Now Reading
8 cărți pe care merită să le descoperi în 2020

8 cărți pe care merită să le descoperi în 2020

Când vine vorba despre cărți și lectură, eu fac parte din categoria celor care își setează la începutul fiecărui an un #ReadingChallenge ambițios și care, din păcate, eșuează lamentabil la acest capitol. Îmi place la nebunie să citesc și, atunci când se întâmplă să mă prindă o carte, nu mai pun capul pe pernă până ce nu o termin. Pe de altă parte, dacă sunt obosită sau dacă pur și simplu nu sunt în mood-ul acela de citit, de-abia reușesc să parcurg 30-40 de pagini. Asta este și explicația pentru că faptul că termin cărți uriașe în 2 zile (bine, termenul corect ar fi „nopți“) și că mă lungesc cu unele titluri pe săptămâni întregi, sabotându-mi obiectivele de lectură.

În 2020, mi-am propus să citesc măcar romanele din topul listei mele, pentru că sunt câteva de neratat. Dacă voi reuși să mă organizez și cu altele, cu atât mai bine! Și pentru că aud des întrebarea „Ce ai mai citit?“ și cred că recomandările și diversitatea sunt de fiecare binevenite, în cele ce urmează v-am pregătit o mică selecție beletristică pentru noul an. Sunt cărți pe care deja le-am citit și care m-au impresionat enorm, cărți pe care le am în curs de citire, dar și titluri noi, despre care se vorbește în lumea întreagă (în limba originală sau deja traduse la noi).

O să încep cu Învățare, de Tara Westover (da, acea Tara care vine la Brand Minds anul acesta), pentru că a fost cartea mea preferată în 2019 și, dacă nu ați descoperit-o până acum, e musai să o faceți. Un volum autobiografic emoționant, cu un ecou foarte puternic, Învățare explorează povestea autoarea, de la copilăria petrecută în familia ei fundamentalistă de mormoni, de la violența și haosul de care a avut parte acasă, până la momentul în care decide să se separe de ai ei și își găsește un nou drum, foarte ciudat la început pentru ea: cel al învățăturii, al studiului la cele mai mari universități ale lumii. Cartea a fost tradusă și în România, fiind lansată de editura Publica.

ÎNVĂȚARE de Tara Westover

Un alt titlu cu potențial de a zdruncina cititorii și de a-i face să-și pună nenumărate întrebări este Eu voi fi ultima. Povestea captivităţii mele şi lupta mea împotriva Statului Islamic, de Nadia Murad, câștigătoarea Premiului Nobel pentru Pace în 2018. Răpită, abuzată și tratată ca o sclavă de către Statul Islamic, aceasta a reușit să evadeze și să scape la timp dintr-o lume brutală, pe care nici nu ne-o putem imagina, devenind activistă și apărătoare a drepturilor omului și, în special, a drepturilor femeii.

Eu voi fi ultima. Povestea captivității mele și lupta mea împotriva Statului Islamic de NADIA MURAD, JENNA KRAJESKI, AMAL CLOONEY

Dacă vă numărați printre fanii genului thriller și ai suspansului, Jane Harper este un nume pe care trebuie să-l rețineți. Scriitoarea de origine australiană a dat lovitura cu Arșița/The Dry, romanul său de debut, care a devenit bestseller internațional. Iar acum revine cu o nouă poveste tulburătoare despre trei frați – The Lost Man – țesută în jurul unui mister legat de moartea deloc suspectă (la prima vedere) a unuia dintre ei.

Tot un hit în materie de thrillere este și Miracle Creek, romanul de debut al lui Angie Kim, care atinge teme foarte sensibile, cum ar fi stilul de viață al unui om cu dizabilitate, imigrația, terapiile experimentale. În prim-plan se află familia Yoo, care are un mic business cu o cameră hiperbară, în care au loc terapii cu oxigen destinate tratării unor afecțiuni precum autismul sau infertilitatea. În momentul în care acest dispozitiv explodează în mod misterios, începe o investigație care distruge comunitatea și viața familiei Yoo.

De când a debutat cu volumul Casa spiritelor/The House of Spirits, în 1982, Isabel Allende a reușit să cucerească o lume întreagă cu magia poveștilor sale și condeiul extraordinar. Prin urmare, cel mai recent roman al său – O lungă petală de mare/A Long Petal of the Sea – nu putea lipsi din această selecție. Cartea urmărește aventura unui cuplu, Victor Dalmau și Roser Bruguera, care pleacă din Spania dominată de trupele lui Franco și se refugiază în Chile, unde speră să o ia de la zero. Însă lovitura de stat încheiată cu moartea președintelui Salvador Allende (da, tatăl autoarei) îi aduce pe cei doi în fața unor noi provocări. Romanul a fost tradus și în România și e disponibil la editura Humanitas.

O LUNGĂ PETALĂ DE MARE de Isabel Allende

Un carte mult așteptată, care va fi lansată în această primăvară, My Dark Vanessa (de Kate Elizabeth Russell) este o abordare contemporană care pornește de la clasicul Lolita, un volum provocator, perfect aliniat erei #MeToo. Povestea este relatată din perspectiva Vanessei Wye, care, în momentul în care o fostă colegă de liceu îl acuză pe profesorul lor de engleză de abuz sexual, e nevoită să se confrunte cu o întrebare delicată: a fost și ea victima lui cu ani în urmă sau relația lor a fost una consensuală?

Începutul de vară din 2020 va fi marcat de lansarea unui nou roman semnat de Elena Ferrante, mintea sclipitoare din spatele tetralogiei napolitane (Prietena mea genială, Povestea fetiței pierdute, Cei care pleacă și cei ce rămân, Povestea noului nume): The Lying Life of Adults, un coming-of-age care documentează aventurile și provocările unei tinere pe nume Giovanna într-o lume tot mai divizată, într-un Napoli în plină transformare.

See Also

HBO pregătește ecranizarea unei miniserii cu Hugh Grant și Nicole Kidman în rolurile principale, The Undoing, un serial inspirat de romanul You Should Have Known, de Jean Hanff Korelitz, pe care l-am trecut deja pe reading list (musai de citit înainte de lansarea serialului, în mai 2020). Protagonista este Grace Fraser, o femeie care, la prima vedere, are absolut tot ce și-ar putea dori: tocmai se pregătește să publice prima ei carte, se bucură de o carieră de succes, dar are și o familie perfectă, ce o susține la fiecare pas. Viața sa ia o turnură neașteptată în momentul în care se trezește prinsă într-un lanț de secrete și întâmplări îngrozitoare, care culminează cu o moarte violentă.

Șiiii am ajuns la final, Sper că te-a inspirat. Însă lista rămâne deschisă pentru alte titluri faine de la tine. 🙂 Le aștept cu interes.

Foto: Photogenica 

***

View Comment (1)
  • Dar ce spuneți de Haralamb, de Constantin Boraciu, o carte surprinzătoare de literatură pură și dura? Căutați cartea și vorbim după aceea,doar atât vreau sa va spun că e patra oară când o citesc și încă mai am de descoperit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top