Now Reading
Despre importanța somnului. De ce să dormi 8 ore pe noapte și ce să faci ca să dormi mai bine.

Despre importanța somnului. De ce să dormi 8 ore pe noapte și ce să faci ca să dormi mai bine.

Fie că ne convine sau nu, o zi nu poate avea mai mult de 24 de ore. Cu toate că, uneori, n-ar strica să aibă, nu-i așa? Pentru că, atunci când ai multe lucruri de făcut, ce ajungi să sacrifici de obicei este, din păcate, somnul. Și spun din păcate pentru că beneficiile și importanța somnului sunt mari. Dacă încă ești în dubii, ai mai jos o listă care, sper eu, te va convinge să faci în așa fel încât să dormi suficient în fiecare noapte.

Și pentru că astăzi este Ziua Mondială a Somnului, iată câteva informații despre importanța somnului în viețile noastre.

De ce să dormi 8 ore pe noapte?

Nu e vorba numai de faptul că o să te simți odihnit a doua zi. Un somn bun vine cu o mulțime de beneficii:

 • Un sistem imunitar mai puternic – pentru că, în timp ce dormi, organismul se reface.
 • Fixează mai bine amintirile în creier – în timpul nopții, mintea reanalizează și stochează ce ți s-a întâmplat peste zi.
 • Te ajută în procesul de învățare – pentru că ești mai concentrat și ți-e mai ușor să asimilezi informații noi.
 • Îți îmbunătățește starea de spirit – pentru că, în timp de dormi, creierul îți procesează emoțiile. Iar pentru a le înțelege și a reacționa cum trebuie, mintea are nevoie de timp. 8 ore/noapte, 7 zile/ săptămână ar fi ideal.
 • O inimă mai sănătoasă – pentru că fluxul sangvin este influențat de somn. (Somn care, dacă e insuficient, poate duce la probleme cardiovasculare și la hipertensiune.)
 • Șanse mai mici să faci diabet zaharat de tip II – deoarece, când dormi (suficient), scade nivelul de glucoză din sânge.
 • Menținerea greutății. Dacă nu dormi suficient, hormonii care se ocupă de controlul apetitului sunt dați peste cap; în felul acesta, corpul secretă prea mult din hormonul asociat cu senzația de foame (grelina) și prea puțin din hormonul răspunzător de senzația de sațietate (leptina). Așadar, vei cădea pradă muuult mai ușor în fața tentației alimentelor nesănătoase. Ceea ce duce la creșterea riscului de obezitate.

Ce să faci ca să dormi mai bine?

În primul rând, ai grijă ce faci în timpul zilei.

 • Ieși în fiecare zi afară să te plimbi! Lumina naturală e cea care reglează ceasul nostru biologic. Dacă petreci prea mult timp în interior, adică departe de sursa care dă ritmul corpului și al proceselor ce țin de acesta, atunci e foarte probabil să ajungi să ai probleme cu somnul.
 • Dacă faci sport sau activități fizice, ocupă-te de ele în prima parte a zilei, nu cu puțin timp înainte de a merge la culcare. În felul asta, corpul va fi relaxat când e vremea să dormi.
 • Nu mânca seara târziu! E important – atât pentru un somn bun, cât și pentru sănătatea sistemului tău digestiv – să lași câteva ore între cină și ora la care mergi la culcare.

În al doilea rând, creează-ți un set de obiceiuri.

 • Încearcă să mergi la culcare la aceeași oră în fiecare seară.
 • Fii constant, adică încearcă să dormi la fel de mult în fiecare noapte.
 • Cu o oră înainte de culcare, nu mai face activitățile care să te împiedică să ai un somn mai bun. De exemplu, nu te uita la televizor și nu mai sta pe telefon sau la calculator – lumina albastră pe care o emană limitează producerea de melatonină, hormon care induce somnul.
 • Pune-te în pat doar când vrei să te culci. Cu alte cuvinte, să rămână doar un spațiu rezervat somnului – adică nu pentru uitat la televizor înainte sau până adormi, de exemplu.

În al treilea rând, pregătește spațiul în care urmează să dormi.

