Zahărul dăunează grav pielii. Aspecte importante de care să ții cont pentru un ten sănătos
Militez pentru echilibru, deși știu că zahărul dăunează grav pielii, ador dulcele. Înțeleg cât de nociv este și mai știu că nu sunt întotdeauna consecventă în ceea ce privește respectarea regulei: “fără zahăr, doar la ocazii speciale”. Vin Sărbătorile în curând, iar asta pentru mine înseamnă ”ocazie specială” să-mi fac puțin de cap. Se acceptă, doar vine Crăciunul!?
Cu toate astea, cred că atunci când te hotărăști să scapi de un viciu, să elimini un lucru care îți face rău, ar trebui să fii mai consecvent.
De cele mai multe ori, pentru a-mi reaminti importanța unei vieți fără zahăr sau a unei vieți în care zahărul nu mă domină, îmi aduc aminte de importanța sănătății pentru mine, de la interior spre exterior. Așa că mă opresc, iar în ultima vreme pofta de zahăr este din ce în ce mai scăzută, așa că nu pot decât să mă bucur și să continui în felul ăsta.
De asemenea, după vârsta de 30 de ani am început să-mi îngrijesc mai mult tenul (o făceam și înainte, dar acum chiar mă țin de treabă) și am înțeles ce dezordine poate să facă excesul de dulce tenului meu.
Crezi sau nu, consumul abuziv de zahăr poate face ravagii asupra sănătății pielii jucând un rol în dezvoltarea sau agravarea afecțiunilor precum: psoriazisul și acneea. Excesul de zahăr poate provoca semne de îmbătrânire prematură. Americanii chiar au o expresie: “sugar face” (față de zahăr) care însumează ce spun eu mai sus. Și nici nu mai vorbesc despre creșterea riscului diabetului de tip 2 și a bolile de inimă cauzate tot de zahăr.
De asemenea, CDC recomandă limitarea zahărului adăugat (pe care îl găsești pe etichetele produselor cu informații nutriționale) la aproximativ 12 lingurițe pe zi. Acest lucru nu se aplică surselor naturale de zahăr, așa cum sunt fructele. Fructele denumite “bomboanele naturii”, au fibre (care reglează tranzitul intestinal), vitamine și alți nutrienți cheie care sunt asociate cu rezultate pozitive pentru sănătate. Totodată, există suficiente dovezi că un consum de fructe regulat ajută la hidratarea pielii și luminozitatea naturală a tenului.
Da, zahărul dăunează grav sănătății. De aceea, este bine să cunoști aspecte cu adevărat importante pentru menținerea unui ten sănătos, tânăr și frumos.
Oglinda ta este pielea ta
Știi deja că cel mai mare organ al corpului uman este pielea, așa că ar trebui să ai mare grijă în ceea ce-l privește. De aceea, nici măcar nu pare surprinzător că tot ceea ce consumi se reflectă pe ten, pe întreaga piele.
O alimentație corespunzătoare joacă un rol colosal în susținerea sănătății pielii. De asemenea, eliminarea în totalitate a fumatului, expunerea la soare cu prudență și somnul regulat cel puțin opt ore pe noapte fac diferența.
Iată mai clar trei moduri în care zahărul afectează sănătatea pielii:
Îmbătrânire accelerată
Cum adică? Ei bine, când vine vorba de îmbătrânire, zahărul are un efect diferit asupra pielii datorită procesului numit glicație.
„Glicația este un proces prin care moleculele de zahăr se leagă de proteine, lipide sau acizii nucleici. Rezultatul sunt așa numitele produse finale de glicație avansată care pot dăuna fibrelor de colagen și elastină din piele”. Glicația interferează cu procesul de reparare a colagenului, vital pentru menținerea fibrelor elastice de colagen, iar rezultatul, așa cum ai ghicit deja, înseamnă îmbătrânirea prematură a pielii.
În plus, glicația poate crește formarea de radicali liberi care dăunează pielii. Pentru cineva cu o dietă bogată în zahăr, acest lucru produce în timp apariția liniilor fine din jurul gurii, al ochilor sau a frunții.
Apariția acneei
Am observat, că ori de câte ori mănânc prea mult dulce îmi apar coșuri pe față, iar eu nu sunt o persoană care să aibă în general astfel de probleme. Totuși, dacă și tu ai pățit la fel ca mine verifică dacă nu cumva mănânci dulce în exces.
Un studiu dermatologic din 2020 a analizat un număr de 25.000 de adulți și a constatat că, un consum de alimente grase și zaharoase a fost asociat cu un risc crescut de acnee cu 54%, în timp ce băuturile dulci au crescut acest risc cu 18%.
