Now Reading
Chiar este iubire? Care sunt semnele că iubești.

Chiar este iubire? Care sunt semnele că iubești.

Is this love that I’m feeling, is this the love that I’ve been searching for … ” spune una dintre melodiile mele preferate. Chiar este iubire? Este o întrebare pe care sunt sigură că ți-ai pus-o măcar o dată în viață. Dacă nu, atunci ce Dumnezeu ai trăit până acum? 🙂 Pentru că astăzi este Valentines Day, ziua iubirii și a îndrăgostiților, m-am gândit să intru măcar un pic în spiritul ei (nu cu sfaturi de shopping) și să vin către voi cu un articol despre care sunt semnele că iubești pe care ar trebui să le recunoști în relația ta. Și nu scriu acest articol după capul meu, ci după ceea ce zic oamenii care se ocupă cu psihologia umană. 

Acesta este creierul tău îndrăgostit

Iubirea este un sentiment adesea asociat cu extreme: te orbește, te înnebunește, unii chiar spun că te simți ca și cum ai fi drogat. Iubirea este fără dubiu una dintre cele mai intense emoții umane, așa că nu este de mirare că apare în asocieri atât de dramatice. Ceea ce este surprinzător este că unele dintre ele chiar au explicații.

Știința dezvăluie că dragostea nu este doar o emoție umană, ci o nevoie biologică a creierului (și da, te poate face să te simți ca și când ai fi consumat diverse substanțe … ).

În ultimii 15 ani, oamenii de știință și antropologii au făcut progrese semnificative în înțelegerea modurilor în care sentimentele de iubire romantică afectează creierul. Și cu ceea ce au descoperit până acum, au reușit să scotă niște credințe din zona de pure bănuieli sau chiar folclor. Una dintre cele mai notabile descoperiri a fost făcută în timpul unui studiu realizat în 2005 de antropologul Helen Fisher, PhD, cercetător senior la Institutul Kinsey. În acest studiu, Fisher a produs primele imagini RMN funcționale ale creierului persoanelor îndrăgostite.

Anatomia iubirii. O istorie naturala a relatiilor de dragoste si a destramarii lor. De Helen Fisher

Ea a descoperit că toți subiecții studiului au avut activitate într-o anumită regiune a creierului numită zona tegmentală ventrală (VTA), o parte a creierului care produce dopamină pentru a se simți bine. VTA este, de asemenea, o componentă crucială a sistemului de recompensă al creierului, un grup de regiuni și conexiuni ale creierului care sunt activate atunci când sunt expuse la stimuli recompensatori. Această zonă a creierului este chiar lângă receptorii pentru sete și foame, de unde și concluzia că dragostea romantică este o nevoie umană de bază mai degrabă decât o emoție. Ea susține că ”foamea și setea te țin în viață astăzi; dragostea romantică inițiază procesul de împerechere și în cele din urmă trimite ADN-ul tău în viitor.

Așadar, avem nevoie să ne îndrăgostim ca să perpetuăm specia. Dar ce se întâmplă mai departe?

Știm doar că îndrăgosteala aia chimică nu durează o viață … ba chiar pare să aibă un termen de expirare undeva în jur de 3 ani. Atracția și afecțiunea nu rămân la fel ca la început, iar dragostea poate fi simțită diferit de fiecare persoană. Acestea fiind spuse, se pare că trebuie depus chiar un efort pentru a susține iubirea în relația ta de-a lungul timpului. Nu vă spun eu asta. Puteți întreba pe oricine doriți dacă dragostea este complicată. Există șanse mari să spună, „da” sau măcar „uneori” … dacă persoana în cauză este sinceră.

Descifrarea sentimentelor tale și identificarea exactă a tipului de iubire pe care ajungi să o simți după o vreme – deși este ceva ce se află în interiorul tău și doar tu poți știi exact cum se simte – nu este chiar cea mai ușoară sarcină. Iubirea se schimbă în timp, în formă și intensitate. Dar trebuie totuși să existe anumite lucruri pe care un om le face atunci când iubește o altă persoană. Și asta este ceea ce am investigat un picuț, inclusiv din punct de vedere științific.

