Now Reading
Ai auzit de vitamina P? Plăcerea contează în ritualul alimentar zilnic

Ai auzit de vitamina P? Plăcerea contează în ritualul alimentar zilnic

Ai auzit de vitamina P? Pentru mulți, a mânca se numără printre cele mai mari plăceri din viață! Dar pe lângă faptul că orele de masă pot fi (și chiar ar trebui să fie)  o experiență plăcută, bucuria mâncării are beneficii semnificative pentru sănătate. Savurarea alimentelor susține digestia, poate ajuta la îmbunătățirea relației cu mâncarea și ajută la rezolvarea problemelor ce țin de o alimentație dezechilibrată. În unele cazuri, a obține suficientă vitamină P (plăcere) este la fel de important ca și conținutul farfuriei.

Cred că oricine poate să răspundă la întrebarea: Care este mâncarea ta preferată? De exemplu, eu iubesc cartofii prăjiți cu ochiuri moi și brânză alături de un bol imens de salată cu roșii, castraveți și ceapă de grădină. Americanii îi zic comfort food, mai ales vara când te toropește căldura și ai mânca ceva mai lejer, dar extraordinar de gustos. Aaa, iar salata de vinete este o altă nebunie culinară pe care îmi place să o mănânc ori de câte ori poftesc. Și poftesc des, pentru că mie îmi place să mănânc. Și nu sunt singura! Noi, oamenii suntem clădiți pentru a ne face plăcere să mâncăm.

Iată de ce vitamina P sau cu alte cuvinte plăcerea în alimentația de zi cu zi contează:

Psihologia din spatele plăcerii

Ani și ani la rând cercetătorii au studiat știința din spatele plăcerii de a mânca. Descoperirile lor sunt intrigante și în mare măsură încurajatoare. Din punct de vedere fiziologic, plăcerea pe care oamenii o obțin din mâncare apare atât în gură, cât și mai sus, în creier. Plăcerea de orice fel, inclusiv plăcerea de a mânca duce la eliberarea de dopamină în creier. Dopamina este adesea denumită „hormonul senzației de bine”, deoarece activează căile de recompensă din creier, ceea ce ajută la promovarea fericirii, calmului, motivației și concentrării. Un studiu din 2011 indică faptul că persoanele care suferă de obezitate ar putea avea perturbată sensibilitatea la dopamină, determinându-i să mănânce în exces pentru a obține o doză suficientă de vitamina P. Doar că atunci când chimia creierului funcționează corect, bucuria de a mânca duce la reale beneficii fizice.

Unii nutriționiștii consideră că atunci când ne bucurăm de mâncare și stimulăm dopamina din creier vom digeră și vom metaboliza alimentele mult mai eficient.  Când suntem relaxați, ca răspuns la o experiență de mâncare plăcută sistemul nostru nervos intră în „modul de odihnă și digerare”, ceea ce ne permite să descompunem și să folosim pe deplin nutrienții din alimentele pe care le consumăm.

Culmea, așa cum poate nu te-ai fi așteptat, mâncatul de plăcere are capacitatea de a promova o alimentație mai sănătoasă. Astfel, o cercetare recentă din 2020 a examinat 119 studii despre legătura dintre plăcerea alimentară și o dietă sănătoasă. Jumătate din studiile efectuate în cercetare au găsit asocieri favorabile între plăcerea de a mânca și rezultatele alimentare. De asemenea, un studiu mai vechi din 2015 a asociat plăcere de a mânca cu o stare nutrițională mai ridicată. Ceea ce într-un fel contrazice convingerea că mâncarea „sănătoasă” trebuie să fie fadă sau că nu are un gust bun.

Sunt de părere că atunci când mâncăm alimente de care ne bucurăm, satisfacția crește, ceea ce îmbunătățește calitatea dietei și reduce șansa de a mânca aiurea și în exces.

Există hrana emoțională?

Dacă am mânca alimente doar pentru combustibil orele de masă ar fi tare plictisitoare. Nu suntem mașini să folosim benzina sau motorina doar ca simplu carburant. Suntem oameni și cui nu-i place să se bucure de o mâncare gustoasă într-un restaurant select, într-o companie bună? La ocazii speciale ne place să ne așezăm în jurul mesei, să gătim ceva delicios și să chemăm prietenii și familia în vizită. Eu, spre exemplu, îmi aduc aminte cu mare drag de mesele de duminică când bunicii și nașii mei veneau la noi sau noi la ei și mâncam cu toții, bucurându-ne de mâncare și mai ales de companie.

Mâncarea ne aduce împreună și face parte din experiența umană, deoarece nu este doar carburant pentru stomac, ci și pentru creier și suflet. De aceea, iată câteva dintre modalitățile prin care savurând mâncare îți poți hrăni spiritul:

Bucuria de a mânca crește conexiunea socială

Îți imaginezi Sărbătorile Pascale fără vizita familiei și fără masa aceea îmbelșugată, așa ca la noi românii plină cu mâncare delicioasă și  decorată drăguț? Eu nu, pentru că bucuria de a mânca împreună crește conexiunea socială, ne aduce alături și construiește amintiri pentru totdeauna.

