Now Reading
Care sunt cele 7 chakre și cum îți dai seama că sunt blocate?

Care sunt cele 7 chakre și cum îți dai seama că sunt blocate?

Dacă ai făcut meditație ghidată sau yoga până acum, termenul de chakră nu îți este necunoscut. Odată cu creșterea în popularitate a mișcării New Age sistemul energetic al chakrelor a fost adus în Occident din India. Acesta a fost menționat prima dată în Vede, textele sacre ale spiritualității indiene care datează din 1500 până în 500 î.Hr.

„Chakră” în Sanscrită înseamnă roată și se referă la punctele energetice din corpul uman. Se crede că acestea sunt ca niște discuri rotative de energie care ar trebui să rămână deschise și aliniate, deoarece corespund cu organele majore, cele mai importante artere, vene și nervi, influențând starea noastră emoțională și fizică. Unii specialiști sunt de părere că avem 114 chakre, toate diferite, DAR există ȘAPTE chakre principale care „aleargă” de-a lungul coloanei vertebrale. Acestea sunt cele mai importante și la care voi face referire azi. Fiecare dintre ele corespunde cu un număr, are o denumire clară, o culoare și o caracteristică profundă.

Deși nu există în totalitate dovezi științifice care să susțină manifestările fizice ale energiei spirituale, studiul celor șapte chakre prin meditație, reiki sau yoga are rădăcini în convingerea că: Atunci când chakrele sunt deschise și aliniate, energia noastră curge în mod constant, permițând pranei să curgă prin ele. Prana reprezintă FORȚA VITALĂ A EXISTENȚEI UMANE. Prana se află în tot și-n toate, în jurul nostru și în interiorul nostru ajutându-ne să obținem armonie, fericire, sănătate și pace sufletească.

Cele șapte chakre principale

Chakra rădăcinii

Localizare: chakra rădăcinii este asociată cu baza coloanei vertebrale, perineu și primele trei vertebre.

Ce este: gândește-te la chakra rădăcinii sau Muladhara în sanscrită ca fundația unei case ca atare, este responsabilă pentru sentimentul de supraviețuire și stabilitate pe care îl simți. Muladhara este conectată la tot ce folosești pentru a te împământa, la nevoile primare cum sunt hrana, apa sau nevoile emoționale profunde, cum sunt frica sau siguranța. După cum știi deja, dacă acestea sunt satisfăcute, tendința de a te îngrijora scade.

Când este blocată: dacă este blocată chakra rădăcinii pot să apară diferite tulburări de anxietate, frici și coșmaruri. Din punct de vedere fizic pot să apară afecțiuni precum: constipație, probleme de colon și de vezică urinară sau artrită.

Chakra rădăcinii se poate manifesta, de asemenea, prin inactivitate așa că te poți simți anxioasă, nesigură pe forțele proprii și fără un scop clar. În schimb, dacă este hiperactivă, poți deveni prea atașată de lucrurile materiale, de bani sau de plăceri fizice.

Culoare: roșu

Element asociat: Pământ

Cristale asociate: jasp roșu, onix, hematit

Chakra sacrală

Localizare: deasupra osului pubian și sub buric

Ce este: Cea de-a doua chakră, numită și Svadhisthana adăpostește emoțiile, pasiunile și plăcerile noastre. Toate acele lucruri care ne satură emoțional, să zic așa, ne oferă bucurie fiind considerată centrul de energie creativă și sexuală a corpului uman.

Când chakra sacrală este aliniată tu ești prietenoasă, pasională, iar abundența e manifestă fără probleme în calea ta. Respectându-ți corpul și fiind creativă vei păstra rotițele energetice fluide și într-o stare excelentă.

Când este blocată: Dacă nu reușești să fii creativă și suferi de instabilitate emoțională s-ar putea ca chakra sacrală să nu fie aliniată corect. Acest lucru poate fi asociat cu disfuncții sexuale, teamă de schimbare sau dependențe.

Culoare: portocaliu

Element asociat: Apă

Cristale asociate: piatră solară, ochi de tigru, cornalină

Chakra plexului solar

Locație: de la buric, până aproape de cutia toracică guvernând metabolismul și sistemul digestiv

Ce este: Manipura, în sanscrită înseamnă bijuterie strălucitoare și reprezintă sursa puterii tale individuale. Reprezintă chakra acțiunii și a echilibrului și nu trebuie confundată cu al treilea ochi.

Când este blocată: poți suferi de stimă de sine scăzută, dificultăți în luarea deciziilor și furie necontrolată. Dacă chakra rămâne blocată, persoana devine apatică, incapabilă să ia decizii singură, iar lumea poate profita ușor de ea. Când chakra e hiperactivă atunci egoul este nemărginit, egoismul te domină, manifestând un comportament aproape maniacal.

Culoare: galben

Element asociat: Foc

Cristale asociate: chihlimbar, pirită, citrină

Chakra inimii

Localizare: centrul pieptului, încapsulând inima, glanda timusului (care joacă rol vital în sistemul endocrin și limfatic), plămânii și sânii

Ce este: Conform centrului Chopra, cea de-a patra chakră sau Anahata reprezintă locul în care materialul și spiritualul își dau întâlnire. Atunci când chakra inimii este în echilibru, dragostea și compasiunea se manifestă atât în transmiterea, cât și în primirea acestor daruri speciale. Când este blocată, gelozia, mânia, frica de trădare, ura față de sine și de ceilalți sunt o constante sufletești. Dar când este inactivă, omul devine rece, emoțional ermetic, cu greu trece peste obstacole și greu iartă. În unele cazuri, aceasta devine hiperactivă ceea ce ne face prea iubitori, cu efect negativ asupra noastră și relațiilor pe care le întreținem în societate. Putem deveni excesiv de dependenți, posesivi și geloși. Nu vom înțelege că trebuie să respectăm granițele personale, inclusiv ale partenerului, atașamentele de tot felul copleșindu-ne și agitându-ne existența.

