Now Reading
Eticheta la masă: cum aranjăm tacâmurile și vesela și care sunt regulile de care să ținem cont?

Eticheta la masă: cum aranjăm tacâmurile și vesela și care sunt regulile de care să ținem cont?

Întotdeauna m-au fascinat persoanele care cunosc foarte bine codul bunelor maniere și care chiar țin să-l respecte ori de câte ori au ocazia. Au grație, o atitudine aparte, care îmi place mult. Și care vorbește fără cuvinte despre persoana în cauză. Tocmai din acest motiv, ori de câte ori am ocazia, „fur” meserie, citesc și dau secretele aflate mai departe.

Iar asta voi face și acum. Cred că un ghid privind eticheta la masă este bun oricând, pentru a preveni discuții despre cum aranjăm tacâmurile și vesela, despre gesturile pe care trebuie să le facem sau nu la masă și despre toate regulile de care ar mai trebui să ținem cont într-un astfel de moment.

Eticheta șervețelelor de masă

La fiecare masă găsești, de regulă, un șervețel (din material textil) prins într-un inel sau împăturit într-o anumită formă deasupra farfuriilor. La mesele informale, îți poți pune șervețelul în poală de îndată ce te-ai așezat. La mesele formale, organizate de o gazdă, regula este să aștepți până când aceasta ia șervețelul de pe masă și îl așază-n poală înainte de a face și tu același lucru. Dacă pleci de la masă pentru scurt timp, așază șervețelul pe scaun până revii. După ce ai terminat de mâncat, la final, împăturește șervețelul și lasă-l în stânga farfuriei.

Atenție! Regulile de mai sus sunt valabile doar în cazul acelor șervețele din material textil.

Așezarea tacâmurilor pe masă

Pentru o poziționare corectă, partea inferioară a tacâmurilor trebuie să fie la același nivel cu marginea farfuriei, la aproximativ 2.5 cm de marginea mesei.

Pentru a evita ca un tacâm să pară ascuns sub marginea unei farfurii, lasă un spațiu de 2 cm între marginile farfuriei și tacâmuri.

Furculițele sunt așezate întotdeauna în partea stângă a farfuriei. De regulă, sunt două furculițe: una mai mică, la exterior, pentru salată, și una mai mare, lângă marginea farfuriei, pentru felul principal.

În partea dreaptă se află întotdeauna cuțitul (cu partea ascuțită spre farfurie), în interior, lângă marginea farfuriei, și lingura de supă, la exterior.

Tot în partea dreaptă a farfuriei se află și paharul de apă și paharul de vin. Iar deasupra farfuriei este așezată lingurița de desert (sau furculița).

În ceea ce privește vesela, farfuria pentru felul principal este așezată la masă în momentul în care este adusă mâncarea. Se așază la 2.5 cm de marginea mesei. Farfuriile mai mici, cum sunt cele de desert, sunt așezate la 5 cm de marginea mesei. Farfuria pentru salată este așezată în stânga furculițelor.

În cazul în care sunt mai multe tacâmuri și nu știi cum să le folosești, amintește-ți mereu această regulă simplă: începe cu cele dinspre exterior înspre cele de lângă farfurie.

Dacă vrei să iei o pauză, pentru ca ospătarul să nu îți ia farfuria din față, așază cuțitul și furculița într-un V inversat, astfel încât ambele ustensile să își atingă vârfurile.

După ce ai terminat de mâncat, așază tacâmurile cu partea inferioară la ora 4 a farfuriei (imaginează-ți că este un ceas), dispuse paralel.

See Also

Când începi să mănânci?

La o masă de 2-4 persoane, o cină informală, între familie și prieteni, așteaptă ca toată lumea să fie servită pentru a începe să mănânci. La o masă formală, o cină de afaceri sau altă întâlnire oficială, ai două variante: poți aștepta ca toată lumea să fie servită pentru a începe să mănânci sau poți aștepta semnalul de start al gazdei.

Cum dai mâncarea mai departe?

În ceea ce privește bolul de salată sau orice alt recipient cu mâncare care trebuie pasată către altcineva, ordinea este întotdeauna aceasta: un invitat ține platoul, în timp ce invitatul din dreapta își pune mâncare în farfurie. Vasul se direcționează întotdeauna la dreapta (asta dacă nu este direcționat către o persoană anume).

De asemenea, farfuriile cu mâncare sunt oferite din partea stângă a invitatului și luate de pe masă din partea dreaptă a lui.

Băuturile pre și post cină

De regulă, cina ar trebui servită efectiv la o oră de la ora indicată pe invitație, pentru ca toată lumea să aibă timp să ajungă și să se bucure de un moment de relaxare și socializare. În tot acest timp, poți oferi câteva băuturi (de regulă, ar trebui să fie 2 sau 3 opțiuni – vin, lichior, suc, apă plată, apă minerală sau poate chiar niște cocktailuri).

Băuturile (sau cafeaua) de după cină sunt servite fie la masă (după ce aceasta a fost debarasată) sau într-o altă încăpere în care invitații au fost chemați. Paharele și sticlele ar trebui așezate pe o tavă care să se potrivească din punct de vedere estetic cu decorul mesei sau al încăperii.

Foto: Pinterest, Pixabay

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top