Activități în sezonul rece. Un sfârșit de săptămână relaxant la țară.
Azi vă povestesc despre cum poate arăta un sfârșit de săptămână relaxant la țară, în apropiere de București și câteva activități pe care le fac cu plăcere în weekend ori de câte ori am ocazia. Cum să petreci fain și simplu un sfârșit de săptămână în miez de noiembrie, fără să te plictisești, bucurându-ți inima și până la urmă trecând de banalitatea zilelor de muncă, iată ceva din care să îți iei inspirația în această perioadă.
Sunt momente în viață când am nevoie de un repaos fizic și psihic și când în când am nevoie de LINIȘTE. Iar liniștea aceasta după care tânjesc în ultimii ani o găsesc de obicei în afara orașului, în natură, iar dacă reușesc să mă deconectez de la tehnologia mult prea acaparantă câteodată, atunci, mă declar o persoană fericită. Și mi se luminează chipul. Serios! Se vede!
T9 – un traseu montan potrivit cu sezonul rece.
Un sfârșit de săptămână relaxant nu înseamnă să dorm. Sunt o mare iubitoare de munte, așa că indiferent de anotimp îmi place să plec la plimbare pe potecile munților și dealurilor.
Cazare în Bran la Zara Chalet sau la Villa Siana. Ambele sunt splendide! De acolo am pornit în octombrie spre traseul ecoturistic T9 care începe în frumosul sătuc Moeciu de Sus pe o distanță de 10 kilometri de pură fericire. Fiind toamnă, m-am bucurat enorm de poezia peisajului, tot traseul fiind parcă regizat de un James Cameron mioritic :). Îți recomand să încerci drumeția indiferent dacă mergi cu iubitul, cu gașca sau cu copiii. Vei da peste o succesiune de fânețe, numită de localnici Poiana Andolia care sunt bine întreținute de comunitate, ușor, ușor făcând coborârea în Pădurea Magistratului spre Complexul Cheile Grădiștei Moieciu.
Dacă ai la îndemână bețele de trekking traseul nu o să ți se pară deloc greu. Și crede-mă, chiar nu e dintre cele dificile. Dar vei face mișcare! Privește-l ca pe o plimbare faină și simplă, numai bună pentru a te deconecta de stres. Vei găsi în calea ta vestigile unei vechi așezări din perioada preistorică și vei putea lua masa la renumitele odăițe recondiționate sau cunoscutul platou “Amfiteatrul Transilvaniei”.
Satul Banului – locul unde off-line înseamnă acasă
Dacă vrei să stai mai aproape de București, atunci mai am o sugestie: Satul Banului.
Scriind despre Satul Banului îmi vin în minte cuvintele lui Camil Petrescu care spunea că: “Lucrurile frumoase sunt puține… Dacă le lași fără răspuns e păcat.” Și ar fi fost păcat să nu vizitez deja de două ori acest loc splendid din apropierea Bucureștiului. Guest house-ul Satul Banului din satul Banului mi s-a lipit de suflet instant, poate și datorită gazdelor Ina și Răzvan, doi oameni calzi, primitori și foarte simpatici care au scotocit și încă scotocesc în lăzile vechi după autenticul românesc. Au avut noroc, l-au găsit și l-au așezat într-un cadru care dorește să trezească tradiționalul verosimil în sufletul fiecărui oaspete care vine aici.
Satul Banului este la o oră și un pic de mers cu mașina din București, în Măgureni județul Prahova, în Muntenia de multe ori lăsată la o parte în detrimentul altor zone românești cu tradiții bogate. Dar crede-mă, Muntenia nu se lasă mai prejos. Mi-a plăcut atât de mult acest loc, încât abia aștept să revin aici și când va ninge. Mâncărurile senzaționale după rețete locale vechi, moșnene, farmecul autentic al întregului complex nu pot fi lăudate suficient.
M-am bucurat recent de încă un weekend tihnit, la gura șemineului, ascultând seara muzică în surdină pe vinil, iar în timpul zilei am vizitat niște locuri foarte interesante. Țin să precizez că la Satul Banului viața se desfășoară off-line, iar acest aspect m-a încântat enorm. N-am avut semnal ori de câte ori am fost aici și mi-a plăcut foarte mult abandonul tehnologic la care m-am supus voluntară. Ți-am spus că sunt clipe în care caut liniștea și apropierea de natură, de autentic, iar un weekend fără internet curge mai agale și bucură sufletul. Crede-mă pe cuvânt!
