Ai auzit de teoria inteligențelor multiple? Află în care te regăsești
Ai auzit de teoria inteligențelor multiple? Dacă ai avut de-a face cât de cât cu psihologia în anii de facultate sau de master s-ar putea să fii auzit de Howard Gardner și de a le sale inteligențe multiple. Americanul în vârstă de 80 de ani trăiește în Pennsylvania și este o somitate în psihologia dezvoltării, fiind studiat în mai toate facultățile de științe sociale.
La ora actuală, cercetările sale sunt literă de lege pentru majoritatea dascălilor din România atunci când vine vorba de aplicarea metodelor pedagogice și psihologice în măsurarea inteligenței elevilor.
Contribuția lui Gardner în psihologie a ajutat la extinderea înțelegerii despre învățare și cunoaștere. Așadar, în loc să se concentreze asupra modalităților tradiționale de învățare și testare, el sugerează că există mai multe tipuri de cunoaștere și că metodele de predare pot fi variate (conform acestor tipuri de învățare).
Dacă profesorii și educatorii învață pe de rost teoria inteligențelor multiple reușind să facă slalom la catedră cu aceste cunoștințe, majoritatea părinților știu prea puține despre acest aspect atât de important în înțelegerea conștientă a copiilor. De fapt, cred cu tărie că teoria inteligențelor multiple trebuie înțeleasă și aplicată corect de toți părinții care își doresc să pună o temelie solidă în procesul de învățare și de susținerea deplină a copiilor lor, indiferent că sunt toddleri sau deja adolescenți.
Ține cont că, cei mai mulți dintre noi nu suntem „genii” și nu putem fi buni la tot. Ca oameni, suntem binecuvântați cu un mix frumos de talente/abilități provenite de la tipuri diferite de inteligență.
Astfel, s-ar putea să fii limitat de o anumită predispoziție genetică sau fizică pentru a atinge un anumit nivel de performanță, dar fiecare dintre noi putem crește inteligența prin minunatul exercițiu al învățării (care n-ar trebuie să se termine nicicând). De aceea, ca părinte care cunoaște tipul de inteligență predominant al copilului său, poate să-l îndrepte și să-l ghideze cât mai bine în amplificarea abilităților sale. Ceea ce duce în timp, nu doar la o apropiere strânsă îmtre el și copil (acesta vede că este înțeles, susținut, ascultat), ci și la o dezvoltare cognitivă peste medie și realizarea obiectivă a propriei sale valori.
Totodată, vreau să specific un aspect important! Teoria inteligențelor multiple NU TREBUIE confundată cu stilurile de învățare! De altfel, nu există momentan dovezi că a practica un stil de învățare asemănător cu tipul de inteligență regăsit în lista lui Gardner aduce rezultate educaționale mai bune. Teoria inteligențelor multiple poate contribui semnificativ la observarea punctelor forte și abilităților înnăscute, dar nu este cel mai important aspect de care să ții cont atunci când vrei să construiești ție sau copilului tău un profil psiho-cognitiv amplu.
Care sunt inteligențele multiple?
1. Inteligența lingvistic-verbală
Inteligența lingvistică reprezintă „abilitatea de a folosi limba într-o varietate de moduri”. Am avut în facultate o profesoară super simpatică care ne preda literatură universală. Abia așteptam cursul dumneaei întrucât îi adoram exprimarea, monologul, dialogul, modul de expunere, frazarea și vocabularul. Sunt absolut convinsă că dânsa manifestă inteligență lingvistică, iar dacă mă gândesc la personalități cunoscute care “desenează cuvinte” de mai mare dragul să le asculți, cred că Oana Moraru, fondatoare școlii private Helikon este un exemplu minunat. Dar cu siguranță știi și tu pe cineva care mânuiește frumos vorbele, scrie la fel de bine… sau poate chiar tu manifești un astfel de talent.
