Ce limite are homeopatia în România
Zilele trecute, mai exact pe 17 octombrie, propunerea de proiect cu nr. L485/2018 a fost respinsă în plenul Senatului României. Pe înțelesul tuturor, propunerea viza modificarea și completarea legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, o modificare destul de evazivă și neconformă cu normele europene în ceea ce privește medicamentele homeopate. România nu este, într-adevăr, o țară cu tradiție în domeniul homeopatiei, cum sunt Franța, Germania, state care aplică deja cu succes homeopatia în oncologie, pediatrie etc. Iar o propunere cum a fost L485 nu ar fi făcut altceva decât să limiteze informarea corectă în ceea ce privește homeopatele.
Propunerea, desi „sub pretextul unei mai bune informări a populaţiei”, viza completarea unor articole de lege care nu clarifică esența și poziționarea medicamentelor homeopate.
De exemplu, în actuala lege, articolul 712 rezumă caracteristicile produsului homeopat, însă propunerea de lege vine cu o adăugire, punctul 13, care să aibă următorul cuprins: „ În cazul medicamentelor homeopate, la începutul rezumatului caracteristicilor produsului, se va menționa, vizibil și ușor de citit, cu font Times New Roman, format îngroșat și cu majuscule, următoarea atenționare: ACEST PRODUS NU ARE EFECTE ASUPRA SĂNĂTĂȚII. Mărimea textului avertismentului nu poate fi mai mică decât mărimea textului denumirii medicamentului cu mai mult de 2 puncte. Este interzisă inserarea unui text al cărui font să aibă dimensiunea mai mare decât a avertismentului sau egală cu aceasta, cu excepția denumirii medicamentului.”
Mențiunea ACEST PRODUS NU ARE EFECTE ASUPRA SĂNĂTĂȚII este reluată în propunerea parlamentarilor propunători.. În actuala lege, medicamentul este definit ca „orice substanță sau combinație de substanțe prezentată ca având proprietăți pentru tratarea sau prevenirea bolilor la om, sau orice substanță sau combinație de substanțe care poate fi folosită sau administrată la om, fie pentru restabilirea, corectarea sau modificarea funcțiilor fiziologice prin exercitarea unei acțiuni farmacologice, imunologice sau metabolice, fie pentru stabilirea unui diagnostic medical”. Așadar, un medicament trebuie să aibă efect de tratare sau prevenire a bolilor.
În schimb, medicamentele homeopate au o altă definiție – „orice medicament obținut din substanțe numite sușe homepate în acord cu un procedeu de fabricație homeopat descris de Farmacopeea Europeană sau, în absența acesteia, de farmacopeele utilizate în prezent în România și în statele membre ale UE, un medicament homeopat poate conține mai multe principii active.” Exprimarea de „poate conține” este exact cea incorectă aici, pentru că homeopatia are la bază filosofia diluțiilor dezvoltată de Samuel Hahnemann în 1976 – am povestit despre ea aici.
Principalul atac asupra homeopatiei din această propunere de modificare a legii a fost cel care vizează lipsa de efecte a medicamentelor homeomatice – despre care se spune că sunt ineficiente, tocmai din cauza diluțiilor repetate. Total fals. Faptul că o substanță este diluată nu înseamnă că efectele sale nu se mai produc, ci că se folosește o cantitate minimă, o cantitate sigură pentru a provoca o reacție din partea organismului, fără să îl afecteze la modul negativ.
Francezii se numără printre utilizatorii fideli ai remediilor homeopate, Le Figaro informa anul trecut că mai mult de o treime din populația Franței apelează la homeopatie. Tot aici homeopatia este principalul tratament de suport în medicina clasică. În Marea Britanie, de asemenea, aproape 10% din populație folosește produsele homeopate, mai ales că aici există specialiști în domeniu, care urmează Facultatea de Homeopatie. Familia Regală militează pentru homeopatie, iar în Londra există chiar un spital, Royal London Homeopathic Hospital, susținut chiar de către Regina Elisabeta a II-a. Și în Germania homeopatia este susținută, mai ales că Guvernul a impus în programa școlară și cursuri despre medicina naturală. Astfel, aproximativ 10% dintre medicii germani se specializează în homeopatie. Elvețienii la rândul lor au dus lucrurile și mai depate și au realizat un studiu (comandat chiar de guvernul elvețian) al homeopatiei, o cercetare complexă, ale cărei concluzii au fost clare: eficiența homeopatiei poate fi susținută de dovezi clinice.
De altfel, și în România au fost voci care au evidențiat lacunele proiectului privind modificarea legii în ceea ce privește homeopatele. Punctul de vedere al Guvernului nostru, care nu a susținut adoptarea acestei inițiative legislative, este că homeopatele sunt reglementare, evaluate și autorizate de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, un medicament homeopat putând conține mai multe principii active. Mai mult decât atât, Guvernul a arătat că este împotriva atenționării ACEST PRODUS NU ARE EFECTE ASUPRA SĂNĂTĂȚII pe care o doreau inițiatorii proiectului de lege și asta pentru că orice medicament poate produce efecte sau reacții adverse.
În plus, la nivel european există instituții relevante cu implicare în reglementarea și autorizarea punerii pe piață a medicamentelor homeopate puse pe piață în întreg spațiul european. Există HMA (Heads of Medicines Agencies), o rețea a organizațiilor responsabile de reglementarea produselor medicamentoase de uz uman (inclusiv homeopate) și veterinary în Spațiul Economic European. Pe lângă testele și verificările făcute de fiecare producător în parte, aceste instituții europene vin și, la rândul lor, efectuează teste, evaluări, control al calității – tot pachetul practic – înainte de a da autorizațiile. Din partea acestor instituții nu au existat niciodată date sau informații care să confirme că medicamentele homeopate nu prezintă beneficiu terapeutic sau că pun în pericol sănătatea.
A existat și un studiu realizat în Australia, în martie 2015, potrivit căruia homeopatia nu produce efecte și nu determină ameliorări ale sănătății, studiu care acum este investigat de Senatul Australian pentru fals.
În concluzie, homeopatele câștigă tot mai mult teren pe bază argumentelor științitifice, a practicii medicale și a studiilor de caz. Și chiar și în România, în ciuda faptului că, uneori, se încearcă să se blocheze accesul la informație și utilizarea unor medicamente autorizate, homeopatele sunt o realitate medicală. Şi un tratament medicamentos la dispoziţia tuturor.
Eu le folosesc de mai multă vreme și efectele lor au fost de fiecare dată unele satisfăcătoare, motiv pentru care am tot încercat să adun informații de la specialiști în domeniu. Cât să fac, măcar din când în când, un pic de lumină în această zonă medicală.
***