Te confrunți cu lipsa apetitului sexual? Fii atentă la aceste aspecte
Câteodată nu ai chef! Din când în când este absolut normal să nu ai chef. Dar ce se întâmplă când lipsa apetitului sexual se transformă într-o adevărată rutină în dormitorul conjugal? Noi, oamenii, suntem ființe sexuale, suntem instincte pure domolite de conștiință și vreau să cred că în general, suntem modelați de empatie.
La urma urmei contează sexul, mai ales atunci când vorbim de un mariaj sau o relație lungă.
Sexul apropie partenerii, îi împuternicește, le crește stima de sine, îi destresează, îi relaxează și eliberează faimoasele endorfine care îi fac fericiți. Atât tu, ca femeie, cât și el, ca bărbat, în timpul actului sexual creați de fiecare dată când faceți dragoste un câmp cuantic, energetic extrem de puternic între sufletele care sălășluiesc în corp. De aici încep atașamentele, dragostea inocentă, dragostea frumoasă sau dragostea aia nebună de-ți vine să fugi mâncând pământul, dar rămâi în loc că poate, poate. Ai prins ideea!
Iar atunci când te confrunți cu lipsa apetitului sexual, ceva, undeva la nivel fizic, emoțional și spiritual se dereglează în cuplu. Majoritatea dintre noi nici nu ne dăm seama la început, dar când observăm că nu mai apar scântei în dormitor sau că amânăm să facem sex, ori nu mai mai avem dorință poate ar fi bine să ne punem câteva întrebări.
De aceea, iată cele mai importante motive pentru care actul sexual cu omul iubit nu mai face parte din prioritățile care ne fac viața mai frumoasă.
1. Iei contraceptive orale?
Pilulele contraceptive sunt adesea responsabile pentru dezordinea hormonală, majoritatea conținând două tipuri de hormoni: un estrogen și un progesteron. Fiecare femeie experimentează în mod diferit efectele contraceptivelor orale, care deși sunt sigure, dau peste cap un organism sănătos. De aceea, este bine să vorbești cu medicul de famile sau să ai o discuție cu ginecologul tău înainte de a lua contraceptive. Iar dacă libidoul pare să se ascundă într-o peșteră la scurt timp de la administrarea pilulelor este timpul să-ți anunți medicul și să nu le mai administrezi.
Totodată, dacă te-ai hotărât să nu mai folosești pilule contraceptive deoarece vrei să devii mamă, ține cont că poți experimenta lipsa libidoului. Acest lucru poate dura de la câteva săptămâni, la câteva luni până când organismul se va adapta la absența hormonilor contraceptivi.
2. Ai născut recent
A fi mamă este un mod total nou de viață! Tot ce credeai că știi se prăbușește și tot ce credeai că nu poți, poți! Atunci când devii mamă, mai ales la primul copil, cascada de gânduri interminabile, oboseala acută, stresul continuu produc o dereglare mare la nivel hormonal. Medicii ginecologi recomandă reînceperea vieții sexuale la o lună jumate după naștere, odată ce ai bifat un consult medical în prealabil. Atât pentru femeile care au născut vaginal, cât și cele care au făcut cezariană, primele acte sexuale post-partum pot fi extrem de dureroase. Acesta fiind un factor major pentru care multe femei evită să facă dragoste cu soțul.
Pe lângă acest lucru, oboseala înlocuiește cheful, și cum prioritar este micuțul care doarme în pătuțul lui, la fel este și somnul femeii. De asemenea, multe femei nu mai manifestă dorință sexuală și crede-mă, dacă și tu simți la fel, nu ești de vină cu nimic. Științific vorbind, corpul unei femei, ghidat neuronal de creier știe că a dat naștere unei minuni. Iar dacă până atunci prioritiza dorința naturală de a perpetua specia, acum corpul ȘTIE că prioritar este lipsa apetitului sexual, pentru ca instinctul de mamă să se intensifice. Treaba asta este temporară, nu te speria, nu te învinovăți și ia lucrurile cu răbdare și înțelegere, atât tu, cât și partenerul.
3. Ești la premenopauză sau menopauză
Începutul acestei etape din viața unei femei aduce cu sine un libidou mai scăzut. Pierderea estrogenilor duce la uscăciune vaginală asociată deseori cu lipsa de sex. O schimbare de rutină nu strică astfel că, ai putea discuta cu partenerul să faceți mai des sex în locuri noi sau în timpul zilei. Vă puteți planifica scurte vacanțe la munte sau la mare și să ieșiți din rutina aproape banală. Pentru o femeie aflată la menopauză acestă peioadă relativ lungă aduce cu sine extrem de multe schimbări hormonale, iar nevoia de înțelegere a soțului este esențială.
4. Nu ai orgasm
Este incredibil câte femei nu au orgasm niciodată. Am vorbit cu multe femei care mi-au mărturisit că nu știu ce este acela un orgasm sau care mi-au povestit că la 20 de ani nu i-au simțit “frumusețea” descoperindu-l la maturitate, în jur de 30 de ani. Nu știu dacă orgasmul lipsă este conectat cumva (și) cu maturizarea femeii, dar cred că ni s-a pus în cârcă, nouă, femeilor, generații la rând chestia asta că a simți plăcere nu este ok. Religia poate fi de vină, strictețea pusă pe noi încă de mici, rușinea, stima de sine joasă sau anxietatea pot să fie factori care lucrează împotriva noastră. Cel puțin, câteodată!
