Ce vrei sa te faci cand vei fi mare? Indruma-ti copiii catre pasiunile lor!
Este probabil intrebarea pe care sigur ne-au pus-o zeci de oameni cand eram mici. La randul nostru, macar asa, cat sa testam terenul, le-am pus copiilor nostri aceeasi intrebare “dificila”. Este foarte interesant cum in copilarie mai toti vor sa fie politisti, pompieri, doctori, aviatori sau chiar… gunoieri. Sunt meserii utile societatii, care probabil ca ii transforma cumva pe cei care le practica intr-un fel de eroi.
Insa generatia actuala de copii, cei de o varsta cu ai mei sau chiar mai mici, au in minte alte directii. Toate legate indiscutabil de… computere.
Este clar ca aceste obiecte fac parte din viata lor si asa va fi si in viitor. Ai mei, de exemplu, se viseaza hackeri (seamana cu mama lor 🙂 hihihi), youtuberi sau gameri (nici nu e de mirare de vreme ce pare atat de simplu sa ajungi ca PewDiePie, gamerul cu 47 MILIOANE de abonati, de vizualzari nu va mai zic ca va speriati 🙂 ).
Pfff… am viata grea…
Daca ar fi dupa ei, ar putea sta ca hipnotizati ore in sir uitandu-se la diverse tutoriale, filme, vine-uri. Inteleg foarte bine aceasta necesitate si, asa cum ziceam intr-un text anterior, nu ma opun acestui trend (ca doar eu insami fac parte din plin din aceasta generatie ). 🙂
Dar cateva reguli a fost necesar sa aplic:
- Le-am facut un program relativ fix (zic relativ pentru ca, de multe ori, fac ei ce fac si “abuzeaza”), in care au posibilitatea sa stea pe diverse gadgeturi daca indeplinesc anumite task-uri.
- Ce putem face noi, parintii, in plus pentru ei? Sa ii ghidam catre ceva constructiv.
- Vor sa joace jocuri? Foarte bine, sa le dam jocuri care le dezvolta niste abilitati, gandirea, strategia.
- Vor sa “hackereasca”? Foarte bine, sa invete ce inseamna programarea, un sistem, un software, sa intre in profunzimea computerului, sa mearga la un curs de informatica pentru copii. Plus ca, din punctul meu de vedere, programarea este ca o limba straina: daca o incepi de mic, o prinzi mai repede si mai usor.
Copiii trebuie incurajati sa isi urmeze pasiunile!
Iar marele avantaj al acestui domeniu este ca se afla intr-o continua dezvoltare. Sunt cateva lucruri, aproape ca au devenit clisee, despre care auzim de fiecare data la stiri, si anume ca medicii din Romania pleaca in alte tari pentru un trai si conditii de lucru mai bune, ca profesorii sunt slab pregatiti si prost platiti, ca sute de absolventi nu isi gasesc de munca in domeniul lor si cate si mai cate grozavii de genul acesta. Da, este o realitate dura, nedreapta si trista. Sunt domenii in care, oricat de mult ai munci, salariile raman mici, iar perspectivele de avansare sunt reduse, ba chiar inexistente.
CITESTE: Jocurile video: de ce sa nu-ti fie teama de ele!
Insa aproape de fiecare data cand sunt prezentate astfel de statistici, domeniul IT este fruntas. Si Romania inca este la inceput, tot mai multe firme mari isi deschid aici sedii, apar ramuri noi, asa ca piata nu va fi suprasaturata in anii urmatori (in cazul in care va faceati griji).
Iar eu sunt cumva norocoasa ca baietii mei sunt pasionati de zona asta si incerc sa fac tot posibilul sa ii sustin. Copiii trebuie incurajati sa isi urmeze pasiunile, fie ca vorbim de calculatoare, actorie, fotbal sau orice altceva. Pentru ca orice lucru facut cu pasiune este un lucru bun. Si da rezultate.
Un program educativ si distractiv in acelasi timp poate fi solutia ideala pentru copiii pasionati de IT.
V-am povestit ca in iulie au fost la o scoala de vara unde au acumulat practice baza cunostintelor. Si pentru ca le-a placut la nebunie, i-am inscris si din toamna la cursuri pentru copii in cadrul Junior Computer Academy. Mi se pare un program educativ si distractiv in acelasi timp: practic invata jucandu-se, iar aceasta mi se pare o abordare mult mai eficienta decat tehnicile acelea de predare traditionale, cu notarea formulelor de pe table si sute de teme acasa. Iar aici studiaza alaturi de copii de varsta lor, descopera lucruri noi (fac chiar si grafica, asa ca maine, poimaine ma astept sa faca grafica unui joc nou) si, cel mai important, nu irosesc timpul si statul in fata unui ecran intr-un mod total neproductiv. Win-win, nu-i asa?
Si inca ceva. Joi, pe 8 septembrie, la Step IT Academy Bucharest este “Ziua Usilor Deschise”, de la ora 17:00. Este o buna ocazie sa vedeti cum arata acest loc, sa ii cunoasteti pe profesori si sa vedeti cum se lucreaza la un curs de informatica pentru copii. Mai multe detalii obtineti la nr. 031.620.54.65 sau la email: dimian@itstep.org