Now Reading
Supa congee! Ce este și de ce să o mănânci?

Supa congee! Ce este și de ce să o mănânci?

Supa congee nu este o invenție modernă, nu este vreo descoperire inedită în materie de gătit. Cu toate că așa ar putea părea dacă ne luăm după denumirea ei neobișnuită, nu-i așa? Numele acestei supe vine din limba chineză și face referire la un anumit tip de terci de ovăz. Potrivit legendei, rețeta a fost inventată în urmă cu mai bine de 4.000 de ani. În prezent este un preparat întâlnit în multe țări asiatice, sub diverse forme.

Este bine de știut că, în medicina tradițională chineză, supa congee reprezintă un remediu folosit de secole pentru îmbunătățirea funcționării sistemului digestiv. În urmă cu aproximativ 2.000 de ani, unul dintre doctorii care a trăit în timpul dinastiei Han o menționează pentru prima dată în scris pentru beneficiile ei asupra sănătății.

Anii au trecut, dar supa congee este în continuare un fel de mâncare cunoscut și consumat atât pentru gustul ei, cât și pentru beneficiile cu care vine la pachet. Nu doar atât, dar este și simplu de pregătit. Ai nevoie doar de câteva ingrediente foarte ușor de găsit în magazine și de puțină… răbdare. Dar până să ajungem acolo, haideți să vedem de ce ar fi indicat să o mănânci.

Beneficii:

 • Diminuează problema refluxului de acid gastric.
 • Este de ajutor împotriva balonării.
 • Este eficientă atât împotriva constipației, cât și a diareei.
 • Te ajută când ești bolnav.

Pentru că este un fel de mâncare blând cu stomacul, care nu necesită multă energie pentru a fi digerat. Așa că, dacă ești răcit/ă, dacă ai dureri de stomac sau dacă pur și simplu nu te simți în formă, supa congee te va ajuta să te repui pe picioare.

 • Este ușor de digerat.

Procesul de gătire este destul de lung. El durează între 2 și 6 ore, în funcție de cât de mult timp ești dispus să aloci pregătirii ei. Ca urmare a duratei îndelungate a procesului de gătire, amidonul din orez ajunge să se descompună, ceea ce ușurează procesul de digestie. Cu cât este mai ușor de digerat ceea ce mâncam, cu atât mai puțin disconfort vom întâmpina.

 • Dacă sistemul tău digestiv este slăbit sau inflamat, supa congee te ajută să te refaci mai repede.

Tractul gastrointestinal are misiunea de a absorbi toate substanțele nutritive din alimentele pe care le consumăm. Dar dacă îl hrănim excesiv cu alimente nesănătoase sau care nu au valoare nutritivă, atunci el devine slăbit. Pentru a-l ajuta să se refacă, trebuie să-l lăsăm “să se odihnească”. Cu alte cuvinte, este necesar să consumăm preparate care sunt ușor de digerat, care reduc inflamațiile și care sporesc puterea sistemului nostru imunitar. Adică, în cazul de față, supa congee.

 • Hidratare

Întrucât are un conținut ridicat de apă, supa congee contribuie la menținerea unui nivel optim de hidratare. Ceea ce este necesar pentru a ne menține sănătatea. Despre importanța consumului de apă cu siguranță ai tot auzit, așa că nu vreau să insist mai mult de atât. Dar, dacă ești curios, îți las la îndemână un articol care abordează acest subiect dintr-un unghi aparte: O hidratare corespunzătoare. Ce este PH-ul apei?

 • Potrivit pentru orice masă

În cultura chineză, supa congee se mănâncă de obicei la micul dejun. Dar, datorită conținutul caloric redus, ea poate fi mâncată și ca gustare. Totodată, reprezintă varianta ideală când vrei să mănânci o cină ușoară. Iar dacă preferi o alternativă sățioasă pentru masa de prânz, atunci pune deasupra câțiva creveți sau câteva bucăți de carne. Sau poți opta pentru ciuperci, în cazul în care vrei să rămâi în zona vegetariană.

 • Reprezintă o sursă de colagen

În loc de apă poți să folosești stock din oase când gătești supa congee, astfel beneficiind și de o sursă de colagen. Dar ce este colagenul? Este o proteină prezentă din plin în corpul nostru, sub mai multe forme. Colagenul este cel care asigură pielii noastre elasticitate și, totodată, contribuie la sănătatea oaselor și a articulațiilor, a sistemului circulator, a ochilor, a sistemului muscular, a sistemului gastrointestinal (pentru că ajută la reglarea secreției de acid gastric) și nu numai.

Înaintarea în vârstă, consumul excesiv de zahăr și fumatul sunt câțiva dintre factorii care duc la scăderea nivelului de colagen. Alimentația joacă un rol cheie. Este necesar să consumăm alimente care conțin aminoacizi, pentru că aceștia vor fi apoi transformați de organism în colagen. Dacă vrei să afli mai multe despre acest subiect, îți las aici articolul Care sunt cele mai importante surse de colagen.

Cum se prepară supa congee?

Ingrediente:

 • orez (ideal ar fi să folosești un tip de orez cu bob scurt; dacă-l preferi pe cel cu bob lung, atunci alege orezul jasmine, pentru că este puțin mai lipicios decât alte tipuri de orez cu bob lung);
 • apă sau stock din oase (dacă vrei să faci varianta vegetariană, atunci folosește stock de legume bio – cel cu ciuperci îi dă un gust aparte);
 • puțină sare.

În primul rând, trebuie să te gândești care vrei să fie consistența ei. În cazul în care preferi o variantă mai lichidă, pune 10 părți de lichid la una de orez. Dacă mai degrabă îți surâde ideea de a mânca o supă congee mai densă, atunci raportul ar trebui să fie de 7 la 1.

See Also

Pune toate ingredientele într-un vas. Acoperă vasul cu un capac. Lasă vasul la fiert pentru cel puțin 2 ore, obligatoriu la treapta cea mai mică. La final nu vei mai distinge boabele, întrucât compoziția vă căpăta, mai mult sau mai puțin, consistența unei paste.

Când îți pui supa congee în bol ca să o mănânci, adaugă deasupra sos de soia, puțin ulei de susan și, eventual, puțină ceapă verde. Dacă atunci când o încălzești ți se pare prea vâscoasă, adaugă puțin lichid și amestecă până se încorporează.

Câte zile poate fi consumată? Atâta timp cât o ții la frigider, ea rămâne bună de consumat vreme de 5 zile.

Spor la gătit și… poftă bună!

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top