De asemenea, nu toți bărbații se gândesc la femeia pe care o dezbracă. Înțelegi ce spun? Mulți dintre ei se gândesc la propria plăcere, obținută mult prea repede înaintea ei. Acest lucru într-o relație poate fi descurajant, frustrant și de natură egoistă. Dacă iubitul tău face asta, atunci este momentul pentru o discuție sinceră. Spune-i ce îți place, ce îți aduce plăcere și degajează-te de limitările personale care nu te lasă să-ți împlinești fanteziile sexuale. Dacă amândoi sunt deschiși spre a vă comunica nevoile, puteți afla ce vă place împreună atâta timp cât nu ați făcut-o până acum. În fiecare zi poți afla ceva nou despre tine și al tău corpul. Metoda Karezza este un punct de plecare pentru acele cupluri care au pierdut pasiunea și doresc să se (re)descopere.
O altă metodă de a aduce orgasm în viața de cuplu este să apelezi la tehnologia de ultimă oră. Recent am fost invitată la un eveniment unde s-a lansat Alma Duo, un aparat cu o tehnologie menită să îmbunătățească viața sexuală atât a femeilor, cât și a bărbaților. Alma Duo este o soluție avansată și eficientă, înregistrată și listată la FDA ca dispozitiv medical din Clasa I care folosește standardul de aur al tehnologiei cu unde șoc pentru a stimula fluxul de sânge către organele sexuale, ajutând împotriva efectelor îmbătrânirii asupra funcției vasculare. Mai multe detalii despre acest tratament găsiți în postarea mea de pe Instagram.
5. Nu dormi suficient
Cu somnul nu-i de glumit! Când nu dormi noaptea, în timpul zilei va trebui să te bazezi pe câteva cești de cafea tari. Iar treaba asta nu este diferită nici când vine vorba de viața sexuală. Atunci când organismul este privat de somn, produce mai puțin testosteron, ceea ce poate duce la o scădere a apetitului sexual. În plus, lipsa somnului poate duce la epuizare și iritabilitate, ceea ce poate face ca activitatea sexuală să fie… mai puțin atrăgătoare. Știi vorba aia: nu ești tu când ți-e somn! Recomandarea mea este să-ți pui în ordine viața. Dormi suficient, cel puțin opt ore pe noapte fără treziri dese, redu factorii de stres, mănâncă sănătos și fă mișcare. Ține-te de un program și renunță la distrageri de orice fel. Eu zic să te ții de un program strict o lună de zile și vezi cum te mai simți. De asemenea, un set de analize nu strică, dimpotrivă. Așa că mergi la medicul de familie pentru a lua trimitere casă faci analizele de rutină anuale.
6. Simți că nu (mai) ai timp
Oo, da! Cu treaba asta ne-am confruntat cu toții. Atunci când treci printr-o perioadă mai tensionată la job sau în viața personală poți să simți că nu mai ai timp. Iar acest lucru se traduce prin lipsa apetitului sexual. Ei bine, crezi sau nu, dar dacă bifezi acest aspect nu ar strica să începi planificarea amorului cu partenerul. Nu râde!
Știu, nu prea este spontan și poți chiar afirma că planificarea actului sexual poate duce la lipsa dorinței, dar să știi că în situații de genul, acest truc funcționează. De ce? Pentru că planificarea intimității poate însemna mai multă anticipație, iar dacă aloci câteva ore pentru voi, pentru cuplu, nu vei face altceva decât să amplifici trăinicia sentimentelor dintre voi.
7. Undeva, ceva scârțâie
Unele persoane nu vor să facă sex după o ceartă, așa cum unele persoane se împacă făcând sex. Dacă te afli în prima tabără atunci viața sexuală poate avea de suferit și poate că este momentul să conștientizezi că undeva, ceva scârțâie la tine în cuplu. Ar fi bine să vorbești cu partenerul deoarece lucrurile nerostite (la timp) și certurile interminabile slăbesc dragostea. Ascultă nevoile celui de lângă tine, nu te repezi să tragi concluzii fără să știi părerea sa și încearcă să te conectezi emoțional atunci când în aer plutesc subiecte încărcate. Știi tu: dacă scârțâie repară, nu înlocui! Apoi, s-ar putea ca apetitul sexual să explodeze și amândoi să vă bucurați de o viață sexuală împlinită.
8. Ești stresată
Când organismul resimte stres, produce cortizol, care poate suprima libidoul. Deseori, stresul, duce la anxietate, atacuri de panică și depresie care îl afectează. În relațiile de lungă durată, multe femei ajung să joace mai multe roluri și să îndeplinească obligații peste obligații care la un moment dat sunt extrem de copleșitoare și împovărătoare.
Nu-i deloc ușor să fii soție și mamă, echilibrând în același timp cariera cu viața personală. Cum de multe ori, rolul de FEMEIE este lăsat pe ultimul loc, nu te mira că ești stresată, anxioasă, că refulezi des și simți că ai tot Globul Pământesc pe umeri. Respiră! Învață să iei lucrurile așa cum vin. Știu, e nevoie de exercițiu, dar stresul sapă adânc în toate palierele vieții.
În concluzie, lipsa apetitului sexual are multe fațete. Dar atâta timp cât comunici deschis cu partenerul și sunteți amândoi sinceri unul cu celălalt, puținul chef sexual poate să fie doar un test trecut cu brio.
Sursă foto: Unsplash.com
***