Alimente medicament pentru un psihic echilibrat.

Pentru că săptămâna aceasta, adică pe 7 aprilie, este Ziua Mondială a Sănătății, mi-am propus ca până duminică să fac numai postări despre sănătatea fizică, mentală, emoțională. Am pregătit deja pentru fiecare zi postări sau articole din care vă puteți inspira. Ele vor fi însoțite și de hashtagurile #7ZileDeSanatate #VreauSaFiuSanatos astfel că vă invit să le folosiți și voi în postările voastre.
Încep așadar această serie cu baza vieții noastre, alimentația. Se discută mult despre rolul ei curativ în anumite situații. Și pentru că am stabilit că mă refer la sănătate pe toate planurile, să știți că există alimente medicament pentru un psihic echilibrat. Mâncând sănătos poți preveni o stare de spirit precară. Iar acum că a venit primăvara și vom avea acces la tot mai multe fructe și legume proaspete, este păcat să nu ne folosim de binefacerea lor.
Știi, atunci când ai o stare psihică proastă, ai tendința de a mânca dulciuri, carbohidrați – genul comfort food. Dar alimentele rafinate sau găsimile trans (obținute prin hidrogenare) înrăutățesc situația. De ce am vrea asta?
Uite ce ar trebui să mănânci ca să-ți fie bine nu doar fizic, ci să ai și un psihic echilibrat.
1. Începe ziua cu cereale integrale (conțin triptofan care stimulează producția de serotonină – am mai povestit despre asta), la care poți adăuga fructe și semințe.
2. Include probioticele în viața ta. Se cunoaște relația strânsă dintre creier și sistemul digestiv. Există chiar o ramură nouă a medicinei, psihiatria nutrițională, care se ocupă cu această relație, pentru a-i ajuta pe pacienții care suferă de depresie și anxietate. Așadar consumă iaurt grecesc, varză murată sau kimchi. Probioticele suplimente ar fi bine să ți le recomande un medic.
3. Omega 3 trebuie să nu-ți lipsească din dietă. Găsești acești acizi grași în somon, ton, halibut, sardine și macrou. Atunci când cumperi pește verifică acel cod FAO ca să te asiguri se proveniența peștelui și că nu este contaminat. Surse vegetale sunt semințele de in (măcinate) și chia.
Dacă totuși optezi pentru suplimente de omega 3, atunci asigură-te că au în conținut EPA și DHA – cele mai importante tipuri de omega-3. Un supliment poate menționa pe fața ambalajului că ar conține 1.000 mg de ulei de pește pe capsulă. Cu toate acestea, pe spate vei citi că EPA și DHA sunt doar 320 mg. Pentru o mai bună absorbție, căutați FFA (acizi grași liberi), TG, rTG (trigliceride și trigliceride reformate) și PL (fosfolipide), mai degrabă decât EE (esteri etilici). Încearcă să cumperi produse care au fie standardul GOED pentru puritate, fie un sigiliu terță parte. Aceste etichete arată că sunt sigure și conțin ceea ce spun că ar conține. Încearcă să cumperi ulei de pește certificat de MSC, Environmental Defense Fund, sau o organizație similară. Peștii mici cu o durată scurtă de viață tind să fie mai sustenabili.
4. Consumă la greu frunze verzi!! 😉 E vremea spanacului, abuzează de el. Nu evita nice kale și mangold, foarte bogate în nutrienți, în special magneziu, un cunoscut prieten în lupta cu depresia și cu oboseala. Salata verde, broccoli, fasole verde sunt și ele deosebit de sănătoase.
5. Folosește mirodenii. Când am fost anul acesta în Maldive, am stat de vorbă cu bucătarul șef, un indian foarte smart, care știa chimia mâncării. Știa cum să se joace cu mirodeniile, nu doar pentru a obține un gust de neuitat, dar și pentru a ajuta organismul să se simtă bine. Turmericul este una dintre acele mirodenii fabuloase, bogat în curcuma, un antioxidant puternic, antiinflamator eficient și un bun aliat în lupta cu depresia. Îl poți adăuga la mâncăruri pe bază de pui sau îl poți include într-un smoothie de dimineață. Ananas și câteva bucăți de mango, câteva frunze de spanac, iaurt grecesc, apă sau lapte de nucă de cocos neîndulcit, și o linguriță sau 2 de turmeric pentru o băutură excelentă.
Alte mirodenii eficiente în sănătatea psihică pe care să le integrezi în alimentația ta sunt scorțișoara, piperul negru și șofranul.
6. Bucură-te de ciocolată neagră. Dacă ai poftă de dulce, alege ciocolata neagră. Studiile au arătat că ciocolata neagră poate ajuta la buna funcționare a creierului și poate duce la îmbunătățirea dispoziției. La fel ca alte alimente enumerate aici, este un bun antioxidant și are proprietăți antiinflamatorii. Și conține zinc, care este legat de creșterea și funcția creierului. De asemenea, s-a constatat că zincul reduce severitatea simptomelor depresive. Alege ciocolată cu min. 70% cacao.
Și știi ce argument mai am ca să te conving că nu e nici măcar un mare efort să mănânci conform celor de mai sus? Toate aceste alimente medicament pentru un psihic echilibrat sunt și foarte gustoase! Ce mai aștepți?
Surse: thrive.com, healthline.com
Foto. pexels
***