 • Îndepărtează/ închide sursele de lumină. Pentru un somn mai bun, odată ce mergi la culcare, în camera în care dormi trebuie să fie complet întuneric. În acest fel, organismului tău i se transmite că e timpul să se odihnească. Dacă nu ai cum să elimini sursele de lumină, atunci folosește o mască de dormit.
 • Elimină zgomotele. Ca să dormi bine, ai nevoie de liniște. Nu adormi ascultând muzică sau bâzâitul vreunui dispozitiv, nici chiar ticăitul unui ceas.

Adormi greu?

După ce te-ai asigurat că spațiul în care te afli nu are surse de lumină sau de zgomot care să te țină treaz, încearcă pur și simplu să ții ochii deschiși. Vei vedea că pleopele devin grele și, în scurt timp, e un efort să ții ochii deschiși. Încearcă în continuare. În scurt timp o să adormi.

Și dacă nu funcționează toate cele enumerate mai sus, încearcă aceste produse, gândite special pentru a te ajuta să adormi mai ușor și să te odihnești mai bine.

THIS WORKS. Dream To Sleep Kit – sephora.ro

This Works este un brand britanic de cosmetice, cunoscut pentru produsele sale specifice unei anumite nevoi. Produsele premiate ale mărcii This Works conțin o asociere de ingrediente active inspirate din natură, cu eficiență dovedită științific, cu uleiuri botanice și parfumuri terapeutice. Combinate, aceste elemente puternice se transformă într-un tot unitar care acționează sincron cu ceasul biologic și cu stilul tău de viață, favorizând somnul ușor.

dream to sleep este un set format din 1 spray Deep Sleep Pillow Spray pentru pernă, soluția premiată pentru un somn liniștitor și 1 ulei de corp Deep Sleep Night Oil, destinat pentru a-ți răsfăța atât corpul, cât și mintea.

 

THIS WORKS
Dream To Sleep Kit

SOiL Amestec de Uleiuri Esențiale Sleep Pure

Uleiurile esențiale SOiL sunt produse dintr-o singură specie de plantă și nu sunt amestecate cu uleiuri din specii diferite ale aceleiași plante. Uleiurile SOiL sunt concentrate, pure și nediluate. Sleep Pure conține un amestec exclusiv de uleiuri esențiale liniștitoare naturale, pure, organice de Lavandă, Bergamotă, Maghiran Dulce și Vetiver. Este un blend benefic în insomnie, promovează somnul calm și odihnitor, are efect relaxant și calmant.

Deoarece uleiurile esențiale SOiL conțin ingredientele active ale plantelor în formă concentrată, înainte de folosire este recomandat să fie întotdeauna diluate într-o bază (ex. apă, uleiuri tip bază / carrier oils).

SOiL Amestec de Uleiuri Esentiale Sleep Pure 100% Organice ECOCERT 10 ml | Blend Somnifer Natural

Irina Neacșu SARE DE BAIE CU EFECT RELAXANT

Toate plantele din aceste amestecuri sunt culese de pe colinele Transilvaniei și munții Bucegi, Piatra Craiului și Ciucaș, din dorința de a păstra aproape farmecul magic al naturii. 

Această sare de baie cu efect relaxant are în compoziție lavandă, gălbenele și trandafir și, vă zic eu, miroase incredibil de bine.

SARE DE BAIE CU EFECT RELAXANT – Irina Neacșu

Irina Neacșu STARRY NIGHT

Acest amestec conține atât plante salbatice, cât și cultivate, alese din zone nepoluate, cu respect pentru colectare sănătoasă. Cu responsabilitate atât pentru natură, cât și pentru consumatori, asigură cea mai bună calitate a materiei brute, pe care o ambalează manual, în atelierul din sudul Transilvaniei.

 


STARRY NIGHT – 50G
Amestec pentru ceai din plante – mușețel,lavandă și roiniță.

Boiron Sédatif PC®

Dacă homeopatia îți face cu ochiul atunci, ar trebui să cunoști și acest prrodus: Sédatif PC®.

