Now Reading
Vrei să ai mai multă grijă de mediu? Iată câteva mici schimbări pe care le poți face chiar acasă la tine

Vrei să ai mai multă grijă de mediu? Iată câteva mici schimbări pe care le poți face chiar acasă la tine

mediu

În lipsa unor politici naționale concrete privind mediul, cred că responsabilitatea conservării resurselor și a protejării naturii ne rămâne, în cele din urmă, numai nouă. Și chiar dacă, spre deosebire de alte țări, încă nu avem o educație solidă în ceea ce privește ecologia, cred că e loc de mai bine. Trebuie doar să vrem, că de putut, nu am niciun dubiu că putem.

https://doer.ro/vrei-sa-fii-un-planeteer-atunci-aceste-gesturi-mici-te-pot-transforma-intr-un-super-erou/

De-a lungul timpului, am încercat să dezvolt acest subiect pe DOER, să vin cu trucuri simple, dar de efect, pentru a proteja mediul și resursele naturale din ce în ce mai puține. Mai ales că am remarcat și un interes crescut printre prietenii mei din Social Media față de acțiunile și mesajele Gretei Thunberg. Așadar aș putea trage concluzia că această direcție capătă contur și pe la noi… sper să nu mă înșel.

Astăzi o să vă propun din nou să ne concentrăm asupra unor schimbări (sau mai bine spus înlocuiri) pe care le putem face pentru a preveni risipa și poluarea.

Scapă de… buretele de vase.

Fiind unul dintre cele mai murdare și pline de bacterii lucruri din casă, buretele de vase trebuie înlocuit foarte des. Ceea ce n-ar fi neapărat o problemă dacă acest burete nu ar fi făcut din materiale sintetice care, odată ce ajung în sol, pot sta acolo ani în șir, poluând pământul.

Îl poți înlocui cu… o perie de spălat vase din lemn.

Este mult mai rezistentă, se curăță foarte ușor (deci și mai igienică) și nu conține plastic. În plus, perii săi pot curăța chiar și cele mai „încăpățânate” depuneri de pe vase. Iar dacă nu îți place această variantă și în continuare îți dorești un burete, alege unul din silicon: se curăță și se usucă ușor, nu dezvoltă atâtea bacterii și poate fi folosit mai mult timp, ceea ce îl transform într-o alternativă mai prietenoasă cu mediul decât buretele clasic.

PERIE PENTRU SPĂLAT VASE BAMBOO VERDE, Design & After

Scapă de… prosoapele de hârtie.

Cu siguranță și tu folosești circa 12 prosoape de hârtie pentru a curăța o picătură sau ceva care s-a vârsat pe masă ori podea. Din reflex, ajungi să folosești mai multe prosoape de hârtie decât ai nevoie, însă pentru aceste prosoape sunt consumate resurse importante ale planetei (pentru că da, pădurile acelea nu se taie singure).

Înlocuiește-le cu… lavete din microfibră sau prosoape textile.

Lavetele din microfibră sunt reutilizabile, absorb bine lichidele și pot fi ținute timp îndelungat, ca să nu mai fie nevoie să cumperi tot timpul prosoape din hârtie. În plus, cu siguranță ai pe acasă tricouri vechi pe care nu le mai porți sau alte piese vestimentare deteriorate, dar încă funcționale: în loc să le arunci, taie-le și transformă-le în cârpe și lavete pentru diverse suprafețe. Sunt foarte utile.

Scapă de… pungile din plastic.

Există deja o directivă europeană care interzice comercializarea pungilor de plastic, iar în scurt timp acestea vor dispărea de tot. Iar dacă te gândești puțin la toate acele imagini cu oceanele și mările acoperite de o pătură de plastic, ei bine, da, chiar ar fi cazul să fim mai atenți cu plasticul.

Le poți înlocui cu… sacoșele textile.

Sunt disponibile în toate mărimile, culorile și modelele, sunt făcute din bumbac sau alt material natural, sunt durabile, arată foarte drăguț și… sunt reutilizabile. Păstrează de fiecare dată una în geantă, pentru că nu se știe niciodată când ajungi la supermarket să cumperi ceva.

Sacoșă Mofturi, Cărturești

Scapă de… periuțele de dinți din plastic.

Citisem la un moment dat un studio că, anual, peste 800 de milioane de periuțe de dinți ajung la groapa de gunoi. Pentru că sunt făcute din plastic și cauciuc, acestea nu sunt biodegradabile și nici nu pot fi arse pentru că ar elibera substanțe chimice dăunătoare.

See Also

Înlocuiește-le cu… periuțele de dinți din bambus.

Dacă nu ai acasă o periuță electrică, treci la periuțele din bambus, care sunt eco-friendly și biodegradabile (inclusiv perișorii sunt naturali) și îți și curăță delicat dantura. În plus, bambusul se numără printre plantele care cresc cel mai repede.

Periuță de dinți medium-soft bambus Natural Hydrophil

Scapă de… dischetele demachiante clasice.

Dacă nu folosești dischete din bumbac organic, sunt șanse mari ca cele din baia ta să nu fie unele prietenoase cu mediul. Spre deosebire de materialele obișnuite, bumbacul organic nu este foarte procesat și cultura sa nu implică folosirea pesticidelor.

Le poți înlocui cu… dischete reutilizabile din bumbac organic sau lavete demachiante reutilizabile.

Dischetele din bumbac organic sau acele mănuși demachiante care erau la modă într-o perioadă au marele avantaj de a fi create din materiale natural și de a fi durabile. Le poți spăla oricând la mașina de spălat, la fel ca pe orice alt prosop.

Mai există și o serie de alte produse destinate demachierii, care sunt refolosibile. La Sephora ai multe opțiuni care funcționează nemaipomenit.

ERBORIAN
Éponge Konjac. Burete moale, exfoliant.
MAKE UP ERASER
Makeup Eraser. Produs inovator pentru demachierea tenului.

Foto: pixbay.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top