Cum să reziști tehnicilor de manipulare.
Știu că toți am fost, măcar o dată în viață, puși în situația de a nu avea control asupra acțiunilor noastre. Și aici nu mă refer la controlul emoțional și la echilibrul interior, ci la situații concrete, pe care le trăim zi de zi.
Sunt oameni care ne pot intra în minte și ne pot determina să facem lucrurile așa cum vor ei. Iar această intruziune se produce în cel mai subtil mod. Tocmai din acest motiv, astăzi v-am pregătit un ghid al tehnicilor de manipulare, numai bun pentru a preveni, pe viitor, capcanele în care putem cădea.
#1 Senzaționalismul și urgența
Acest gen de influență te face să intri în panică și să te gândești că vei rata ceva important dacă nu întreprinzi o acțiune chiar atunci.
E strategia magazinelor online sau a site-urilor de vacanțe, care te anunță că… sunt ultimele 3 produse la acel preț special sau mai e doar o cameră la jumătate de preț. E și metoda pe care o aplică publicitarii atunci când vor să îți inducă ideea de apartenență la un grup – „cumpără produsul X dacă vrei să faci parte din comunitatea femeilor vesele, puternice, de succes” – pentru că nimeni nu vrea să fie exclus dintr-o comunitate. Iar dacă mai e și o comunitate care pare senzațională, clar nu o poți rata chiar tu.
#2 Puterea exemplului personal
Un om care vrea să manipuleze va încerca, în primul rând, să te îndepărteze de alte surse de informare și să te facă să iei niște decizii ca și când acestea ar fi luate din propria ta inițiativă.
Cum va face acest lucru?
Va începe să îți dea exemplele sale personale: cum a făcut el într-o situație X, cum ar fi vorbit el, de ce ar fi trebuit să procedezi într-un anumit fel. Iar dacă îți trântește și un „dar tu faci cum vrei”, e clar. În acest caz, primul pas este să te detașezi complet de ce a spus și să îți pui întrebarea: „dacă nu mi-ar fi băgat aceste lucruri în cap, m-aș mai fi gândit eu acum la ele?” Dacă răspunsul este NU, atunci taie acele subiecte/acțiune/idei de pe listă.
#3 Datoria de ținut minte
O metodă bună a manipulării este crearea unei datorii.
Cei care știu că au o datorie față de cineva vor simți obligația de a-l ajuta pe celălalt atunci când are nevoie. Dar s-ar putea ca respectiva nevoie să fie mult prea mare și să îți dea bătăi de cap.
Așa că ai grijă când cineva se oferă să îți facă din senin o favoare. Ai grijă de la cine vin aceste favoruri. Mai devreme sau târziu, va trebui să plătești pentru ele. Și să plătești scump, nu oricum.
#4 Metoda fragmentării
Sau, mai bine spus, a realității fragmentate. Nu este o formă de manipulare directă, însă te afectează extrem de tare. Înainte, era imaginea familiei perfecte pe care toată lumea o păstra în bloc, în cartier, în cercul de prieteni și așa mai departe. Problemele erau ținute în spatele gardului. Acum, de când cu rețelele de socializare, imaginea vieții perfecte e atent conservată în online. Întotdeauna ne trecem prin filtru. Și, în realitate, lucrurile nu stau deloc așa, chiar dacă asta e ideea care îți este indusă. Că toți ceilalți o duc bine și au o viață roz, în timp ce tu te zbați să o scoți la capăt. Dar problemele nu ocolesc pe nimeni, niciodată. E doar o chestiune de expunere și selecție.
#5 Limbajul specializat
Mă enervează teribil când oamenii folosesc o terminologie sofisticată pentru a induce în eroare. Și asta se aplică aproape peste tot: de la domeniul bancar, unde mai bine te lipsești decât să primești explicații despre legislație și proceduri, până la service-ul auto, unde, dacă ar fi să mă iau după ce zic „băieții”, mașina mea ar fi într-o stare dramatică de fiecare dată – norocul meu e că mă mai pricep cât de cât la planetare și bujii. Cum ar fi să le răspund și eu în germană când ei se apucă să vorbească în limbi străine… cu scopul de a-și arăta superioritatea și de a-mi prezenta niște informații exagerate? N-ar fi drăguț?
Problema și mai mare este că întâlnesc acest tip de limbaj la multe persoane care, culmea, nu au o specialitate anume… 🙂
#6 Metoda Goebbels
Pentru aceasta ne vom întoarce în timp, în timpul propagandei naziste promovate de însuși ministrul propagandei, Joseph Goebbels, unul dintre apropiații lui Hitler. Tehnica are la bază repetiția, repetiția unor idei până când creierul începe să le asimileze. Iar Goebbels s-a folosit de toate canalele media, în special de radio, pentru a-i face pe oameni să adere la principiile naziste.
#7 Șantajul emoțional
Una dintre cele mai viclene forme de manipulare. Practic, dacă ești prins într-un moment de slăbiciune, în care emoțiile te conduc, s-ar putea să cedezi manipulării celuilalt. Se întâmplă la birou, când, știi că ai o familie de întreținut sau niște rate de plătit, accepți niște condiții financiare dezastruoase deși munca ta valorează mai mult. Ești încolțit, pur și simplu. Se întâmplă în familie, când te cerți cu o persoană dragă și, pentru a încheia conflictul, îi accepți condițiile, chiar dacă știi că nu are dreptate. E un fel de bullying în care tu devii victima. Și e un statut pe care nu ar trebui să îi accepți vreodată!
#8 Activarea stereotipurilor
Trăim înconjurați de stereotipuri și prejudecăți care, aparent, ne indică modul în care ar trebui să fim. Și da, mai avem mult până vom scăpa de ele. Nu le putem nega existența, dar putem învăța că ele nu sunt reguli după care ar trebui să ne ghidăm în viață. Înțeleg nevoia de unitate, de apartenență la comunitate, după cum povesteam și mai sus, dar noi toți avem un drum propriu, indiferent de ce spune bunica X, vecina de la 1, vânzătorul de ziare și tot așa. Da, e un clișeu pe care îl tot auzi, dar pe care ar trebui să îl repetăm până vom învăța că stereotipurile nu ar trebui să ne dicteze ce avem de făcut.
Ce zici? Crezi că s-a întâmplat până acum să fii victima unui manipulator?
***