Puncte forte
vocabular, expresivitate, limbaj cursiv, scriere deosebită
Caracteristici
Persoanele cu inteligență lingvistică verbală:
- își amintesc cu ușurință informații scrise și vorbite
- iubesc să scrie și adoră cărțile
- le place să țină dezbateri sau găsesc foarte provocator domeniul public speaking-ului, adorând să creeze speech-uri pe care le prezintă cu dezinvoltură
- sunt capabili să explice și să argumenteze foarte bine un punct de vedere și o idee anume
- folosesc umorul atunci când povestesc ceva
Opțiuni potențiale de carieră
Dacă punctul tău forte sau al copilului tău este inteligența lingvistică verbală, alegerile potrivite de carieră pot fi:
- Scriitor/ jurnalist
- Content writer/ copywriter
- Om de publicitate
- Avocat
- Profesor
- Prezentator TV/ radio/ podcast
2. Inteligența logico-matematică
Raționamentul face mereu diferența, în orice circumstanță a vieții. Asta nu înseamnă sub nicio formă că persoanele înclinate spre inteligența de tip logico-matematic nu sunt capabile de sensibilitate. Nu, nu! Oamenii de acest calibru raționează fără echivoc, analizează logic situațiile apărute în diverse aspecte ale vieții și știu să recunoască tipare de manifestare așa cum alții nu o fac.
Puncte forte
Analiza problemelor și operațiilor matematice.
Caracteristici
Persoanelor cu inteligență logico-matematică:
- le place să facă experimente științifice
- ideile abstracte nu sunt deloc abstracte pentru ei
- pot rezolva calcule complexe
- folosesc logica în rezolvarea unei situații
Opțiuni potențiale de carieră
Acest tip de inteligență poate fi pus în practică prin vocații diverse, așa cum sunt:
- IT-ist/ Programator
- Inginer
- Economist/ contabil
- Om de știință
- Medic
- Inginer
3. Inteligență intrapersonală
Se întâmplă adesea ca indivizii cu inteligență intrapersonală ridicată să bifeze foarte bine la capitolul inteligență emoțională. De obicei, aceste persoane înțeleg și interacționează eficient cu cei din jur. Nu sunt genul de people pleaser, ci sunt acei oameni șarmanți care au un magnet ascuns în buzunar. Ei își evaluează emoțiile, motivațiile, dorințele și intențiile și știu să interacționeze cu ceilalți într-un mod plăcut.
Puncte forte
Introspecție și autoreflecție
Caracteristici
Persoanele cu inteligență intrapersonală:
- reușesc să își analizeze obiectiv punctele forte și punctele slabe
- le face plăcere să analizeze idei
- au o conștiință de sine ridicată
- înțeleg baza propriilor motivații și sentimente
Opțiuni potențiale de carieră
- Filozof
- Politician
- Teoretician
- Om de știință
- Psiholog/ Psihoterapeut
- Coach
4. Inteligență interpersonală
Cei cu inteligență interpersonală ridicată nu trebuie confundați cu cei cu inteligență intrapersonală. Deși cele două tipuri se aseamănă, au câteva deosebiri. Oamenii de acest gen reușesc să înțeleagă și să se conecteze foarte ușor la oameni. De câte ori nu ți s-a întâmplat să întâlnești o persoană în prezența căreia să te simți foarte bine, care să te asculte și parcă să știe fix momentul când trebuie să intervină în discuție?! Mie mi s-a întâmplat de câteva ori. În fața sa te deschizi și observi cum realmente te ascultă fără să plece cu gândurile în altă parte. Ei bine, cei cu inteligență interpersonală înțeleg emoțiile celor din jur, dar fac același lucru și în conexiunea lor cu oamenii.
