Now Reading
13 povești despre cafea pe care trebuie să le știi și tu

13 povești despre cafea pe care trebuie să le știi și tu

Ies des la cafea (și pentru business, și pentru pleasure :D). Mă gândesc foarte mult la cafea (mai ales dimineața sau înainte de antrenamente). Și, evident, scriu despre cafea tocmai pentru că această băutură face parte din rutina mea de zi cu zi. 😀

Am povestit deja aici că m-am apucat de băut cafea prin liceu, înainte să dau examenul de bacalaureat, dar să știi că povestea mea cu băutura pe care astăzi o iubesc nu a fost dintotdeauna una de succes. De fapt, la început, îmi displăcea atât de tare gustul ei, încât o transformam într-o bombă calorică, adăugând mult zahăr și mult lapte. Total greșit! Noroc că, între timp, am mai învățat una, alta. Și am devenit o consumatoare pasionată, dar responsabilă de cafea.

Ei, și cum multe dintre ideile mele cele mai creative apar la o cafea (și mai niciodată nu am agenda sau telefonul lângă mine ca să mi le notez), zilele trecute „bricolam” eu de zor la spuma unei cafele (încă nu mi-a ieșit modelul dorit!) și mi s-a aprins beculețul. Dacă tot aflu și mă documentez atât despre cafea, de ce să nu îți povestesc ceva interesant? Așa că m-am organizat, am adunat cifre, am reverificat informații deja știute, am pus cap la cap datele și am pregătit un rezumat al celor mai simpatice povești despre cafea.

  • Parcursul cafelei a început undeva prin secolul al X-lea, în Africa, mai exact în Etiopia, unde, inițial, aceasta era consumată ca aliment. Triburile africane apelau la o combinație inedită – boabe crude de cafea și grăsime de la animale – pentru a avea energie în timpul luptelor.
  • Cele mai cunoscute și cultivate tipuri de cafea sunt: ARABICA și ROBUSTA. În jurul lor, de-a lungul timpului, au fost țesute mai multe legende, cafeaua căpătând astfel o reputație sacră, mistică.
  • Una dintre cele mai interesante este legată de cafeaua ARABICA, acest soi crescând la altitudini mari. Mitul spune că, în ținuturile muntoase din Etiopia, un tânăr păstor de capre a ațipit în timp ce le păzea. Atunci când s-a trezit, caprele sale dispăruseră, iar el a plecat în grabă să le caute. Le-a găsit sărind și dansând în jurul unor arbuști misterioși, cu fructe roșii. Păstorul a gustat si el cireșele și s-a simțit dintr-odată plin de energie, începând să danseze alături de capre. Niște călugări au observat întâmplarea, au luat boabele și le-au fiert cu apă, preparând astăzi o formă incipientă a cafelei pe care o știm astăzi.
  • Hmm, și oare ați auzit vreodată despre Zeița Caffeina? Nu, nu glumesc deloc! Caffeina este zeița energiei și a concentrării și există chiar o poveste despre ea, care se leagă cu ce am spus mai sus. În secolul al III-lea, se spune că a existat un nobil roman foarte credincios pe nume Julianus. Pios din fire, acesta voia să se roage, dar cum oamenii ca el erau persecutați de autorități la vremea respectivă, ajunsese să se roage doar noaptea și se ruga să găsească o cale prin care să rămână treaz. Într-o zi, Julianus a văzut un păstor care dansa alături de caprele sale și l-a întrebat cum de au atâta energie. Păstorul i-a arătat fructele roșii, iar nobilul le-a luat, le-a fiert și le-a transformat în cafea. Vă sună cunoscută povestea acum? Hmm, da, nu știu cum s-au întâlnit un păstor din Etiopia cu un nobil roman, dar hei, toate legendele au scăpări! 😀
  • Un alt mit spune povestea unui derviș musulman, care a fost pedepsit de dușmanii săi să rătăcească prin deșert până moare de foame. Însă o voce divină i-a spus să mănânce fructele roșii ale unui arbore de cafea, dar cum nu a putut face asta, le-a amestecat cu apă și a băut lichidul. Băutura i-a dat energie și l-a ajutat să trăiască, dervișul întorcându-se apoi acasă și povestindu-le tuturor despre licoarea care l-a salvat.
  • Însă legendele nu au ocolit nici specia ROBUSTA, care, spre deosebire de ARABICA, crește la câmpie și deal. Se pare că locul de baștină al cafelei Robusta se afla în Uganda. Aici, legenda spune că boabele de cafea Robusta făceau parte dintr-un ritual sacru care unea două familii. O cireașă de cafea era desfăcută și câte un membru din fiecare familie mânca câte una dintre cele două boabe de cafea din interiorul cireșii. Din acel moment, cele două boabe de cafea legau cele două familii și pe descendenții lor, într-un pact de prietenie și loialitate.
  • Dincolo de aceste mituri care, desigur, au farmecul lor, istoria oficială a cafelei începe în secolul al XV-lea, când etiopienii au început să trimită cafea la Yemen. Oamenii de aici au început să cultive și ei cafea și să o trimită către Alexandria și Constantinopol. Băutura își câștigase deja un renume și cererea era foarte mare, așa că, în ciuda securității și măsurilor de control, arbuștii de cafea au început să fie furați.
  • De fapt, în timpul pelerinajului de la Mecca, musulmanii au sustras niște arbuști pe care, ulterior, i-au plantat în țările lor.
  • În Europa, cafeaua a pătruns prin Portul Veneția (alte surse dau Portul Malta) datorită negustorilor arabi. Și, bineînțeles, a devenit rapid o favorită a populației.
  • În secolul al XVII-lea, olandezii, care la vremea respectivă erau un mare imperiu colonial, a răspândit arborii de cafea în toate coloniile lor (Indonezia, Insula Java, Sumatra). În scurt timp, aceste colonii au devenit principala sursă de cafea pentru europeni.
  • În America, aventura cafelei a început ceva mai târziu, în 1720. Și a fost inițiată de un cavaler francez, Gabriel de Clieu, care a adus cafeaua în Martinica și a susținut cultivarea ei pe arii extinse.
  • Însă de departe CEA MAI TARE POVESTE mi se pare cea a cafelei braziliene. Sergentul Francisco de Melho Palheta este „vinovat” pentru faptul că Brazilia a devenit astăzi cel mai mare producător de cafea din întreaga lume. Acesta a fost delegat să meargă în Guyana Franceză să facă rost de semințe, însă misiunea lui a fost un eșec. Din fericire, mizând pe cartea seducției, acesta a cucerit-o pe soția guvernatorului, care, ulterior, i-a oferit câțiva lăstari de cafea pe care, în 1727, i-a plantat în Brazilia.
  • Bineînțeles, are și cafeaua complicațiile sale. Nu pentru noi, ci pentru cei care o cultivă și trudesc zi de zi pentru ca noi să ne bucurăm de acest răsfăț. Pentru a fi de calitate, fructele trebuie culese cu grijă, manual, de câteva ori pe sezon. Ulterior, ele sunt întinse la soare până la 10 zile pentru a se usca și ambalate în saci, urmându-și destinațiile-țintă.

