Now Reading
Ce este frica și cum să îți dresezi temerile până le învingi

Ce este frica și cum să îți dresezi temerile până le învingi

Dintr-o perspectivă evolutivă, frica și anxietatea sunt utile. Strămășii noștri cu mii și zeci de mii de ani în urmă, nu aveau decât două variante puși în fața unui pericol iminent: SĂ FUGĂ sau SĂ LUPTE. Dar te rog, nu te gândi că frica este sinonim cu lipsa curajului (cel puțin nu tot timpul). Tocmai, această emoție ne-a garantat supraviețuirea ca specie. De altfel, este bine să știi când să lupți și când să pleci (în orice situație de viață).

Și pentru că împărtășim o parte din designul creierului cu prietenele noastre animalele și deci, răspundem similar la frică, studierea acestora oferă oamenilor de știință, informații prețioase despre baza neuro științifică a fricii. Se pare că amigdala este jucătorul cheie în procesarea fricii, iar hipocâmpul are un rol important în formarea amintirilor emoționale.

Astăzi, psihoterapeuți și coach motivaționali ne învață să nu ne fie frică. Și astfel, observ că a apărut un nou soi de frică (că doar nu erau suficiente temeri) și anume frica de frică. Oare este ok să ne reprimăm emoțiile și să părem în public neînfricate? Este o MARE diferență între a părea și a fi, iar de cele mai multe ori, consider că greșim cu o astfel de atitudine.

Da, și eu sunt vinovată de acoperirea temerilor proprii cu o pojghiță moale de încredere pe care nu am simțit-o cu adevărat, ci doar declarativ. Dar am încercat să pun problema diferit: intenția mea nu este să scap definitiv de frică, ci să îmi dau seama că este chiar bună, mai mult decât atât să conștientizez care este granița între frica naturală (cea care ne protejează) și frica irațională, plasată la nivel imaginativ. De ce te invit și pe tine să practici acest mecanism mental, deoarece creierul nu face diferența dintre imaginație și realitate.

Consider că majoritatea temerilor funcționează pe fundalul imaginației. Și cum legea atracției lucrează indiferent de emoția emisă în univers, frica poate să devină cel mai mare dușman al tău, dacă nu înțelegi că TU ești CREATOAREA propriei vieți.

Așadar cum îți poți dresa frica?

  • Acceptarea

Ființele umane pun rezistență în aproape orice domeniu al vieții. Oamenii s-au născut răzvrătiți și cred că acest lucru vine dintr-o doză mare de iresponsabilitate. Ca să îți stăpânești o anumită frică trebuie să o ACCEPȚI. Iar acest lucru e foarte dificil de făcut pentru că ar însemna să ne declarăm vinovați de situația actuală. Și de cele mai multe ori nu vrem să acceptăm că suntem vinovați de alegerile pe care le face. Altfel spus, acceptarea merge mână în mână cu conștientizarea.

Iată câtiva pași pentru a practica activ tehnica conștientizaării când frica te acaparează:

  1. acceptă frica – nu o poți combate dacă nu-i recunoști prezența
  2. comportă-te normal (știu că este dificil de făcut), doar că în acest mod vei reuși să îți liniștești creierul
  3. așteaptă-te DOAR la lucruri bune, astfel vei prelua comanda minții și vei reuși să întorci situația în favoarea ta

Acceptarea temerilor interioare are legătură și cu încredere în tine. Atunci când TE IUBEȘTI, exteriorul nu mai are atât de multă importanță. Încrederea în propriile forțe sperie frica. Te-ai gândit la asta vreodată?

  • Nemuriorii

Frica de moarte este teama supremă. Pe fir antropologic, aceasta vine din tată în fiu, din mamă în fiică și este adânc înrădăcinată în ființele umane. Dacă săpăm adânc și cu iscusință ne dăm seama că frica de moarte se găsește în multe alte frici. Teama de singurătate, frica de întuneric, frica de boală (resimțită de atâtia în această perioadă de pandemie) și nu numai, au la bază frica de moarte.

  • Trăiește prezentul

Frumos spunea Buddha: „Nu locui în trecut, nu visa viitorul, concentrează-ți mintea asupra momentului prezent.” Ușor de spus, greu de făcut – cel puțin pentru mine. De multe ori mă trezesc făcându-mi griji fie pentru trecut, fie pentru viitor. Așa, îmi dau seama că am de lucru la capitolul: ACCEPTAREA PREZENTULUI. De fapt, sunt convinsă că nu sunt singura. Noi oamenii trăim pe două axe temporale (trecut și viitor) și destul de rar apreciem prezentul, așa-i?

Dar pentru că exersez focusarea am identificat în timp, câteva sugestii pe care ți le ofer și ție:

See Also

  1. încerc să mă concentrez pe un singur task, astfel sunt mai eficientă și indiferent de lucrul pe care îl fac știu că acesta contează acum și aici. Știi vorba aia: „Calitate, nu cantitate.”
  2. răbdarea – artă și virtute dacă o deții. Nerăbdarea crește agitația interioară și deci, ești mai predispusă la stres, așa că alege calea răbdării și fii mai blândă cu tine
  3. filtrează informațiile pe care le recepționezi din exterior. Eu nu obișnuiesc să mă uit la știri dintr-un motiv anume: sunt deprimante! Ai observat cum fiecare buletin de știri începe cu accidente, orori, bătăi sau cataclisme? Și da, dimineața este importantă pentru mine. Nu o încep trist pentru că această emoție negativă se poate răsfrânge asupra entuziasmului meu de peste zi. La fel și cu bârfa. Încearcă să ai grijă ce fel de oamenii ții alături și ce conversații preferi.
  • Aruncă-te în bătaia fricii

Maria Montessori spunea: „Să nu faci niciodată pentru un copil ceea ce poate face singur.” Și cu toate astea, majoritatea ne aducem aminte, copii fiind, cum părinții ne săreau în ajutor la cea mai mică poticnire. Sentimentul protecției absolute strică mentalități. De aceea, mulți adulți „dârdâie de frică” în fața pericolelor și nu știu să-și managerieze emoțiile. Nu zic că părinții noștri au greșit, ei au făcut ce știau mai bine la momentul potrivit. Dar dacă, înțelegi despre ce vorbesc, tu vei proceda altfel.

Un lucru experimentat de atâtea ori pe propria piele este că depășirea fricii nu se poate face decât prin înfruntarea ei. Ieși din zona de confort și expune-te fricii. Vei observa ușor-ușor că ea se află doar în mintea ta. Înfrunt-o și va dispărea.

 

Viața este una singură, merită trăită cât mai frumos posibil. Unele lucruri nu depind de noi. Privește cum s-a schimbat lumea într-un timp atât de scurt, cum un virus reclădește ideea de normal peste tot în lume. Învață să îți dresezi dragonii cu blândețe, bucurie și acceptare – așa vei ieși învingătoare și vei putea să îți controlezi destinul.

Sursă foto: Pexels

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top