Now Reading
Nu (mai) ai mască? Uite ce poți face!

Nu (mai) ai mască? Uite ce poți face!

Recent au fost publicate studii care arată eficiența purtării unei măști atunci când ieși din casă. Lucrurile sunt foarte clare: chiar dacă nu prezinți simptome, îi poți infecta pe cei din jurul tău chiar și atunci când vorbești. Chiar și o simplă bucată de pânză poate acționa ca o barieră de protecție, reținând stropii de salivă pe care fără să îți dai seama îi elimini. Dar știm că este criză de măști și poate nici tu nu (mai) ai mască. Ce trebuie să faci? Există soluții.

Informațiile de ultimă oră spun în felul următor conform publicației NATURE: cel care poartă virusul este cel mai contagios în primele zile de la infectare. Adică în prima săptămână, un interval în care bolnavul nici nu prezintă simptome de COVID-19. Vorbim așadar de un inamic invizibil și care nu se face simțit imediat. Este suficient să vorbești sau să respiri și să elimini particule care să îi poată infecta și pe alții.

Cum să ne ferim de Coronavirus (2019-nCoV)

Astfel că cea mai sigură metodă de a ne proteja unii pe alții este să purtăm o mască. De aceeași părere este și profesorul de Epidemiologie al bolilor infecțioase de la London School of Igiene și fostul Directorul executiv al grupului de boli contagioase OMS, David Heymann care a declarat pentru BBC că ”purtarea unei măști este la fel de eficientă sau chiar mai eficientă decât distanțarea”.

Iar studiile efectuate de țări precum Hong Kong, Japonia sau China vin să confirme acest fapt. Studiile științifice au demonstrat că purtarea unei maști oprește împrăștierea a a 95 până la 100% din particulele purtătoare de virusuri pe care oamenii le pot răspândi prin respirație, strănut și tuse.
Vă las
AICI un link cu toate informațiile necesare, oferite de instituții guvernamentale. Intrați și citiți!

Dr. Radu Țincu, medic primar în cadrul secției ATI Toxicologie de la Spitalul de Urgență Floreasca explică:

Din start pot spune că între o persoană care poartă mască și una care nu poartă, cea dintâi va fi avantajată. Ce-i drept, este foarte adevărat că masca nu are o capacitate de protecție de 100% , virusul având o dimensiune suficient de mică încât să poată să străbată rețeaua de fibre textile. Dar e clar, atât din experiență, cât și din ceea ce au dovedit studiile, că atunci când porți mască de orice fel ai o barieră fizică împotriva virusului.

Având acum aceste informații, ce putem face dacă ajungem în impas? Cu alte cuvinte, nu avem o mască sau cele pe care le avem sunt deja purtate. Soluțiile sunt următoarele:

  1. Reutilizarea măștilor după ce le sterilizăm. ”Pentru că în contextul în care dispunem de o cantitate limitată de echipamente de protecție, respectiv de măști, este esențială utilizarea lor rațională, le vom consuma cu economie. Asta înseamă că, așa cum se obișnuiște și în unele spitale, măștile pot fi reutilizate.” spune dr. Țincu. Pentru asta avem următoare variante la îndemână:
  • Punem masca la aer sau într-o pungă de hârtie timp de trei – patru zile. Virusul nu trăiește mai mult pe suprafața ei.
  • Fierbem masca chirurgicală timp de trei minute, apoi o clătim și o punem la uscat. Studiile arată că nu își pierde mai mult de 1% din eficiență.
  • Spălăm masca cu apă și săpun apoi o punem la uscat.
  • Punem masca deasupra unei cratițe cu apă care fierbe și prin care lăsăm să treacă timp de câteva minute aburii fierbinți, apoi o punem la uscat.
  • Cu ajutorul unui fier de călcat cu aburi – ATENȚIE această modalitate funcționează doar în cazul măștilor din fibre naturale. Măștile chirugicale se vor topi la atingerea fierlui de călcat.
  • Spălăm cu apă clorinată.
  1. Fă-ți o mască acasă! Dacă fiecare dintre noi va purta o mască, chiar și una făcută în casă, vom reuși să încetinim răspândirea Coronavirus. Orice fel de mască este mai eficientă decât nici o mască. Putem confecționa o mască de protecție din orice material textil pus în mai multe straturi.  Așa că îți las aici o serie de tutoriale din care te poți inspira și poți învăța cum să produci chiar tu așa ceva.

See Also

Țin să mai menționez două aspecte extrem de importante în contextul acestei pandemii.

Dincolo de situația medicală, situația socială este de o importanță vitală. Felul în care autoritățile reușesc să îi coordoneze pe cetățeni poate reprezenta rezolvarea situației. Cheia succesului de a trece mai repede peste această pandemie o reprezintă populația și capacitatea acesteia de a respecta cu strictețe măsurile impuse de autorități. Nerespectarea acestor măsuri nu va face decât să prelungească sau să înrăutățească răspândirea virusului, după cum am văzut că s-a întâmplat la Suceava și Țăndărei.

Al doilea aspect care trebuie tratat cu maximă seriozitate este Paștele. În această perioadă este foarte posibil ca oamenii să fie cuprinși de spiritul Sărbătorii, vremea va fi frumoasă, oamenii vor dori să meargă la biserică sau să se vadă cu familiile. Scăderea vigilenței în ceea ce privește respectarea normelor de protecție poate constitui riscul ca două săptămâni mai târziu să ne confruntăm cu un nou val de îmbolnăviri, România fiind în acest moment oricum pe o pantă ascendentă a infectărilor și nicidecum pe una care să ne relaxeze.” completează dr. Țincu, căruia îi mulțumesc pentru timpul acordat de a-mi clarifica aceste probleme atât de importante pentru fiecare dintre noi.

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top