Now Reading
7 lucruri esentiale pe care trebuie sa le stii daca vrei sa devii freelancer

7 lucruri esentiale pe care trebuie sa le stii daca vrei sa devii freelancer

Toata viata mea am fost angajata cu carte de munca numai noua luni – fix cat o sarcina – si stiu sigur ca nu imi mai trebuie asa ceva (nici angajarea, nici sarcina 🙂 )! Pentru mine pur si simplu nu a functionat aceasta varianta, nu am simtit ca pot sta inchisa intr-un birou opt ore pe zi (sau chiar mai mult, dupa cum se practica acum), ca pot merge la un job la ora X pentru a semna condica sau ca pot rezista la sedinte zilnice si… interminabile!

Bineinteles, nu spun ca aceasta formula nu este buna, pentru ca este pentru foarte, foarte multi oameni pe care ii respect enorm pentru disciplina si spiritul lor organizatoric. Insa eu am incercat sa caut o alternativa, cea mai buna solutie pentru mine. Si am inceput sa caut oportunitati si proiecte cu care sa rezonez, sa lucrez pe cont propriu si sa profit cat mai mult de acest lucru. Insa oricat de bine ar suna ideea de a fi independent, a lucra pe cont propriu, a lucra ca antreprenor sau colaborator vine la pachet cu niste aspecte neglijate de cele mai multe ori.

Care sunt acestea? Haideti sa vedem.

A fi pe cont propriu e dificil.

In prezent, lumea glorifica ideea de a fi cont propriu si isi imagineaza ca freelancing-ul este numai despre dimineti tarzii, lucru in cafeneaua preferata si intalniri creative, care intotdeauna se termina frumos. Si, la final, banii vin facand ceea ce iti place.

Adevarul este ca scenariul acesta este un pic cam departe de realitate. De fapt, totul se reduce la multa munca, la eforturi constante, la nopti pierdute pentru a gandi planuri si strategii noi, la intalniri matinale si la weekend-uri pline (cand lucrezi pentru tine, treaba nu se termina atunci cand iesi pe usa de la birou, de multe ori scriu, raspund la mailuri chiar si noaptea). Da, sunt si foarte multe avantaje, insa viata de freelancer nu e mereu glamorous, asa cum tinde sa para.

Freelancing-ul e destul de singuratic.

Cand lucrezi la birou, intotdeauna sunt oameni cu care sa vorbesti sau de la care sa primesti feedback sau chiar sfaturi. Cand esti freelancer, esti… de capul tau! Asa ca, daca nu cumva ai un catel sau o pisica, atmosfera va deveni mult prea linistita si singuratica! Programeaza-ti intalnirile cu diferite clienti in oras, iesi cat se poate de des si, daca e posibil, cheama-ti prietenii freelanceri (daca sunt) sa vina sa lucrati impreuna. Eu incerc sa combin toate acestea (plus filmarile pentru cele doua emisiuni de la TVR) si zic ca reusesc sa mentin latura sociala in graficul normal!

Programul este important.

Unul dintre cele mai bune si, in acelasi timp, cele mai proaste lucruri atunci cand vine vorba de freelancing e ca ai control absolut asupra timpului tau de lucru. Lucrezi cand vrei si cat vrei, dar aici intervine si riscul pierderii timpului si a scaderii productivitatii. Ca doar e atat de bineeee sa procrastinam, nu? (e la moda cuvantul acesta asa ca hai sa-l utilizam :))

Cu toate acestea, recomandarea mea e sa iti faci un program si sa iti setezi din start ca nu te vei abate de la el. Cand e de lucru, lucreaza, cand vrei sa faci o pauza, fa o pauza, dar incearca sa intri intr-un ritm care nici sa nu te epuizeze, nici sa nu te faca sa ratezi deadline-uri.

Nu exista: “Eu sunt propriul meu sef”

E cel mai des intalnit cliseu pe care il spun oamenii despre freelanceri: ”Ah, deci faci ce vrei tu, esti propriul tau sef!” Treaba asta e relativa, pentru ca tu, ca freelancer, lucrezi pentru niste clienti. Multi clienti. Ai contracte de colaborare, ai task-uri de finalizat. Oamenii se asteapta sa iti faci treaba bine si sa o faci la timp, chiar daca este freelancer si nu ai neaparat un sef care sa te sacaie la cap!

In plus, munca ta plateste facturile. Daca nu ai contracte, daca nu ai colaborari, daca nu te agiti putin pentru a obtine cateva proiecte, nimeni nu va veni sa ti le ofere pe tava. Si tot tu va trebui sa iti tii contabilitatea, sa te ocupi de autopromovare (acum orice brand, serviciu sau persoana se promoveaza online) si de atragerea unor noi clienti. Da, e de lucru… mult.

Oamenii vor pune mereu intrebari.

Cand ai un job asa zis ”serios” si le spui oamenilor ce faci, raspunsul ii multumeste rapid si te mai asalteaza cu alte zeci de intrebari. Cand ai un job mai… exotic (mai ales ca, acum, de cand cu dezvoltarea online-ului, apar tot felul de noi profesii) sau esti freelancer, treaba se complica. Apar o multime de curiozitati. Si, la un moment dat, devine chiar frustrant sa te simti obligat sa dai o multime de explicatii pentru alegerile tale profesionale!

Tocmai din acest motiv, eu iti recomand sa nu o iei foarte personal si sa fii mai relaxat. Oamenii vor pune intrebari mult timp de acum incolo. Dar se vor obisnui… la un moment dat.

Nu va fi perfect mereu…

Vei avea perioade in care vei avea proiecte, vei face lucruri frumoase, creative, vei castiga bani, dar vei avea si perioada in care te vei simti lipsit de inspiratie, de chef… de orice. Freelancing-ul nu este solutia magica pentru fericirea eterna, este doar o optiune. Si, ca toate celelalte optiuni, uneori te va duce intr-o zona complicata.

Limiteaza-ti asteptarile si incearca sa privesti cu obiectivitate orice proiect! E mai bine sa iti pastrezi echilibrul in aceasta zona decat sa te astepti la lucruri grandioase si sa ai dezamagiri!

Insa merita.

Da, satisfactia pe care o ai cand reusesti ceva pe cont propriu nu se compara cu nimic altceva! Cauta acele proiecte care te provoaca si te inspira, oportunitati care sa iti testeze limitele si sa te motiveze sa devii mai bun! Si asuma-ti riscuri, ai curajul sa treci peste toate fricile tale! Poate ca vei da gres de 10 ori, dar, daca vei reusi o data, vei primi cea mai mare compensatie!

Voi ce experiente ati avut pana acum? Cum vedeti freelancing-ul?

Foto: www.outnow.ch

***

View Comment (1)
  • Buna Sonia! Eu sunt doar blogger si nu am incercat cu freelancingul. Am avut cateva tentative, dar pentru ca am un job part time si mai ajut pe unul pe altul, nu am timp sa ma ocup de freelancing, desi mi-ar placea. Multumesc pentru sfaturi, mie imi prind bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top