Și dacă tot te-am plimbat prin jurul lumii și ți-am rezumat cele mai haioase povești cu și despre cafea, trebuie să îți spun că s-a mai gândit cineva să aducă la viață legendele din locurile de baștină ale cafelei, mai precis Nespresso, care a colaborat cu graficiana Mariana Rodrigues la ambalajele capsulelor de cafea (în ediție limitată) Arabica Ethiopia Harrar & Robusta Uganda.

Fără să exagerez câtuși de puțin, sunt cele mai frumoase ambalaje pe care le-am văzut în ultimii ani!!

Mariana Rodrigues: „Am fost cucerită de noile sortimente de cafea Nespresso, și mai ales de miturile care le-au inspirat. Când am creat ambalajele, am vrut să exprim cât mai bine cât de dinamice și bogate sunt cele două culturi și să ilustrez povestirile lor minunate și legendele înrădăcinate în cafea. Arabica Ethiopia Harrar crește într-un peisaj arid, la mare altitudine și este mult mai delicată, cu note florale, spre deosebire de Robusta – așa că am folosit nuanțe de ocru, oranj, galben și maro deschis pentru a-i ilustra caracteristicile. Cafeaua Robustă Uganda crește în apropierea lacurilor, în zone cu altitudine joasă și vegetație luxuriantă și este o cafea intensă și bogată, cu note aromatice dulci, de ciocolată, iar acest lucru l-am tradus în nuanțe de maro închis și nuanțe intense de verde și albastru.

Eu am încercat deja sortimentele Nespresso și trebuie să îți spun că nu doar ambalajele arată bine, ci și gustul bogat pe care îl au este minunat. Sunt cel mai bun răsfăț în dupamiezile în care mai am mult de scris și simt că cedez. Dintre cele două, Robusta este preferata mea. Cu toate că este foarte intensă, are un gust deosebit de fin și de dulce.

În plus, în completarea celor două sortimente de cafea, Nespresso a lansat și accesorii în ediție limitată, colaborând cu studioul elvețian de design Atelier Oї, care a proiectat o tavă și un bol din oțel inoxidabil, în ediție limitată, inspirate de ceremoniile tradiționale africane de oferire a cafelei. Modelul tavilor amintește de vechile tehnici artizanale de prelucrare a oțelului fiind realizat prin artă complicată „guilloché”. Altfel spus, pachetul complet pentru iubitorii de cafea!

Tu ai testat déjà această ediție limitată? Dacă nu, aș zice să treci pe la unul dintre magazinele Nespresso (Nespresso Boutique, insula în Băneasa Shopping City la parter și insula în AFI Palace Cotroceni la parter) pentru a degusta această ediție limitată.

Dar dacă mergi pe încredere, atunci nu uita că poți comanda Nespresso Arabica Ethiopia Harrar & Robusta Uganda Limited Edition online www.nespresso.com.

Foto: Nespresso PR

***

 

View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top