Locul este fantastic și pentru cei cu copii care vor să petreacă timp cu ei în natură și să-i rupă de accesul la telefoane, tablete și gadget-urile zilnice. Copilăria de altă dată este recucerită și de adulți pentru că n-ai cum sa vii la Satul Banului și să nu întinerești puțin.
Te poți bucura de drumeții pe dealurile din apropiere, luate la pas sau pe biciclete ori poți face off-road cultural cu ajutorul unui ghid. Poate iubești echitația sau vrei să participi la un atelier de sculptură ori consideri că meriți cu desăvârșire un masaj, toate acestea sunt disponibile aici.
Eu, de exemplu, am explorat prima dată atracțiile din apropiere (care nu sunt puține) precum Domeniul Florești, ridicat sub mâna de fier a lui Cantacuzino, rămas însă neterminat din cauza morții acestuia și Conacul Pană Filipescu transformat într-un muzeu foarte frumos pus în scenă, ideal pentru iubitorii de istorie. Dar mai sunt și alte locuri de vizitat și deci imposibil să nu găsești ceva pe placul tău.
Un sfârșit de săptămână relaxant … cu vinuri bune.
Satul este situat foarte aproape de cea mai importantă zonă viticolă a țării, Dealu Mare, așadar pentru cei care iubesc vinul este musai să participe la o degustare de vinuri, minuțios organizată de Răzvan. Mie îmi place să mă răsfăț cu un pahar de vin roșu, așa că îți recomand să nu ratezi această experiență.
Ia-o pe drumul vinului și poposește la Mierla Albă (ce-mi place denumirea) o cramă mică și cochetă aflată pe Drumul Vinului în Dealul Mare, care oferă fix patru vinuri: alb, rose, și două roșii, dintre care Mierla Albă este vedeta.
Dar în zonă mai poți vizita și Crama Ferdi care se laudă cu vinuri echilibrate, rafinate și care se disting prin aciditate și consistență. N-ai cum să nu te bucuri de aceste locuri. Parcă nu ești în România.
Un alt loc special și doar cu circuit închis (tot Răzvan este specialist și aici) este Conacul Stanca – Toscana României.
Conacul sau Chateau Stanca cum a fost după revoluție denumit este un conac splendid cu 10 hectare de viță-de-vie. Aici se cultivă o paletă variată de vinuri. Dar pe mine nu m-a încântat doar acest aspect, ci și frumusețea arhitecturală a conacului care îmi aduce aminte de peisajele toscane. Henric Van de Maele a cumpărat acest locșor din Muntenia ascunsă și bine a făcut pentru că poate altfel, lumea nu ar fi știut de acesta.
Eu îți recomand să tragi un ochi pe pagina de Facebook a „Stancăi” pentru că organizează evenimente interesante. Dacă vrei să-ți încarci rezervorul cu bine și să petreci altfel sfârșitul de săptămână, atunci Satul Banului este locul pe care ți-l recomand. Am ajuns de două ori până acum, dar de fiecare dată am trăit altfel experiență, am găsit ceva nou de făcut, de vizitat, de gustat, dar întotdeauna am rămas cu aceeași impresie că viața la țară, fără semnal, autentic românească este hrană pentru spirit.
Ideea cu degustarea de vin este că experiența asta nu înseamnă doar ”mergem și bem”. Este o întâlnire între gust și povești, pentru că fiecare cramă are o poveste diferită, o energie pe care proprietarii o dau mai departe cu pasiune. Iar asta face ca vinul să aibă un gust magic. Și degustarea de vin înseamnă și o lecție de istorie și cultură care îți completează universul personal într-un mod aparte.
Ce zici? Ți-am stârnit curiozitatea?
Ce dacă e frig afară? Mie-mi place mereu să găsesc frumosul în mai puțin frumos, și chiar dacă se întunecă devreme acum și zilele par mai scurte, iarna poate să fie o comoară secretă ticsită cu bunătăți faine și simple numai bune pentru a hrăni plictiseala sau pentru a alimenta partea aventuroasă din tine. Un sfârșit de săptămână relaxant la țară pot spune că în prezent este idealul meu de timp petrecut departe de nebunia care mă învăluie în viața de zi cu zi.
***