Now Reading
6 greșeli pe care să le eviți când folosești ulei de măsline

6 greșeli pe care să le eviți când folosești ulei de măsline

Dacă ar fi după mine, aș zice că un ulei de măsline e bun pentru orice, fie că vrei să prepari o salată, să scapi de buzele uscate, să îți faci un scrub pentru corp sau să îți întărești unghiile. Dar și uleiul ăsta de măsline e bun până în momentul când nu mai e bun. Iar aici mă refer la greșelile pe care probabil fiecare dintre noi le face când vine vorba de depozitarea uleiului, modul în care îl folosești pentru gătit și nu numai.

Uleiul de măsline este un ingredient mult mai delicat decât pare și are nevoie de mult mai multă atenție când gătești, dar și înainte să îl folosești. Din acest motiv m-am gândit să adun mai jos o listă cu greșelile pe care ar trebui să le eviți. 

Îl depozitezi într-un mod incorect

Ca să păstrezi uleiul în cele mai bune condiții, ar trebui să îl ferești de căldură, lumină, oxigen și, bineînțeles, să îl folosești cât mai repede. Toate aceste elemente pot face ca uleiul de măsline să devină rânced înainte să apuci să îl folosești.

Asigură-te întotdeauna că ai depozitat uleiul într-o zonă mai răcoroasă a bucătăriei, departe de orice sursă de căldură, că ai strâns bine dopul, dar și că sticla este închisă la culoare. Nu în ultimul rând, folosește uleiul de măsline înainte de data de expirare.

Nu citești eticheta

Ca să nu ajungi să risipești o sticlă scumpă și un ulei de măsline de calitate, citește întotdeauna eticheta când ești la cumpărături. Verifică de unde provine și care este data de expirare. În general, cel mai bun ulei de măsline este produs în Italia, Grecia, Spania sau California. 

Un alt lucru pe care trebuie să îl verifici este dacă uleiul de măsline este rafinat, ceea ce înseamnă că este produs din turte. Nu vei da niciodată greș cu uleiul de măsline virgin sau extravirgin, care sunt cele mai bune alegeri.

Gătești uleiul mult prea mult

Deși există câteva opinii mixte în ceea ce privește folosirea uleiului de măsline pentru gătit, acesta poate fi folosit în siguranță pentru copt, călit sau prăjit. Totuși, este important să ții cont de tipul de ulei pe care îl alegi în funcție de modul în care îl folosești.

De pildă, uleiul de măsline rafinat este cel mai potrivit pentru gătit deoarece are un punct de ardere de 216 grade Celsius. În schimb, uleiul de măsline virgin și cel extravirgin sunt potrivite pentru a fi consumate crude, în salate sau supe cremă. Ultimele două tipuri de ulei de măsline au un punct de ardere de numai 160 de grade Celsius.

Nu îl folosești la timp

Spre deosebire de o sticlă de vin, care devine mai bună pe măsură ce trec anii, uleiul de măsline nu funcționează după același principiu. Așa că ar trebui să fii cu ochii pe data de expirare. Dacă a fost îmbuteliat corespunzător, uleiul de măsline poate să își păstreze calitățile pentru aproximativ doi ani. Totuși, odată ce ai deschis capacul, ar trebui să îl folosești în cel mult trei luni.

Îl alegi în funcție de culoare

Există o concepție greșită cum că uleiul de măsline este mai bun cu cât culoarea acestuia este mai verde. Însă culoarea nu este un criteriu după care să te ghidezi atunci când îl alegi și, cu atât mai puțin, când vine vorba de aromă.

Culoarea uleiului de măsline depinde în mare măsură de locul în care au crescut măslinele și metoda de recoltare și poate varia de la verde închis până la galben deschis. De altfel, țara de proveniență este un indicator bun în ceea ce privește aroma uleiului de măsline. Iar dacă asta nu te-a convins suficient, află că degustătorii profesioniști de ulei de măsline folosesc chiar pahare albastre pentru a nu fi influențați de culoare.

Îl folosești doar când gătești

Am zis de la bun început că uleiul de măsline este bun pentru aproape orice, chiar dacă de cele mai multe ori îl considerăm doar un ingredient esențial în bucătărie. Uleiul de măsline poate fi folosit pentru păr, piele și unghii, mai ales că are proprietăți hidratante. Îl poți aplica pe pielea uscată sau poți face un scrub cu cafea și ulei de măsline pentru a-ți exfolia pielea. Găsești mai multe tips & tricks de beauty aici.

Așa că, data viitoare când alegi uleiul de măsline, citește eticheta și asigură-te că îl depozitezi corect. Mai apoi, îl poți folosi așa cum vrei tu, fie că vrei să faci salate sau să srub pentru corp.

Sursă foto: pexels.com/Polina Tankilevitch

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top