Now Reading
Ce înseamnă “work remote” și de ce aleg antreprenorii și freelancerii acest mod de lucru

Ce înseamnă “work remote” și de ce aleg antreprenorii și freelancerii acest mod de lucru

În urmă cu câțiva ani era o adevărată provocare să lucrezi în afara biroului. Foarte rar se întâmpla să te abați de la programul fix și să renunți la spațiul tău bine organizat, fără să se considere că ești în concediu. În ultima vreme, însă, a devenit tot mai cunosct conceptul de work remote, care pare să atragă din ce în ce mai mulți antreprenori și freelanceri.

În 2018 am ales să mă bucur și eu de această experiență, mutându-mă, cu tot cu “birou”, șase luni în Bali și două în Portugalia. Deși mulți credeau că mi-am luat un an sabatic, în realitate a fost o perioadă în care am îmbinat utilul cu plăcutul – am lucrat, am călătorit, am descoperit oameni și locuri noi și, cel mai important, m-am redescoperit pe mine. De atunci primesc o mulțime de întrebări despre ce înseamnă și ce presupune work remote, care sunt avantajele și dezavantajele acestui stil de lucru. 

Ce înseamnă work remote?

Acest concept definește un mod de lucru care permite profesioniștilor să lucreze în afara mediului tradițional și se bazează pe principiul conform căruia succesul și eficiența în muncă nu depind de un anumit loc. Alegând să lucrezi remote ai libertatea de a te ocupa de proiectele în lucru și de a-ți depăși obiectivele profesionale de oriunde te-ai afla. În plus, ai avantajul de a găsi echilibrul perfect între viața profesională și cea personală, mai ales dacă îți place să lucrezi mereu din locuri noi.  

De ce aleg oamenii să lucreze de la distanță?

Răspunsul este simplu: pentru că lucratul la distanță oferă o mulțime de beneficii, atât pentru antrepenori și freelanceri, cât și pentru angajații și angajatorii care încep timid să implementeze acest concept. Iată 5 motive pentru care oamenii aleg să experimenteze munca remote.

  1. Stil de viață flexibil

Sunt persoane pentru care productivitatea și eficiența nu funcționează într-un interval fix, 8 ore pe zi, într-un spațiu închis. Acestea aleg să lucreze fie de acasă, fie din cafenele, spații comune de lucru sau în aer liber, după un program flexibil. Lucratul de la distanță poate fi o opțiune perfectă pentru părinții care vor să își adapteze programul în funcție de copii sau pentru cei care vor să desfășoare și alte activități în timpul zilei. Totodată, acest stil de lucru se potrivește mănușă pasionaților de călătorii, care își pot muta “biroul” în orice destinație pe care vor să o descopere. 

  1. Mai puțin stres

Studiile arată că persoanele care lucrează de la distanță sunt mai puțin stresate și au moralul mai ridicat față de colegii lor de la birou. Faptul că nu mai fac drumul până la birou și că pot lucra dintr-un mediu în care se simt confortabil îi determină pe aceștia să își facă meseria mai relaxați. Ca urmare a unui nivel scăzut de stres, cei care experimentează munca remote au toate șansele să fie mai sănătoși și mai fericiți.

  1. Mai multă pasiune în ceea ce fac

Posibilitatea de a lucra de la distanță aduce noi perspective asupra sarcinilor pe care le ai de îndeplinit. Cei care lucrează dintr-un mediu plăcut, în care se simt bine, își găsesc mai ușor inspirația și fac lucrurile cu mai multă pasiune. În plus, libertatea de a-și “instala biroul” oriunde, chiar și pe o plajă îndepărtată, reprezintă o motivație în plus de a lucra eficient și de a-și depăși obiectivele. 

  1. Productivitate ridicată

Flexibilitatea programului și a mediului în care se lucrează stimulează creativitatea și ajută la creșterea productivității. Conform studiilor, oamenii care aleg să lucreze remote sunt mai eficienți în munca pe care o depun și mai dispuși să facă eforturi suplimentare pentru a-și îndeplini sarcinile de lucru, în comparație cu cei care lucrează dintr-un birou. 

  1. Posibilitatea de a economosi bani 

Ca antreprenor sau freelancer este mult mai avantajos din punct de vedere financiar să lucrezi remote decât să îți închiriezi un spațiu pentru un birou. Pe lângă faptul că poți alege o mulțime de locuri în care nu trebuie să plătești decât consumația, ai și varianta de a-ți petrece orele de muncă într-un coworking space, adică un spațiu de lucru comun, în care ai la dispoziție toate echipamentele tehnice necesare. 

Job-uri potrivite pentru work remote

Deși este un concept relativ nou, lucratul de la distanță este implementat într-o mulțime de industrii. Dintre cei care experimentează acest mod de lucru, cei mai mulți sunt antreprenori sau freelanceri din industriile creative, IT sau tehnologie, urmați de specialiștii în marketing și comunicare. Însă, situațiile mai suprizătoare, în care inginerii, oamenii de vânzări sau cei care se ocupă de customer support aleg să adopte acest stil de lucru, ne demonstrează că nu există limite atunci când vine vorba de work remote.

***

Raluca Elena Rogoz este strateg de brand cu o experiență de peste 8 ani într-o arie vastă de industrii, timp în care a colaborat alături de echipa ei cu antreprenori, companii mici sau corporații. În 2018 a preluat și “statutul” de nomad digital, alegând să se mute din țară și să lucreze din Asia și Portugalia.  

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top