Tulburările de somn pot avea origini diferite, dar stresul este una dintre cauzele principale ale acestora. Ei bine, homeopatia acţionează pentru a reduce manifestările stresului, cum ar fi tulburările de somn, iritabilitatea, spasmele… 

Sédatif PC® este un medicament homeopatic utilizat în mod tradiţional în tratamentul stărilor de anxietate și de emotivitate, dar și în cazul tulburărilor de somn. El are în compoziție substanțele active: Aconitum napellus 6CH, Belladonna 6CH, Calendula officinalis 6CH, Chelidonium majus 6CH, Abrus precatorius 6CH, Viburnum opulus 6CH.Acest medicament se poate elibera fără prescripţie medicală. Se recomandă citirea cu atenţie a prospectului sau a informaţiilor de pe ambalaj.
Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.
Doze și mod de administrare: Adulţi și copii: doza recomandată este de 2 comprimate de 3 ori pe zi. Administrare orală.
Viza de publicitate nr. 2937 / 29.06.2020

Laura Hîncu PURESILK EYES MASK

Laura Hâncu este designerul cunoscut pentru mătase și cașmir. De o calitate deosebită și lucrate cu o desăvârșită atenție la detaliu, efectiv te îndrăgostești de tot ce are pe site. Dar acum ne concentrăm atenția pe somn, așadar masca de mătase este în centrul atenției. Disponibilă în alb, negru sau roz pal. 

Laura Hîncu PURESILK EYES MASK

Badger Balsam pentru somn liniștit

Acest balsam acționează în mod indirect (nu provoacă somnolență, nu este un medicament), prin intermediul unui amestec relaxant de uleiuri esențiale, facilitând instalarea unei stări destinse, în care odihna și somnul vin în mod firesc, natural.

Se poate aplica oriunde – pe buze, piept, tâmple sau mâini – și se inhalează aroma, pentru un somn profund, revitalizant. Rozmarinul revigorează mintea, bergamota îmbunătățește starea de spirit, balsamul de brad face ca somnul să fie cu adevărat reconfortant, în timp ce lavanda este relaxantă.

See Also

În câteva cuvinte, balsamul perfect pentru atunci când ai nevoie să îți limpezești mintea de toate întâmplările de peste zi și să adormi fără efort.

MioBio – Badger Balsam pentru somn liniștit

FULGI DE BAIE CU MAGNEZIU PENTRU SOMN ODIHNITOR, BETTERYOU – botaniq.ro

Fulgii de baie cu magneziu, uneori numiți săruri de baie de magneziu, sunt o formă foarte concentrată de suplimentare cu magneziu, concepută pentru a fi adăugată la baie.

Îmbăierea într-o baie bogată în magneziu ajută la promovarea relaxării și calmarea mușchilor obosiți și tensionati, permitând expunerea completă a corpului la o soluție concentrată de clorură de magneziu pregătindu-l pentru un somn liniștit.

O metodă blândă și eficientă de suplimentare cu magneziu sunt fulgii de magneziu de la BetterYou.

Magneziul folosit în Fulgi de magneziu a fost purificat în mod natural de peste 250 de milioane de ani pentru a garanta că este lipsit de poluanți artificiali și metale grele. Magneziul ajută, de asemenea, la îmbunătățirea odihnei și recuperarii, contribuind la reducerea oboselii, la echilibrul electrolitilor și susține un metabolism normal al energiei.

FULGI DE BAIE CU MAGNEZIU PENTRU SOMN ODIHNITOR (1000 GRAME), BETTERYOU

SOMN, APICOLSCIENCE – botaniq.ro

Conform studiilor științifice, administrarea unor produse apicole in aceste cazuri poate avea efecte benefice, atat pe termen scurt, cat și pe termen lung. Există și cercetări despre efectul unor plante in redobandirea calității somnului, in scăderea tensiunii nervoase și a agitației nocturne.

La acțiunile fiziologice Somn, datorită ingredientelor precum lavanda și teiul, s-ar număra o relaxare optimă, menținerea unui somn sănătos, îmbunătățirea confortului digestiv în caz de stres temporar, contribuie la obținerea unui somn mai bun, ajută la scăderea tensiunii nervoase, la diminuarea agitației și la scăderea iritabilității.

Acum eu zic că ai la dispoziție mai tot ce-ți trebuie pentru a nu mai suferi de lipsa somnului. 

Așa că… somn ușor! 🙂

Foto: Andrei Zafiu

***

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top