Culori: verde și roz

Element asociat: Aer

Cristale asociate: cuarț roz, jad, malachit

Chakra gâtului

Localizare: numele spune tot deoarece, anatomic, chakra gâtului este asociată cu tiroida, maxilarul, gâtul, gura, limba și laringele

Ce este: Îți place să comunici și o faci ușor? Atunci, cea de-a cincea chakră care este specializată pe rostirea adevărului, în special a adevărului interior exprimat corect, este foarte bine echilibrată. Vishuddha face referire la comunicare fiind prima dintre cele trei chakre în întregime spirituale. Când este aliniată vorbești, te exprimi și asculți corect.

Când e blocată, nu reușești să te exprimi și să-ți susții părerile. Pe lângă faptul că îți vine greu să rostești adevărul, ai probleme cu atenția și te temi de judecata celorlalți.

Fizic, acest blocaj se poate manifesta prin dureri în gât, probleme cu tiroida, rigiditate la nivelul gâtului și umerilor sau migrene. Semnele unei chakre hiperactive includ vorbărie excesivă,personalitate dominantă, tendința de a acapara o conversație, critica și etichetarea celor din jur.

Culoare: albastru

Element asociat: Eter

See Also

Cristale asociate: acvamarin, lapis lazuli, cianit

Chakra celui de-al treilea ochi

Localizare: este situată între sprâncene gestionând glanda pituitară, capul, ochii și partea inferioară a creierului

Ce este: Cel de-al treilea ochi sau Ajna guvernează intuiția și abilitatea de a o recunoaște și stăpâni. Se spune că Ajna servește ca punte între lumea interioară și cea fizică. În acest mod, poți vedea perspectiva corectă, nemânjită de drame sau iluzii. 

Când este blocată nu reușești să accesezi intuiția, nu poți să-ți aduci aminte fapte esențiale sau să înveți lucruri noi. Când cel de-al treilea ochi este inactiv persoana în cauză raționalizează în exces, se simte adesea copleșită și nu știe să spună nu.

Blocajul celui de-al treilea ochi este asociat cu o gamă largă de probleme, inclusiv depresie, anxietate și atitudine judiciară asupra vieții. Din punct de vedere fizic provoacă dureri de cap, amețeli sau alte probleme de sănătate a creierului. În schimb, dacă al treilea ochi este hiperactiv poate provoacă imaginație agresivă, chiar halucinații și o minte care fuge cu noi sau de noi. Uneori, chiar putem constata că abilitățile de clarviziune sunt atât de puternice, încât ne pot copleși și înspăimânta.

Culoare: indigo

Element esențial: Lumină

Cristale asociate: ametist, fluorit purpuriu, labradorit

Chakra coroanei

Locație: Centrul Chopra afirmă că, chakra Sahasrara sau chakra „lotusului cu o mie de petale” este centrul iluminării și conexiunea spirituală cu sinele superior, iar în cele din urmă, cu divinul. Când chakra coroanei este inactivă te poți simți lipsită de energie sau de putere, fără țel și fără nicio direcție în viață, neavând nicio conexiune cu spiritualul și ideea de iluminare. Când e hiperactivă, aceasta manifestă dorințe materiale care nu par niciodată capabile să fie satisfăcute. De asemenea, duce la deconectare de ceilalți, defecte precum lăcomie, superficialitate sau aroganță.

Spre deosebire de celelalte, chakra coroanei este adesea deschisă (complet) numai prin exerciții yoghine specifice ori în anumite momente. Doar persoanele evoluate spiritual reușesc să înțeleagă marile beneficii ale acesteia, iar meditațiile coroanei nu trebuie practicată de începători.

Culoare: violet

Element esențial: Nu are

Cristale asociate: cuarț transparent, selenit, lepidolit

Echilibrarea celor șapte chakre reprezintă un efort de grup. Toate funcționează în tandem chiar dacă fiecare chakră are proprietăți diferite. Asta înseamnă că, dacă una dintre este în dezechilibru, nici celelalte nu funcționează corect. Dacă ai recunoscut, citind articolul că prezinți mai multe simptome de chakre blocate, TREBUIE să știi că e ceva normal și nu ai de ce să te temi. Un curs de yoga sau de reiki ajută să-ți recapeți echilibru energetic.Dacă te interesează subiectul, îl putem dezbate mai în detaliu, astfel că te invit să lași în comentarii subiectele de interes asupra cărora pot aduce lămuriri în articole viitoare.

Sursă foto: Pexels

***

View Comment (1)
  • Bună, foarte interesant articolul, și, deși nu am făcut niciodată meditație, cred în asa ceva, și am convingerea ca ne poate ajuta. Eu chiar simt ca am unele chakre blocate, și ținând cont de cum sunt eu ca persoana, știu ca e greu sa fiu în armonie cu toate.
    Dar, foarte bun articolul, ca majoritatea de altfel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top