Now Reading
Cum să ne ferim de Coronavirus (2019-nCoV)

Cum să ne ferim de Coronavirus (2019-nCoV)

Organizația Mondială a Sănătății a declarat în urmă cu doar o oră stare de urgență la nivel mondial cauzată de Coronavirus (2019-nCoV). Motivul este extinderea virusului posibil mortal și în afara Chinei. Declarația aceasta a fost emisă după primul caz confirmat în SUA.

Simptomele pe care le generează Coronavirus sunt febră, tuse și dificultăți respiratorii, simptome similare cu cele ale virozelor respiratorii de sezon. Totuși informații concrete despre tot spectrul de simptome nu există în acest moment.

În ceea ce privește modul de transmitere al virusului, în acest moment informațiile epidemiologice raportează o transmitere limitată de la om la om. Astfel că până la mai multe informații concrete este indicat să ținem cont de măsurile de prevenție pe care departamentele de sănătate internaționale ni le furnizează pentru a limita posibila transmitere și extindere a virusului.

Am adunat aceste informații de pe site-urile guvernamentale ale Canadei, Chinei și SUA dar și de pe platforma OMS .

Așadar iată cum să ne ferim de Coronavirus:

 1. Spălați-vă mâinile de mai multe ori pe zi cu apă și săpun. Fiecare spălare a mâinilor se va efectua pe o durată de 20 de secunde. În cazul lipsei apei și săpunului puteți utiliza șervețele dezinfectante cu un conținut de minim 60% alcool. Spălarea mâinilor se va face: după strănut și tuse, după îngrijirea unui bolnav, înaintea și după prepararea mâncării, înainte de masă, după mersul la toaletă, când mâinile sunt vizibil murdare, după atingerea unui animal.
 2. Evitați atingerea nasului, gurii și ochilor cu mâinile nespălate.
 3. Evitați contactul apropiat cu oameni bolnavi. Limitarea contactului cu alți oameni este recomandată (pupat, datul mâinii)
 4. Dacă sunteți bolnav, stați acasă.
 5. Acoperiți gura și nasul în caz de tuse sau strănut, iar apoi aruncați șervețelul la gunoi. Ulterior spălați-vă pe mâini.
 6. Curățați și dezinfectați frecvent obiectele cu care intrați zilnic în contact (telefon, computer, volan, etc.)

Acestea sunt măsuri de prevenție generale pentru orice îmbolnăvire de care acum trebuie să ținem cont și mai strict. În plus, cei care trebuie să călătoarească, să țină cont de următoarele recomandări:

See Also

 1. cdc.gov recomandă evitarea călătoriilor în China dacă acestea nu sunt esențiale. Dacă totuși trebuie să plecați acolo atunci… 
 2. evitați contactul cu oameni bolanvi.
 3. Adresați-vă medicului înaintea plecării. Pacienții cu alte probleme de sănătate nedescoperite pot fi la risc mai mare de îmbolnăvire.
 4. Evitați animalele (vii sau moarte), evitați piețele de animale, evitați consumul de produse animale crude.
 5. Spălați mâinile și dezinfectați-le conform indicațiilor de mai sus.
 6. Dacă alegeți să purtați o mască, asigurați-vă că acoperă nasul și gura, nu o atingeți după ce ați fixat-o. Imediat ce ați scos-o, masca trebuie aruncată și mâinile spălate.

Dacă ați călătorit în China în ultimele 14 zile și vă simțiți rău atunci:

 1. Anunțați de urgență medicul curant și mergeți la control. Un telefon în prealabil pentru a informa despre simptomele pe care le aveți este obligatoriu.
 2. Evitați contactul apropiat cu oameni, evitați mulțimile.
 3. Nu călătoriți în caz de simptome.
 4. Acoperiți nasul și gura.

Tratamentul este momentan simptomatic și constă în administrarea de medicamente analgezice și antitermice (atenție la Aspirină în cazul copiilor). Se recomandă utilizarea unui umidificator în cameră și băi calde pentru a ameliora tusea și gâtul iritat, un consum crescut de lichide, repaos și odihnă la domiciliu.

***

View Comments (3)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top