Hormoni precum dopamina și norepinefrina, conduc la intensitatea acestor sentimente timpurii. Și știm despre dopamină că este cea care dă senzații puternice, ca și când ai fi utilizat droguri. Doar că ea nu este sustenabilă pe termen lung. În cele din urmă, sentimentele de dragoste se modifică în intensitate și se instalează adesea într-o afecțiune mai profundă cu ajutorul oxitocinei, un hormon care joacă un rol în atașament.

Dar există relații de iubire care nu au pornit din îndrăgosteală, ci dintr-o relație de prietenie în care fiecare a descoperit la celălalt, în timp, lucruri care l-au cucerit. Și atunci vorbim de un alt fel de dragoste. Poate cu mai puțini fluturi în stomac, dar mai așezată și mai trainică.

Și totuși, cum știi când este iubire? Care sunt semnele că iubești?

Sunt genul de întrebări care i-au preocupat pe oameni de toate vârstele de-a lungul existenței noastre. Este infatuare? Compatibilitate? Conexiune emoțională? Un sentiment de confort? O combinație a celor de mai sus? Cred că din tot ce înseamnă trăiri umane, conceptul de „dragoste” este unul dintre cele tare greu de explicat. De aceea majoritatea oamenilor spun doar „Când știi… știi”. Este o încercare de a exprima că dragostea este ceva ce simți, mai degrabă decât ceva pe care poți să definești și să descrii în cuvinte.


Pe scurt, deși nu cred că există o modalitate unică de a iubi, cred, totuși, că există câteva aspecte universale ale experienței pe care, atunci când le putem recunoaște, le putem plasa sub conceptul „iubirii adevărate” și să fim încrezători că este ceea ce simțim pentru o altă persoană.

Care sunt unele dintre aceste semne că iubești? Iată câteva dintre ele!

Te gândești constant la cealaltă persoană

  • Îți trece prin minte poate ultima interacțiune sau îți imaginezi următoarea întâlnire. Vrei povestești cu celălalt despre ce ai făcut într-o zi, cu bune și cu rele și cu chestii banale.
  • Îți faci griji pentru celălalt dacă știi că are probleme și încerci să ajuți.
  • Când ești cu familia și prietenii, vorbești mult despre celălalt și poate îți imaginezi dacă și cât de mult va fi plăcut de ei.

Ai o senzație de siguranță alături de cealaltă persoană

Încrederea este în general o componentă esențială a iubirii. Iar dacă ai suferit în trecut într-o relație, posibil să fie foarte important acest sentiment de siguranță emoțională. La apariția partenerului, s-ar putea să observi că te relaxezi, cam la fel ca atunci când te întorci acasă după o zi lungă și grea. Găsești la celălalt alinare și înțelegere. A te simți în siguranță cu cineva pentru a-i arăta  slăbiciunile sau vulnerabilitățile tale personale este adesea o evoluție a relației de iubire. Trăiești un sentiment de pace și te simți acceptat/ă.

Te vei simți pe deplin sprijinit.

O relație de iubire nu are loc doar când ai chef. Nu este un job part-time. Aceasta înseamnă că vei fi acolo lângă celălalt și când e bine, și când e rău. Oferi îngrijire, mângâieri și susținere atunci când viața își face apariția cu provocările ei. Uneori vor fi provocările celuilalt, alteori vor fi ale tale. Uneori, vor fi provocări de cuplu. Cu toate acestea, să te simți susținut de partenerul tău, uneori, este tot ce ai nevoie pentru a rezolva problemele.

Cu persoana nepotrivită te poți simți uneori chiar singur/ă dacă nu există susținere și înțelegere. Așa că susținerea persoanei iubite îți va oferi puterea și încrederea pentru a depăși orice provocare.

Simți respect reciproc.

Reciproc fiind cuvântul cheie. Am observat de-a lungul timpului că respectul este o parte integrantă a oricărei relații. Nu poți iubi pe cineva dacă nu-l respecți. Nu poți avea încredere în cineva dacă nu îl/o respecți. Nu îi poți aprecia ideile și opiniile celuilalt dacă nu îl/o respecți.
Fără respect, cum poți construi o bază solidă de iubire?
Nu poţi. Așa că din punctul meu de vedere, respectul reciproce este în topul celor mai importante sentimente într-o relație de iubire.

Te vei simți dorit.

