Now Reading
Postul intermitent: ce este și care sunt efectele sale asupra organismului

Postul intermitent: ce este și care sunt efectele sale asupra organismului

postul intermitent

Dacă nu l-ai încercat până acum, în mod sigur ai auzit discutându-se despre el. Chiar dacă, în momentul de față, pare doar o dietă la modă, pe care multă lume, inclusiv vedetele de la Hollywood, o încearcă pentru a scăpa rapid de kilogramele în plus, postul intermitent este mai mult de-atât. De altfel, creatorul lui, un cercetător japonez pe nume Yoshinori Ohsumi, a primit Nobelul pentru studiul său în domeniul autofagiei, termen care definește modul în care celulele reușesc singure să își recicleze conținutul. Pe scurt, componentele celulare sunt distruse, reciclate și refăcute apoi.

Care este legătura dintre celule și această metodă de slăbire numită post intermitent? Ei bine, postul intermitent forțează celulele să își recicleze componentele și să se regenereze, un acțiune benefică pentru întregul organism. Iar asta nu este tot, așa că vă invit să aflați mai multe despre postul intermitent în ghidul de mai jos.

Postul intermitent – Ce este?

Spre deosebire de postul negru, care presupune să nu mănânci nimic o zi întreagă (sunt și variante conform cărora nu poți nici măcar să bei apă, dar asta chiar nu e deloc sănătos pentru organism), postul intermitent presupune existența unor pauze mari între mese, pauze care pot dura chiar și o zi.

De exemplu, iei micul dejun la 7 sau 8 dimineața și mai mănânci de-abia peste 8 ore, adică pe la 15-16, după care să faci pauză de la orice fel de aliment (da, nu ai voie nici gustări în acest interval, doar apa este permisă) până a doua zi dimineața.

Există și o altă variantă a postului intermitent, care poate părea mai blândă… la prima vedere. Dacă cea de sus e construită pe modelul 8:16 (8 și 16 ore de pauză între mese), cea de-a doua este de tip 5:2 și presupune să mănânci 5 zile pe săptămână normal, iar 2 zile neconsecutive (pe săptămână) să mănânci doar maximum 500 de calorii. Ceea ce nu e tocmai mult, dar poate deveni suportabil pentru două zile pe săptămână.

Iar dacă cea de-a doua opțiune îți face mai mult cu ochiul, uite câteva propuneri de combinații alimentare de 500 de calorii:

  • O porție de paste cu pesto;
  • Iaurt cu semințe + supă-cremă de legume;
  • Piept de pui + orez/fasole verde/mazăre;
  • Omletă cu spanac + legume trase la tigaie;
  • O banană + salată de legume;
  • Un fruct de dimineață + orez cu ciuperci;
  • Piept de curcan + salată de roșii, castraveți și ruccola.

Care sunt avantajele postului intermitent?

Da, postul intermitent are numeroase beneficii pentru organism și, dacă nu ai anumite restricții medicale care te împiedică să ții un astfel de regim alimentar, poți încerca și această metodă:

  • Scapi de kilogramele în plus și de grăsimea adunată în jurul abdomenului;
  • Postul intermitent previne apariția obezității și a problemelor cauzate de ea (boli cardiovasculare, diabet etc.);
  • Postul intermitent stimulează regenerarea celulelor, iar asta ajută fiecare organ al corpului, inclusiv creierul;
  • Reglează nivelul zahărului din organism și, implicit, scade riscul diabetului;
  • Ajută la curățarea și eliberarea organismului de toxine.

Cum îți poți ușura perioada de post intermitent

Dacă te gândești că nu poți rezista fără mâncare câteva ore bune, think again! Pentru că nu e ceva imposibil de realizat, mai ales dacă pornești la drum cu mentalitatea potrivită.

See Also

  • Senzația de foame va trece. Îți va lua câteva zile până ce metabolismul tău se va obișnui cu noul regim, dar va trebui să ai puțină răbdare până se face tranziția. În momentele în care simți că foamea te copleșește, distrage-ți atenția cu o carte, un film, redecorează-ți camera, bricolează sau… pune-ți playlistul favorit și apucă-te de dans;
  • Mănâncă sănătos. Nu va avea efect acest post intermitent dacă mesele pe care le iei zilnic au 2000-3000 de calorii și sunt alcătuite din junk-food, prăjeli, zahăr. În loc să te sature, toate aceste alimente nu fac altceva decât să îți stimuleze pofta de și mai multă mâncare nesănătoasă. Alege o dietă bogată în legume, fructe, surse de proteine și fibre;
  • Hidratează-te corespunzător. Este important să bei apă, pentru ca fluidele și nutrienții să circule și să ajute organismul să funcționeze cum trebuie.

Ce spui? Ai încerca postul intermitent?

Foto: Pixabay

***

View Comments (3)
  • Chiar citeam aceste zile despre el și îmi făcea cu ochiul sa-l încerc. Nu neaparat sa slăbesc, având o greutate aproape de ideal pentru mine, 53kg, dar mai mult pentru restul beneficiile despre care am citit; cum nu mai ajungi sa depinzi de 5 mese pe zi, in organism se produc multe procese chimice și psihice pozitive, senzația de foame dispare și burtica de care toate vrem sa scăpăm mereu la fel dispare. Trebuie sa ma documentez despre alte lichide in schimb. Pot rezista fără mâncare dar nu și fără cafeaua mea cu lapte ( care in unele zile de când cu pandemia am ajuns sa consum și 3-4 ).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top