Puncte forte
Relaționează foarte ușor cu alte persoane, se integrează rapid în grupuri, deschid subiecte de conversație, își fac ușor prieteni
Caracteristici
Persoanele cu inteligență interpersonală:
- comunică bine din punct de vedere verbal
- recunosc, traduc și se folosesc de limbajul non-verbal
- pot să observe situații din perspective diferite
- sunt capabili să realizeze relații pozitive cu ceilalți
- sunt capabili să rezolve conflictele de grup
Opțiuni potențiale de carieră
- Psiholog/ Psihanalist
- Sociolog
- Profesor/ Educator/ Consilier școlar
- Filozof
- Agent de vânzări/ Specialist în marketing
- Politician
- Om de publicitate
- Jurnalist/ Reporter/ Crainic TV
5. Inteligența corporal-kinestezică
Coordonarea “ochi-mână” are loc în primele luni de viață, iar cu cât omulețul este în creșterea această abilitate se dezvoltă din ce în ce mai mult; la unii mai mult, la alții rămâne în standarde “normale”.
Asta înseamnă că există o categorie de persoane cu un puternic simț al mișcării și al căror control fizic este clar mai accentuat. Abordările practice funcționează bine pentru ei, iar dacă te gândești că doar balerinele, gimnaștii sau tenismenii de performanță bifează cu succes această inteligență, trebuie să-ți spun că te înșeli. Această categorie este multivalentă, încărcată nu doar cu sportivi, ci și cu chirurgi, croitori, constructori, dulgheri, bijutieri etc care au nevoie de precizie și dexteritate pentru a duce un task la bun sfârșit.
Puncte forte
Control motor, dexteritate, ușurință în a face mișcări fizice
Caracteristici
Persoanele cu inteligență corporal-kinestezică:
- sunt pricepuți la dans și sport
- le place lucreze cu mâinile
- sunt îndemânatici
- au o coordonare fizică excelentă
- preferă să învețe făcând, decât auzind sau vizualizând informația
Opțiuni potențiale de carieră
- Sculptori
- Constructori
- Meșteri/ meșteșugari
- Bijutieri
- Croitori
- Doctori chirurgi
- Dansatori/ Actori
- Sportivi de performanță/ Atleți
6. Inteligența muzicală
Inteligența muzicală cuprinde „capacitatea de a compune și de a interpreta modele muzicale și de a recunoaște înălțimi, tonuri și ritmuri”, conform lui Gardner, iar teoria inteligențelor multiple spune că primii care definesc acest tip sunt, așa cum ai ghicit, muzicienii. Cu toate astea, persoanele care bifează acest gen de inteligență, vor prezenta note accentuate și din inteligența corporal-kinestezică sau logico-matematică. În plus, într-un articol de pe wellandgood.com am citit că în cazul inteligenței muzicale mai poate exista și suprapunerea cu inteligența lingvistică. De ce? Pentru că muzica este considerată de mulți psihologi și psihoterapeuți un limbaj în sine, iar dacă ai băgat de seama, cei mai mulți oameni care au ureche muzicală, învață mai ușor o limbă străină și îi prind cu ușurință “accentul”.
Puncte forte
Ritm și muzică
Caracteristici
Persoane cu inteligență muzicală:
- le place să cânte la instrumente sau din voce
- își amintesc ușor cântece, melodii, chiar poezii
- recunosc tonuri muzicale
- au o înțelegere bogată a structurii muzicale, a ritmului și a notelor
Opțiuni potențiale de carieră
- Muzician
- Compozitor
- Cântăreț
- Profesor de muzică
7. Inteligența vizual-spațială
Una dintre cele mai vechi prietene ale mele este arhitect și îmi aduc aminte că era cea mai bună elevă din clasă la matematică. Ea adora geometria, în timp ce eu o uram cu pasiune.:)) La un moment dat, am întrebat-o de ce-i place așa de mult o materie atât de searbădă (din punctul meu de vedere), iar ea mi-a răspuns că-i place că se poate juca cu formele, cu cifrele, efectiv poate “să vadă” reprezentarea cubului în timp ce îl desenează pe tablă. Asta înseamnă că prietena mea manifestă din plin inteligența vizual-spațială.
Oamenii de acest gen văd lucrurile într-un mod în care nouă ne scapă.
