De ce sa alegem sigla FAIRTRADE?

Dintotdeauna am fost curioasa sa citesc ceea ce scrie pe ambalajele produselor pe care le cumpar. In primul rand pentru ca vreau sa stiu exact ce ingrediente contin. In al doilea rand, sunt interesata de provenienta acelor produse. Nu de putine ori m-am amuzat teribil citind ca produsul X are provenienta in Brazilia, este produs in Olanda si importat de o companie Poloneza in Romania. 🙂 Insa de ceva timp mi-a atras atentia simbolul Fairtrade. Si am vrut sa aflu ce “schema de marketing” ascunde.
Ce inseamna Fairtrade?
Auzim tot mai des de culturi de arbori de cafea care au primit certificarea Fairtrade sau observam la unele produse eticheta Fairtrade (logo-ul este foarte usor de recunoscut, avand doua forme in nuante puternice de verde si albastru, ce reprezinta iarba si cerul senin). Chiar daca principiile Fairtrade sunt intens mediatizate, in special in tarile occidentale, in Romania, conceptul este mai putin cunoscut, asa ca astazi discutam despre Fairtrade si standardele acestei miscari.
Fairtrade: un scurt istoric
Conform Fairtrade Labelling Organizations International, „Fairtrade este o alternativa la comertul conventional, bazata pe un parteneriat intre producatori si consumatori. Producatorilor care respecta standardele Fairtrade li se asigura un pret si conditii de comert mai bune.“ Altfel spus, Fairtrade (sau comertul echitabil) a aparut ca o necesitate, fiind un demers pentru combaterea saraciei si a inechitatii sociale din tarile defavorizate ale lumii.
Fenomenul Fairtrade a inceput in anii ’40, in Statele Unite ale Americii, cand au inceput sa fie cumparate produsele realizate manual de comunitatile din Puerto Rico, iar SERRV (Sales Exchange for Refugee Rehabilitation and Vocation), o organizatie non-profit gandita, initial, ca un program de ajutor pentru refugiatii si victimele celui De-Al Doilea Război Mondial, a inceput comertul cu tarile sarace din America de Sud.
STIAI CA …. prima emblema Fairtrade a fost lansata in 1988? A fost numita “Max Havelaar”, dupa un personaj fictional olandez care s-a opus exploatarii culegatorilor de cafea din coloniile olandeze.
Miscarea Fairtrade a fost conturata in 1988, in Olanda, de fundatia Max Havelaar. Ulterior, s-au infiintat mai multe asociatii si organizatii care incurajeaza principiile Fairtrade si evalueaza producatorii care fac demersuri pentru a primi eticheta comertului echitabil: European Fairtrade Association, Fairtrade Labelling Organizations International, World Fair Trade Organisation.
Cele zece principii Fairtrade conform World Fair Trade Organisation
- Crearea de oportunitati pentru producatorii dezavantajati din punct de vedere economic (WFTO urmareste sprijinirea micilor producatori si combaterea saraciei in randul acestora).
- Transparenta si responsabilitate (WFTO este transparenta in relatiile comerciale si informeaza in mod corect partenerii comerciali).
- Practici comerciale echitabile (WFTO se asigura ca sunt respectate angajamentele comerciale intre parti).
- Plata unui pret corect (Pretul corect este stabilit de toate partile implicate, pretul platit producatorilor trebuie sa fie minimul necesar acoperirii costurilor unei productii durabile – Fairtrade Minimum Price)
- Interzicerea folosirii copiilor la munca si a muncii fortate (WTFO aplica fara exceptie Conventia Natiunilor Unite privind Drepturile Copilului si legile nationale sau locale cu privire la angajarea copilului. In plus, WTFO se asigura ca nu se recurge la munca fortata in cazul obtinerii produselor Fair Trade).
- Asigurarea non-discriminarii, a egalitatii de gen si a libertatii de asociere (principiul este foarte important deoarece se promoveaza egalitatea de sanse din toate punctele de vedere, iar WFTO se asigura astfel ca nu se produc discriminari de niciun fel la locul de munca).
- Asigurarea unor conditii de munca optime (acest standard obliga partenerii comerciali sa le asigure angajatilor un mediu de lucru sigur si sanatos, ce respecta normele si reglementarile internationale).
- Dezvoltarea capacitatilor proprii (WFTO urmareste sa ii sustina pe micii producatori pentru ca acestia sa se dezvolte prin intermediul comertului echitabil).
- Promovarea comertului echitabil (Organizatia promoveaza scopul Fairtrade nevoia de echitate in comertul mondial).
- Respectarea mediului (Producatorii Fairtrade protejeaza mediul, folosind materii prime din surse sustenabile, tehnologii de productie ce reduc consumul de energie, ingrasaminte organice si pesticide usoare).
Pe scurt, atat comerciantii, cati si producatorii Fairtrade trebuie sa respecte niste standarde menite sa sustina statele mai putin dezvoltate ale lumii. Sunt nenumarate tari excluse de marile companii, tari cu resurse, cu potential, care insa nu sunt ajutate sa se dezvolte, asa ca principalul obiectiv Fairtrade este echitatea practicilor comerciale.
STIAI CA … peste un miliard de oameni – majoritatea fermieri sau lucratori in ferme – traiesc cu doar 1$ pe zi?
In plus, mi se pare important faptul ca standardele Fairtrade reclama discriminarea, folosirea copiilor la munca si recurgerea la forta si militeaza pentru asigurarea unor conditii bune de lucru, mai ales ca, in ultima vreme, citesc despre tot mai multe cazuri de angajati exploatati de companiile pentru care muncesc. Iar aceste cazuri trebuie sanctionate in mod serios.
Cafeaua, orezul, bananele, ceaiul, bumbacul sunt doar cateva dintre produsele care provin din comertul echitabil pe care le prefera europenii. Printre brandurile care folosesc produse ori ingrediente certificate Fairtrade se numara: Rioba, The Body Shop, L’Occitane (care achizitioneaza de ani buni untul de shea din Burkina Faso), Nestlé (cu programul Cocoa Plan, prin intermediul caruia sunt sprijiniti micii producatori de cacao din Coasta de Fildes, Ecuador sau din tarile din America de Sud).
Chiar daca in tara noastra piata produselor Fairtrade se dezvolta lent (la fel cum s-a intamplat si cu piata celor bio, la inceput), cred ca, in cativa ani, vom avea pe rafturile magazinelor de la noi tot mai multe produse cu eticheta Fairtrade. Important este sa fim informati, sa avem dorinta de a ajuta (prin consumul nostru) si, intr-un final, sa alegem constient!
Foto: theguardian.com, easywaystogogreen.com, worcester.gov.uk, fairtradescooperative