Now Reading
Cu copiii… si somnul de pranz. Cat este de important?

Cu copiii… si somnul de pranz. Cat este de important?

 

Inca din prima clipa in care aflam ca vom avea un copil, viata noastra se schimba in cel mai frumos, dar si provocator mod cu putinta. Pentru ca toate planurile noastre de pana atunci, toate deciziile pe care le luam se modifica in functie de cel mic. Si nu este o misiune usoara, asta e clar! Oricat de roz ar prezenta unii situatia, adevarul este ca nimeni nu te pregateste pentru experienta de parinte. Mai ales in primele luni de viata ale bebelusului, cand totul este nou si nu prea stim exact la ce ar trebui sa ne asteptam sau ce am putea face sa ne descurcam perfect.

Ei bine, din experienta mea de mama a doi baieti tare simpatici si nazdravani, pot sa va spun ca, in cazul asta, nici nu ar trebui sa se puna problema de perfectiune. Cand e vorba de copii, lucrurile nu sunt niciodata simple, dar partea buna e ca se invata pe parcurs, cu multa rabdare. Si va zic ca merita din plin. Eu ma distrez mereu cu ai mei si ma tot minunez de ce aflu de la ei. Au tot felul de idei si glume, isi fac planuri trasnite, efectiv este fascinant sa ii ascult, sa descopar ce este in mintea lor. Bine, ma ajuta mult si faptul ca acum au crescut si ca inteleg ceea ce le explic.

Insa da, au fost si momente ceva mai complicate, mai ales cand erau mici si trebuia sa imi fac programul de somn in functie de programul lor de somn… haotic. Pare sa fie o regula “bebeluseasca” sau ceva de genul acesta: cand vine timpul de dormit, intotdeauna intervine o alta activitate mult mai distractiva si galagioasa. Si pentru ca tot am ajuns la acest capitol, m-am gandit ca astazi sa vorbim despre somnul de pranz al copiilor. De-a lungul timpului, am auzit si am citit multe pareri despre el, argumente pro si contra, asa ca va propun sa dezbatem subiectul si sa tragem impreuna concluziile.

  • La fel ca in cazul adultilor, si copiii au nevoie de somn pentru a-si putea incarca bateriile, pentru ca in caz contrar devin iritati, agitati sau, dimpotriva, total apatici. La cateva luni, bebelusul are nevoie de mai multe reprize de somn pe parcursul zilei si al noptii – deci nu va ingrijorati daca bebelusul se trezeste si de trei ori pe noapte, este normal (din pacate, nu si placut pentru parinti). Pe masura ce creste, va incepe sa faca mai putine pauze de dormit si intregul proces se va regla, mai ales pe timpul noptii.
  • De regula, dupa un an, un an si jumatate, cel mic doarme se obisnuieste cu structura clasica a programului de dormit: somnul de noapte si somnul de pranz, de care se bucura dupa ce au mancat, undeva in jur de 12:30-13:00. Sunt voci care sustin ca somnul de pranz ii tulbura copilului somnul de noapte, ca din cauza orelor de somn din timpul zilei, cel mic nu va mai putea dormi noaptea. Total fals! In perioada lor de crestere, copiii au nevoie de somn, iar somnul de la pranz ii ajuta sa isi recapete energie, pregatind astfel terenul pentru somnul de seara. Daca nu doame la pranz, s-ar putea ca seara sa fie mult prea obosit si nervos ca sa mai poata dormi bine – iar asta ni se intampla si noua, adultilor!
  • Pe langa faptul ca somnul de pranz creste calitatea celui din timpul noptii, acesta ii ajuta pe copii sa se concentreze mai bine, sa fie mai atenti la lucrurile din jurul lor. Este perioada in care cei mici invata, observa, sunt curiosi, pun intrebari care ii pregatesc pentru scoala si experientele de mai tarziu, asa ca le va prinde bine sa fie odihniti si concentrati, gata pentru aventuri si noi descoperiri.
  • Totusi, pentru ca somnul de pranz sa fie un factor benefic pentru ei, este important ca cel mic sa mearga la culcare pana in ora 3. Dupa aceasta ora, sunt sanse ca el sa doarma prea mult la amiaza si sa isi deregleze somnul de noapte.
  • Si cred ca este foarte important sa ne ascultam copiii si sa fim atenti la nevoile lor. Asa cum noi ne ascultam corpul si incercam sa luam decizii bune pentru el, asa ar trebui sa procedam si in cazul copiilor nostru. Daca intr-o zi cel mic nu vrea sa doarma, nu il fortati, nu tipati la el, nu il pedepsiti. Se va speria si in mod sigur nu veti rezolva nimic, pentru ca va fi mult prea agitat sa mai adoarma. Explicati-i ca ar trebui macar sa se odihneasca si sa stea putin in pat sau stati langa el, spune-ti-i o poveste, poate ca la un moment dat il va lua somnul. Iar daca nu, nu va ingrijorati: cand ii va fi somn, va merge el singur la culcare.

Voi ce experiente ati avut cu somnul de pranz al copiilor?

See Also

Foto: Pixabay

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top