Ah, dorinta. Dorința este atunci când cineva te atinge la un nivel mult mai profund decât doar fizic. Există o intimitate emoțională cu celălalt. Când partenerul te privește cu dorință, nu este doar strict fizic, ci este mai mult decât atât. Dragostea adevărată îți dorește întreaga ființă, nu doar sinele tău fizic. Te vrea – nu pentru cum arăți – ci pentru cine ești.

Poți simți o mică doză de gelozie.

Gelozia este o emoție ca oricare alta. În general, ceea ce faci cu gelozia contează. Din punctul meu de vedere este în regulă să spui atunci când există un sentiment de gelozie. Să clarifici poate niște lucruri. Dar dacă din gelozie ajungi să monitorizezi rețelele sociale ale celuilalt, să-i umbli în telefon sau mai știu eu ce alte metode creative or mai inventa oamenii pentru a se convinge de ceva, este deja altă poveste. Și nu una frumoasă.

Când iubești pe cineva, s-ar putea să te întrebi cine sunt ceilalți oameni cu care celălalt interacționează și să vrei să întrebi despre relația lor sau să-ți faci griji cu privire la potențialele amenințări la adresa celuilalt tale. Noi toți avem un trecut care nu poate fi schimbat, care este parte din noi și care ne-a făcut cine suntem. Ar fi absurd să ne uităm la relațiile trecute cu gelozie.

Dar în general, aceste griji tind să se estompeze pe măsură ce se dezvoltă încrederea în relația de iubire.

Simți încredere reciprocă.

See Also

După cum spuneam și mai sus, când există încredere, multe probleme dispar. Am dat peste o idee cândva care spunea că dragostea înseamnă să dai cuiva puterea de a te distruge, dar să ai încredere în el că nu o va face.

Încrederea joacă un rol cheie chiar și în cele mai mici aspecte ale vieții la care nici măcar nu ne gândim uneori.
Încrederea înseamnă să știi că atunci când se uită la telefonul lor, nu trimit mesaje altcuiva.
Încrederea înseamnă să știi că atunci când se întorc acasă târziu de la serviciu, chiar se întorc acasă târziu de la serviciu.
Încrederea înseamnă să știi că ei nu caută prin lucrurile tale și tu nu simți nevoia de a căuta prin ale lor.
Dacă nu poți avea încredere în partenerul tău sau dacă crezi că nu are încredere în tine, va exista o energie anxioasă constantă care persistă în jurul relației, chiar dacă niciunul dintre voi nu o exprimă.

Simți compasiune pentru celălalt.

Când iubești pe cineva, vei dezvolta și un sentiment de compasiune puternică pentru celălalt. Conectarea la celălalt înseamnă intimitate emoțională și fizică, dorința de a ști totul despre partener și de a fi la rândul tău cunoscut de el. Iar aici se naște sentimentul de grijă față de persoana iubită.

Viața se simte mai interesantă

Fluxul de hormoni asociati cu dragostea poate face ca totul sa para mai interesant, mai ales cand stii ca ii vei vedea in curand. Timpul poate părea să zboare când sunteți împreună și vă târați ca o țestoasă după ce pleacă.

S-ar putea chiar să observi o energie reînnoită și un interes pentru lucrurile banale pe care le faci în fiecare zi. Pliere rufe? A face o plimbare? Mult mai distractiv când ești îndrăgostit (mai ales când sunt în apropiere).

Te vei simți liber.

Am lăsat la final acest sentiment de libertate pentru că mi se pare cel mai greșit înțeles și cel mai important în același timp. Nu, libertatea nu înseamnă că faci ce vrei, când vrei, cu cine vrei.
Înseamnă să fii liber să fii tu însuți. Liber pentru a explora noi pasiuni. Liber să trăiești în relație o viață pe care o iubești, în care ești fericit/ă.

Dragostea imatură și care vrea să controleze, care îți restrânge drepturi și îți pune limite în ceea ce îți dorești eu cred că nu este dragoste adevărată. Dragostea matură și sănătoasă te face să simți că poți să-ți întinzi aripile și să zbori – așa cum partenerul tău zboară alături de tine.

Acum spune-mi, ce crezi despre relația ta, este iubire? 

***

Dacă ți-a plăcut acest articol și dacă simți că ceea ce găsești pe doer.ro îți este de folos, atunci te rog să te abonezi la NEWSLETTER-ul meu. Curând urmează ceva! 🙂

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top