Autorii studiului subliniază că un organism bogat în grăsimi și zahăr se încadrează în conformitate cu dieta occidentală modernă (vezi numai reclamele și marketingul agresiv de la tv sau din online la diverse produse). Aceștia susțin ca zahărul declanșează creșterea insulinei, care la rândul ei crește inflamația în corp, ceea ce poate duce la dezvoltarea acneei. De asemenea, zahărul este responsabil de niveluri amplificate de androgeni, hormoni asociați cu producția sporită de sebum.
Agravarea psoriazisului
La nivelul țării noastre prevalența psoriazisului la adulții de peste 18 ani este de 4,9%, peste media europeană de 3%. O treabă care ar trebui să ne înspăimânte având în vedere evoluția bolilor autoimune în ultimii 30 de ani.
La ora actuală, diverse cercetări făcute pe animale arată rolul semnificativ pe care zahărul îl joacă în amplificarea acestei boli. Astfel, într-unul dintre studiile pe care le-am găsit șoarecii care au fost hrăniți cu o dietă bogată în zahăr și grăsimi au prezentat semne de inflamație în corp, asemănătoare psoriazisului în doar patru săptămâni de la începerea studiului. Este adevărat că această cercetare se referă strict la șoareci. Cu toate astea, oamenii de știință susțin că rezultatele se aplică și oamenilor, doar că sunt necesare mult mai multe studii pentru a demonstra cu claritate supremă acest experiment.
Ceea ce a subliniat cercetarea este că inflamația din corp poate crește susceptibilitatea unei persoane la psoriazis și în unele cazuri, poate declanșa modificări vizibile ale pielii în conformitate cu simptomele acestei boli (scuame, pustule, leziuni de culoare roșie și solzoasă, zone inflamate la nivelul pliurilor pielii etc). De asemenea, unii oamenii pot dezvolta așa numita “inflamație subclinică” care nu se manifestă prin roșeață sau descuamare vizibilă a pielii, ci prin mâncărime.
Ceea ce specialiștii în dermatologie nu se mai satură să sublinieze este că o dietă bogată în zahăr este adesea însoțită de un meniu bogat în grăsimi. Împreună, zahărul și grăsimea afectează negativ microbiomul intestinal, modificând populația de bacterii sănătoase provocând așadar, inflamația observată în psoriazis.
Repet: sunt necesare cercetări suplimentare, dar cert este că schimbarea stilului de viață face diferența.
Cum să reduci consumul de zahăr pentru a avea un ten sănătos
Am stabilit deja conexiunea limpede dintre alimentația zilnică și sănătatea pielii. Doar că, mai toate lucrurile bune nu vin repede repejor, ci necesită un pic de stăruință și multă răbdare. Mai pe scurt, odată ce adopți o dietă sănătoasă să nu te aștepți la rezultate imediate.
Încearcă cu pași mici să incluzi cât mai multe fructe și legume în rutina alimentară și bine ar fi să-ți faci un program de mese pe câteva zile, astfel încât să diversifici meniul, și să urmărești ingredientele folosit (nici nu-ți dai seama cât de important este acest aspect). Încearcă să cumperi de la producători locali, de la piață, să citește eticheta când ești la cumpărături și să variezi cât mai mult paleta de legume.
Lipește de frigider un mini calendar pe o lună și încercuiește fiecare zi care a trecut fără zahăr (o să te motiveze enorm treaba asta). Nu spun să renunți de tot la el (păcătoasa de mine nu o face), ci să reduci consumul de zahăr pe cât posibil. Nu în ultimul rând, nu mai băga în coșul de cumpărături ciocolată, turtă dulce sau biscuiți plin de E-uri sau conservanți și mai bine, fă în casă o prăjitură delicioasă. Militez pentru echilibru și nu cred că înfrânarea totală de la lucrurile care te bucură este o soluție de lungă durată.
Din contră, mi se pare că o astfel de abordare frustrează, de aceea abandonul calității în numele viciului este atât de mare și mulți dintre noi nu reușesc să iasă învingători din lupta cu zahărul.
În concluzie, ceea ce mănânci te mănâncă! O piele sănătoasă se construiește de la interior spre exterior cu responsabilitate și cu multă iubire de sine.
Sursă foto: Unsplash.com
Sursă materiale:
https://www.cdc.gov/nutrition/data-statistics/added-sugars.html
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0738081X10000428?via%3Dihub
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7287950/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32057839/
***