Mereu îmi voi aminti restaurantul la care am mers cu soțul meu la prima noastră întâlnire, ce am mâncat și cât de mult mi-a plăcut mâncarea atunci. Acum îmi dau seama că fericirea pe care o simțeam a crescut exponențial odată cu mâncarea pe care o gustam. Tu îți aduci aminte de o cină frumoasă cu perechea ta sau cu familia?

Plăcerea de a mânca poate distruge nociva cultură a dietelor

În 2023 trăim fie că vrem sau nu într-o cultură a dietelor, de toate felurile, pentru toate gusturile, majoritatea restrictive și care nu aduc nimic bun pe termen mediu și lung. Majoritatea dietelor minune au același mesaj nociv: spune NU alimentelor pe care le iubești, mai ales acelea bogate în grăsimi și calorii. Dar nu asta este ideea! Ar trebui să înveți ce este cumpătarea și echilibru, alegerea alimentelor calitative și asocierile corecte, nu greva foamei. Pentru că, să fim serioase acest NU pe care dietele ni-l cer să-l respectăm NU face altceva decât să creeze cu timpul diverse tulburări alimentare și o stimă de sine joasă.

Nu eticheta alimentele bune sau rele, ci învață să te folosești de ele într-un mod sănătos.

Mulți specialiști sunt de părere că în momentul în care toate alimentele sunt permise fără reguli, inclusiv cele mai delicioase, organismul învață să aibă încredere că va obține ceea ce are nevoie. De aceea, nu eticheta alimentele bune sau rele, ci învață să te folosești de ele într-un mod sănătos.

De exemplu, carnea de porc nu e rea, din contră, în schimb carnea de porc poate fi rea consumată zilnic și fără a-i adăuga alături un bol plin de salată verde. Învață, de asemenea, să citești eticheta produselor și acelea care conține E-uri să nu le pui în coș. Reține că alegerile alimentare greșite sunt rele, nu alimentele în sine.

Mâncarea din plăcere vs. mâncarea emoțională

A mânca pentru a-ți hrăni fricile, temerile, supărările, furia, mânia sau durerea nu este corect. Deloc! Dacă mănânci pentru a-ți alina suferința trebuie să știi că ai deja un comportament viciat și o relație foarte tensionată cu mâncarea.

Astfel, mâncatul din plăcere diferă de mâncatul emoțional atât în ceea ce privește intenția, cât și rezultatele.

Trebuie să faci diferența dintre cele două, astfel, a mânca din plăcere înseamnă să alegi un aliment pentru a te bucura de gustul, textura și experiența pe care ți-o provoacă, cum ar fi atunci când ieși să mănânci o înghețată în parc sau când mănânci un măr dintr-un copac.

See Also

Totodată, o altă distincție semnificativă între aceste două comportamente se referă la legătura pe care o simți față de mâncare. Adesea, deși nu întotdeauna, există o lipsă de conexiune sau disociere cu mâncarea atunci când oamenii mănâncă emoțional. Dar atunci când mănânci din plăcere se crează o adevărată conexiune și desfătare a simțurilor pe care le obții în momentul în care mănânci.

Da, este adevărat că nu există o linie perfect trasată între mâncatul emoțional și mâncatul din plăcere, de aceea uneori cele două se pot suprapune și pot fi confundate. Dar eu sunt convinsă că îți poți da seama în care dintre tabere ești deoarece, dacă te simți rușinată sau vinovată pentru că ai mâncat sunt mari șanse să ai o relație tensionată cu mâncarea.

Plăcere + hrănire = o pereche perfectă

Puține lucruri în viață se potrivesc cu bucuria de zi cu zi de a savura mâncarea. Alimentele pe care le consumăm ne hrănesc corpurile, ne mângâie spiritele și ne mulțumesc papilele gustative. Pentru a găsi plăcere în mâncare încearcă să gătești bucurându-te de un pahar de vin cu o muzică bună pe fundal. Sau aruncă niște brânză de capră în salata verde banală care nu te atrage în mod deosebit ori fă din când în când o prăjitură care îți place și sună-ți prietena să o savurați împreună. Nu uita, mâncarea vorbită (de ceva vreme și pozată 🙂 ) este tot timpul mai delicioasă!

În concluzie, ce părere ai? Avem nevoie ca oameni de doze echilibrate de vitamina P în viața de zi cu zi? Eu zic da și mi-ar plăcea mult să cunosc și viziunea ta.

Sursă foto: Unsplash.com

Sursa materiale:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3124340/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7751982/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26337662/

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top