Cum alegi între SPF mineral sau chimic? Află ce factor de protecție solară ți se potrivește.
Soarele este o sursă importantă de vitamina D, dar expunerea prelungită la razele UV poate avea efecte negative asupra sănătății tale. Pentru a proteja pielea de radiațiile UV, este important să folosești produse cu factor de protecție solară (cu SPF). Ceea ce poate nu știi este că există două tipul: SPF mineral și SPF chimic. Cum alegi? Afli în rândurile următoare!
SPF-ul este un indicator al nivelului de protecție împotriva radiațiilor ultraviolete, găsit în produsele de protecție solară. Iată mai multe detalii.
SPF mineral
Dacă preferi o protecție solară mai naturală și mai blândă pentru pielea ta, atunci ar trebui să iei în considerare utilizarea produselor cu SPF mineral. Acestea folosesc oxid de zinc sau dioxid de titan pentru a forma un strat de protecție fizic pe piele, care reflectă și dispersează radiațiile UV.
Unul dintre principalele avantaje ale unui SPF mineral este că este potrivit pentru toate tipurile de piele, inclusiv pentru pielea sensibilă sau predispusă la alergii. De asemenea, nu pătrunde în piele, ceea ce poate face ca un SPF mineral să fie mai puțin iritant și mai bine tolerat decât cel chimic.
Cu toate acestea, SPF-ul mineral este mai greu de aplicat, deoarece lasă urme albe pe piele. De asemenea, poate fi mai scump decât SPF-ul chimic, deoarece oxidul de zinc și dioxidul de titan sunt ingrediente mai costisitoare.
SPF chimic
SPF-ul chimic este cel mai des întâlnit tip de protecție solară. Aceste produse utilizează ingrediente chimice, cum ar fi avobenzona, octinoxatul și oxybenzona, pentru a absorbi radiațiile UV și a preveni deteriorarea pielii.
Cel mai mare avantaj al SPF-ului chimic este ușurința cu care poate fi aplicat și faptul că se absoarbe rapid în piele, lăsând-o fără urme sau reziduuri. De asemenea, există o varietate mare de produse cu SPF chimic disponibile, cu diferite texturi și formule pentru a se potrivi nevoilor diferitelor tipuri de piele.
Are și SPF-ului chimic dezavantajele lui. Anumite ingrediente chimice pot fi iritante pentru pielea sensibilă sau predispusă la alergii. Anumite ingrediente, cum ar fi oxybenzona, pot fi dăunătoare pentru sănătatea mediului și pot afecta recifurile de corali.
Care sunt diferențele?
SPF-ul mineral formează un strat fizic pe piele, care reflectă și dispersează radiațiile UV, în timp ce SPF-ul chimic utilizează ingrediente chimice pentru a absorbi radiațiile UV. În general, SPF-ul mineral poate fi mai gros și mai dificil de aplicat, deoarece poate lăsa o urmă albă pe piele. Pe de altă parte, SPF-ul chimic se absoarbe ușor în piele și nu lasă urme.
Diferențele dintre cele două tipuri de SPF includ textura și modul de aplicare. În funcție de tipul tău de piele și de nevoile tale individuale, poate fi mai potrivit să alegi unul dintre ele. SPF-ul mineral este mai potrivit pentru pielea sensibilă sau predispusă la alergii, în timp ce SPF-ul chimic poate fi o opțiune mai bună pentru persoanele cu piele normală sau grasă.
În orice caz, ar trebui să folosești produse cu SPF în fiecare zi, indiferent de tipul de SPF pe care îl alegi. În cazul expunerii prelungite la soare sau activităților în aer liber, ar trebui să folosești o protecție solară cu un SPF mai mare și să reaplici produsul din 2 în 2 ore.
Cum alegi corect SPF-ul pentru tine?
„În calitate de medic dermatolog, recomand ori de câte ori am ocazia folosirea cremei cu SPF în fiecare zi pentru a proteja pielea de razele UV dăunătoare. Razele UV sunt principala cauză a diferitelor forme de cancer de piele. Cu cât valoare SPF este mai mare, cu atât este mai mare protecția. Pentru utilizarea zilnică, recomand cel puțin SPF 30, iar pentru sezonul de vara, activitățile prelungite în aer liber, SPF 50+. Nu uitați să aplicați crema cu protecție solară generos și uniform pe toată pielea expusă, inclusiv pe față, gât, urechi și mâini. Reaplicați la fiecare două ore sau în funcție de recomandarea de pe ambalaj. Reaplicați imediat după contactul cu apa. Integrarea produselor SPF în rutina zilnică de îngrijire a pielii poate ajuta la prevenirea îmbătrânirii premature, și a cancerului de piele.” – Dr. Gabriela Bud-Schweighoffer, medic dermatolog
Ține cont de tipul de piele
Când vine vorba de alegerea unui produs cu SPF, este important să iei în considerare câțiva factori cheie. Primul lucru pe care ar trebui să îl iei în considerare este tipul tău de piele. Persoanele cu pielea mai deschisă la culoare și cea sensibilă ar trebui să aleagă un produs cu un SPF mai mare, în timp ce persoanele cu pielea mai închisă la culoare pot utiliza un SPF mai mic.
Activitățile la care vei participa
Activitățile pe care le faci sunt, de asemenea, un factor important de luat în considerare. Dacă vei petrece mult timp în apă sau vei transpira mult, ar trebui să alegi un produs rezistent la apă și/sau transpirație. De asemenea, dacă vei participa la activități în aer liber, cum ar fi alergatul sau ciclismul, ar trebui să alegi un produs cu SPF mai mare, deoarece expunerea la soare poate fi mai intensă.
Experiențele anterioare
Experiența personală cu diferite tipuri de SPF-uri poate fi, de asemenea, un factor decizional. Dacă ai încercat în trecut un anumit tip de SPF și ai avut o reacție alergică sau nu ți-a plăcut textura sau mirosul, ar trebui să încerci un alt tip de produs cu SPF.
Sursa foto: pexels.com
Surse:
hhttps://goop.com/
https://
***