Now Reading
Cum se face un cappuccino perfect

Cum se face un cappuccino perfect

Mmmm, cappuccino. Mi se face poftă numai când îi aud numele. Cumva îl asociez cu relaxare, stare de bine, prieteni, vacanţă… Mulți îl savurează, puțini sunt însă cei care îi cunosc istoria. Și cum îmi place să despic firul în patru am pornit pe urmele istoriei și am aflat câteva lucruri foarte interesante despre această cafea cu spumă cremoasă de lapte.

„Cappuccio” provine din limba italiană și înseamnă glugă. Cappuccino este diminutivul, deci un fel de gluguță. Dacă săpăm și mai adânc atunci vom descoperi că de fapt cuvântul vine, la rândul lui, din latinescul „Caputium”.

Să ne întoarcem însă la gluguță. Cappuccino a fost numit așa datorită culorii maronii asemănătoare robelor preoților din Ordinul Capucinilor. Aceștia purtau robe maronii, cu o glugă conică, care, de altfel, le-a dat și numele. Ei au ales robele maronii pentru a se diferenția de preoții din alte ordine, precum cei franciscani sau benedictini. Datorită asocierii dintre ordinul capucinilor și culoarea maro a robelor acestora, în secolul XVII, numele a început să fie asociat și nuanței de maro purtată de aceștia. Prin urmare, numele băuturii „cappuccino” este rezultatul asemănării culorii cafelei cu maroul capucin, purtat de preoții din acest ordin. Nu-i așa că e foarte interesant?

Acum că am aflat cum și-a primit numele, să vedem cine i-au fost părinții.

Originea cappuccino-ului este considerată a fi italiană. Este interesant însă de știut că austriecii aveau și ei o băutura numită kapuziner, apărută în secolul al XVIII-lea.

Cappuccino a fost însă inventat odată cu apariția espressoarelor de cafea, la începutul secolului XX. Pe la începutul anilor ‘30 apare prima mențiune în italiană a cappuccino-ului, dar și primele fotografii ale acestei băuturi. Însă cappuccino, așa cum acesta este cunoscut în ziua de azi s-a făcut după ce espressoarele de cafea au început să fie utilizate mai des, prin anii ’50, și când aparatele de cafea au fost dotate și cu funcția de încălzire a laptelui.

Cum prepari cappuccino-ul perfect?

Vă spun din proprie experiență că este destul de greu. Sunt șanse foarte mari să nu-ți iasă din prima. Iată câțiva pași esențiali pentru prepararea unui cappuccino perfect.

  1. Alege cu grijă cafeaua

Cafeaua trebuie să fie una de calitate. Un cappuccino adevărat trebuie să conțină un espresso puternic.

  1. Alege cu grijă laptele.

Laptele integral proaspăt este alegerea perfectă pentru un cappuccino adevărat. Grăsimile şi proteinele sunt esenţiale pentru a obţine o spumă consistentă şi cremoasă. Cât despre gramaj – 120 ml de lapte este cantitatea optimă pentru o cană de cappuccino.

  1. Prepară spuma de lapte

Poți folosi un blender vertical dar și o presă franceză. Încălzeşte laptele şi toarnă-l într-un recipient rezistent. Amestecă-l cu ajutorul blenderului pentru aproximativ un minut. Ţine blenderul aproape la suprafaţa laptelui, astfel încât să se absoarbă şi mai mult aer şi să se creeze o spumă consistentă.

Toarnă cafeaua pe lapte, încet, până ai umplut 1/3 din ceaşcă. După 10 secunde, toarnă spumă cremoasă de lapte.

  1. Decorează-l creativ

Aici nu există reguli fixe. Depinde de tine și de imaginația ta. Îl poți orna cu scorțișoară, pudră de cacao, sirop, fulgi de ciocolată…sau îi poți face diverse modele.

Ştiu, sună complicat, și nici nu este foarte simplu dar cu puțin exercițiu, poate o să îți iasă până la urmă. Poate o să-mi iasă și mie… mai ales după workshop-ul la care am participat săptămâna trecută.

Sub îndrumarea lui Sebastian Farcaș, barista triplu campion național la Latte Art în anii 2015, 2016, 2017 și cu ajutorul celui mai cool și mai frumos espressor pe care l-am văzut până acum, Nespresso Creatista Plus, am încercat să îmi impresionez soțul cu un cappuccino decorat cu latte art făcut chiar de mânuțele mele. Vrei să-ți zic adevărul?

Nu mi-a ieșit din prima. Dar la a doua încercare începea să se contureze mult mai bine. Iar la a treia capsulă utilizată deja pot spune că nu mi-a fost rușine să i-l ofer.

See Also

Și contribuția fantastică la mica mea reușită a fost sigur și noul espressor Nespresso Creatista Plus dedicat creării de Latte Art autentic acasă, aidoma reţetelor de cafea cu lapte preparate în cele mai bune cafenele din oraş. Este pentru prima oară când tehnologia de vârf folosită pentru spumarea laptelui de către espressoarele barista a fost încorporată într-un aparat compact de mici dimensiuni care se poate folosi acasă.

Cu Nespresso Creatista Plus poți crea cu cea mai mare uşurinţă spumă de lapte proaspăt cu textura şi temperatura potrivite pentru a realiza Latte Art autentic şi o grămadă de reţete de cafea cu lapte spectaculoase. Astfel, iubitorii cafelei își pot exprimă simțul aristic și chiar impresiona oaspeții cu o cafea perfectă, în design-uri elegante.

Și ca să revin la partea estetică, acest aparat este o bijuterie. Este superbissim – și cât de des ai văzut că utilizez un astfel de superlativ? Cam rar. Foarte rar. Dar observația mea care poate fi considerată subiectivă este certificată de premiul Red Dot Design Award, în categoria Best of The Best pe care aparatul l-a primit în acest an.

Uite cât e de frumoooos!!

 

Și ca să îți ofer și câteva date tehnice care poate pe tine te interesează mai mult decât aspectul.

Nespresso Creatista Plus are:

  • 7 rețete prestabilite pentru prepararea cafelei și a rețetelor cu cafea
  • Timp de încălzire de doar 3 secunde
  • Sistem de curăţare asistat
  • Funcție de spumare automată a laptelui care permite 8 tipuri diferite de textură
  • 11 opțiuni pentru temperatura laptelui
  • Presiune de 19 bari

Și ți-am mai spus că e foarte frumos? 🙂 🙂 🙂

Chiar, tu ai încercat vreodată să prepari un cappuccino? Ți-a ieșit?

***

View Comment (1)
  • Capsulele pe langa cafea, ce mai contin???? Eu folosesc cafea organica dupa reteta veche, la ibric!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top