îți învinge sau măcar atenua teama de zbor.

1. Documentează-te foarte bine.

Mulți oameni se tem tocmai pentru că subconștientul lor nu poate accepta faptul că o masă uriașă de metal poate sta în aer fără să cadă (ca să iau un exemplu la întâmplare, eu 🙂 ). Pentru a depăși acest prag, trebuie să cunoști câteva principii ale aerodinamicii (sunt tutoriale pe net care explică modul în care acționează anumite forțe asupra aparatului de zbor, care își menține echilibrul în aer – las mai jos un link) și să înțelegi că, așa cum mașina merge pe șosea, la fel și aeronava merge în aer. Turbulențe? Da, sunt inevitabile, dar le poți vedea ca pe o groapă în asfalt. Te zgâlțâie puțin, dar asta e tot. Odată ce găsești câteva puncte de reper științifice, mintea ta va procesa mai bine informațiile și se va mai liniști.

2. Pregătește-te de zbor.

Pasagerii se confruntă adesea cu o panică acută pentru că trăiesc o experiență nouă, pe care nu o au zi de zi. În plus, corpul poate reacționa în feluri nebănuite la schimbările de presiune, așa că trebuie să cunoști foarte bine stările pe care le poți avea în timpul zborului și să te obișnuiești cu ele.

În primul rând, viteza avionului la decolare și aterizare se va resimți foarte bine, dar nu te speria: e perfect normal să ai senzația că ești într-o mașină de curse. Aripile avionului (în caz că stai pe mijloc și vezi totul) se pot mișca, la fel și flapsurile de pe ele, care au rolul de a menține echilibrul navei. Până ajungi la altitudinea stabilită, vei simți schimbări de presiune și ți se vor înfunda urechile: nu te speria, și asta e normal. Cască, mestecă gumă sau mișcă-ți maxilarul și bea lichide (și gâtul se usucă în avion, motiv pentru care hidratarea rămâne pe primul loc și în acest caz).

Ai remarcat că multă lume bea suc de roșii în avion? Există o explicație. De regulă, sucul de roșii este recomandat în avion, pentru că gustul său se intensifică la altitudine, iar papilele tale gustative sunt astfel răsfățate. 🙂

3. Fă exerciții de respirație.

Dacă simți că te cuprinde panica aceea mare, fă câteva exerciții de respirație pentru a-ți regla pulsul. Inspiră patru secunde, ține-ți respirația pentru patru secunde, elimină aerul în patru secunde. Închide ochii, imaginează-ți că ești într-un loc în care te simți în siguranță și repetă acest proces până simți că te-ai mai calmat puțin și bătăile inimii tale s-au mai stabilizat.

4. Încearcă să îți distragi atenția.

Cu excepția zborurilor interne, durata unei călătorii scurte cu avionul este de aproximativ două ore. Asta ca să nu vorbim de cazurile extreme, cu zboruri de zece ore. Totuși, chiar și în două ore poți experimenta o mulțime de emoții negative, așa că fii pregătit/ă de contraatac.

See Also

Înarmează-te cu două, trei reviste, o carte, o tabletă cu un film sau câteva episoade din serialul tău preferat. Dacă zbori cu cineva, te poți conversa cu acea persoană pe tot parcursul călătoriei: discuția îți va capta toată atenția. O altă idee ar fi să dormi, însă există riscul ca, din cauza stresului, să nu poți face acest lucru. Un joc pe telefon, un Sudoku sau chiar o carte de colorat (sunt o mulțime de cărți de colorat pentru adulți menite să te relaxeze) sunt alternative la fel de bune. La mine toate acestea au fucționat abia după ce a început să îmi mai dispară din frică.

5. Evită știrile negative.

Atunci când se apropie zborul tău (de fapt, nu doar atunci), ci tot timpul, încearcă să nu te concentrezi asupra știrilor negative despre avioane sau subiecte similare. Și, mai ales, nu te apuca să cauți pe net despre accidente aeriene și dezastre de tot soiul. Statistic vorbind, avionul este de 6 000 de ori mai sigur decât mașina, care este de departe cel mai periculos vehicul.

În plus, înaintea fiecărui zbor, fiecare aeronavă este verificată, iar revizia sa completă are loc o dată la câteva luni. Așa că nu ai de ce să cauți știri negative și să îți alimentezi în mod inutil panica. Keep calm, you’re safe!

Voi la ce trucuri de relaxare apelați în avion?

Sursa foto: www.pixabay.com

***

View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top