Puncte forte
Raționament vizual și spațial
Caracteristici
Persoanele cu inteligență vizual-spațială:
- preferă lectura și iubesc să scrie
- interpretează cu ușurință diagrame, imagini, poze
- pictează și desenează cu dibăcie
- recunosc cu ușurință tipare
Opțiuni potențiale de carieră
- Arhitect
- Pictor/ Sculptor
- Inginer
- Web designer
- Inginer de film/ Visual artist
8. Inteligența existențială sau spirituală
Este un tip de inteligență contestat de cei care aduc critici muncii de-o viață a psihologului american. Unii o resping, alții o recunosc, dar Gardner consideră că trebuie să fie alipită celorlalte surori mai vechi, întrucât spiritualitatea face parte din om și din viața sa, aici, pe Pământ.
El descrie inteligența existențială ca pe o capacitate de aprofundare a existenței însăși. Oamenii cu acest tip de inteligență iau în considerare întrebările „mari” și „grele” despre subiecte precum: sensul vieții și modul în care acțiunile noastre influențează mișcarea lumii întregi în Univers.
Puncte forte
Abilitatea de a vedea imaginea de ansamblu și de a o înțelege în profunzime, introspecție, credință, devotament pentru o cauză
Caracteristici
Persoanele cu inteligență existențială:
- au o perspectivă pe termen lung
- iau în considerare modul în care acțiunile actuale influențează rezultatele viitoare
- manifestă real interes pentru întrebările care frământă specia umană (care este sensul vieții și al morții, de ce ne naștem într-un loc anume, dintr-o anumită familie etc)
- empatizează și ajută necondiționat pe cei din jur
- au capacitatea de a vedea situațiile dintr-o perspectivă neutră
- CRED în Dumnezeu
Opțiuni potențiale de carieră
- Filozof
- Preot/ Teolog/ Pastor
- Psiholog/ Terapeut/ Consilier școlar
9.Inteligența ambientală
Inteligența ambientală sau naturalistă este o adăugire recentă la teoria inteligențelor multiple lui Gardner, care a fost întâmpinată la fel ca surioară amintită anterior – cu o oarecare rezistență. Potrivit lui Gardner, indivizii care bifează un scor înalt la acest tip de inteligență sunt într-o conexiune amplă cu natura, și sunt adesea interesați să exploreze mediul înconjurător, să învețe despre alte specii din regnul animal sau vegetal, au o admirație profundă față de natură pe care o respectă nu doar la nivel declarativ, ci și faptic. Gardner consideră că genul acesta de indivizi sunt foarte conștienți de schimbările subtile din mediul lor.
Puncte forte
Aplecarea spre studierea mediului înconjurător, pasiunea pentru explorarea și descoperirea faunei, florei sau a regnului animal ori mineral, implicarea în cauze de mediu
Caracteristici
- sunteți interesați de materii sau de dezvoltarea informații în domenii precum: botanică, biologie sau zoologie
- clasifică și cataloghează cu ușurință informații
- preferă drumețiile, traseele montane, campingul, explorarea în aer liber sau grădinăritul
Opțiuni potențiale de carieră
- Biolog
- Consultant de mediu
- Botanist
- Inginer zootehnist
- Medic veterinar
- Agricultor/ Fermier
Pentru a înțelege lumea fabuloasă a psihologului Howard Gardner și teoria inteligențelor multiple te invit să citești ediția revizuită a cărții sale: “Inteligențele multiple. Noi perspective”, iar dacă ești curioasă fă rapid testul inteligențelor multiple răspunzând la câteva întrebări scurte aici.
La final, ține cont că suntem un cumul de aptitudini și că a inteligența noastră este multilaterală, complexă și se manifestă într-un buchet de tipuri, nu doar unul singur. De aceea, atât ca părinte, cât și ca om care își dorește să se cunoască mai mult este musai să înțelegi că inteligența trebuie să fie exersată pentru a-și atinge apogeul.
Sursă foto: Unsplash.com
Sursă materiale: https://www.thoughtco.com/linguistic-intelligence-8093
https://www.multipleintelligencesoasis.org/
***