Now Reading
Ce este inteligența emoțională și cum ne ajută în viață

Ce este inteligența emoțională și cum ne ajută în viață

În prezent, în contexul accesului atât de facil la informație, în condițiile în care trebuie să îți dezvolți rapid skilluri noi și să ții pasul cu schimbările apărute în absolut orice sferă a vieții, rămâne o aptitudine care te poate ajuta să te remarci și să te diferențiezi de ceilalți. Da, despre inteligența emoțională este vorba, o abilitate atât de puternică, dar care, de multe ori, este percepută în mod eronat. 

M-am ”lovit” cu adevărat de inteligența emoțională la Eric, fiul meu cel tânăr. Nativ a fost înzestrat cu această aptitudine și nu contenește să mă uimească. Este practic cel mai abil om pe care eu îl știu în a detecta stările celor din jurul său și de a acționa în conformitate cu ceea ce simte că trebuie să spună și să facă pentru a veni în întâmpinarea interlocutorului. L-am întrebat cum face asta și mi-a spus că pur și simplu se uită la persoana din fața lui și își să seama ce simte aceasta. Mi-a explicat inclusiv cum decide ceea ce va spune sau de ce nu spune și care ar putea fi repercusiunile asupra celui de lângă el. Acum are 14 ani, dar face chestia asta de când a început să vorbească… da, este o abilitate cu care el s-a înnăscut. Dar asta nu înseamnă că nu este ceva ce putem învăța.

Nu toată lumea are inteligență emoțională, chiar dacă majoritatea așa își imaginează. Dacă am ști exact cum stă treaba cu ea, relațiile noastre, atât cele personale, cât și cele profesionale, ar arăta diferit. Ar exista mai multă comunicare, mai multă empatie, mai multe soluții și mai puține conflicte. Din fericire, inteligența emoțională poate fi cultivată și dezvoltată astfel încât să te ajute să îți atingi obiectivele. 

Primul pas este înțelegerea ei și a rolului pe care îl joacă, motiv pentru care, în continuare, vă las cu un scurt (dar cuprinzător) ghid DOER pe acest subiect: ce este inteligența emoțională și cum ne poate ajuta concret în viață.

Ce este inteligența emoțională

Înainte, eu le spuneam oameni care-l au pe vino-ncoa. Persoane cu lipici. Deschiși, sociabili, simpatici. Cu siguranță și tu le zici cumva. Ei bine, acești oameni s-ar putea să se numere printre cei care știu să se descurce în orice situație datorită calităților sociale pe care le au, datorită conexiunilor pe care pot să le facă rapid.

Inteligența emoțională se referă la capacitatea de a identifica și de a înțelege foarte bine emoțiile tale și ale celorlalți, dar și de a le gestiona într-un mod corect și eficient, cu scopul de a comunica coerent, de a putea empatiza cu ceilalți și de a depăși obstacolele care apar inevitabil în activitățile și relațiile din fiecare zi. 

De exemplu, un om inteligent din punct de vedere emoțional este conștient de stările și de emoțiile sale (fie că sunt pozitive ori negative) și cunoaște sursa lor. Dacă este trist sau frustrat, știe care a fost triggerul și ce ar putea face pentru a combate motivul pentru care se simte așa. Atunci când este fericit, își dă seama exact care sunt sursele bucuriei sale. Mai pe scurt, un om inteligent emoțional este conectat la emoții și lucrează cu ele în favoarea lui.

Care sunt componentele inteligenței emoționale

Chiar dacă cercetarea fenomenului este relativ nouă dacă stăm să ne raportăm la marile descoperiri ale lumii (termenul de inteligență emoțională a apărut în anii ’60, dar ideea a început să fie studiată cu mai multă atenție în 1995, odată cu volumul Emotional Intelligence, scris de Daniel Goleman), sunt câteva elemente care definesc acest concept și care, bineînțeles, ne pot ajuta să-l înțelegem mai bine. 

  •       Self-awareness, care presupune cunoașterea și conștientizarea propriilor emoții și stări, dar și impactul pe care îl au ele asupra psihicului, asupra comportamentului tău.
  •       Self-management, care implică gestionarea acestor emoții într-un mod coerent și sănătos pentru psihicul tău, abilitatea de a te adapta în diferite situații.
  •       Social-awareness, care înseamnă cunoașterea emoțiilor și a stărilor experimentate de cei din jur, o aptitudine strâns legată de empatie.
  •       Relationship-management, care se traduce printr-o gestiune eficientă a relațiilor cu ceilalți, a dialogului cu ei, a conflictelor.

Cum ne poate ajuta inteligența emoțională

După cum probabil v-ați dat seama până acum, cei mai împliniți oameni din lume nu sunt nici cei mai deștepți, nici cei mai realizați profesional, nici cei mai bogați. Abilitățile intelectuale sunt cele care te ajută atunci când vrei să intri la o facultate bună, când vrei să termini un curs sau să îți atingi un obiectiv profesional. Dar inteligența emoțională este cea care dă roade atunci când vine vorba de gestionarea emoțiilor, de rezistența ta mentală și, mai ales, de reacțiile pe care le ai în orice situație, chiar și în cele neprevăzute. Până la urmă, IQ-ul (Intelligence quotient) și EQ-ul (Emotional quotient) ar trebui să coexiste într-o persoană, să lucreze în tandem.

Sunt multe situații asupra cărora inteligența emoțională are un efect semnificativ. Printre ele se numără:

See Also

  •       Activitățile și performanțele de la școală/job. Câteva exemple? Cunoașterea și gestionarea emoțiilor te ajută în toate situațiile sociale în care te afli, te ajută să câștigi oamenii de partea ta, să îi motivezi (unul dintre rolurile unui leader), să rezolvi eventualele conflicte, dar și să colaborezi cu cei din jur.
  •       Sănătatea fizică. Dacă nu poți să-ți gestionezi emoțiile, nu poți controla nici nivelul stresului. Iar stresul poate duce la probleme serioase de sănătate (tensiune arterială, imunitate compromisă, risc de boli cardiovasculare).
  •       Sănătatea mentală. Să mai spun câte bariere ne punem din cauza emoțiile pe care nu le putem înfrunta? Câte gânduri negative avem? Câtă anxietatea ne încearcă în urma unor situații neprevăzute? Inteligența emoțională vine cu soluții pentru astfel de cazuri.
    Inteligenta emotionala – David R. Caruso, Peter Salovey
  •       Calitatea relațiilor din viețile noastre. Iar această calitate este direct influențată de felul în care te conectezi cu ceilalți. De abilitatea de a-ți exprima emoțiile și de a simte emoțiile celor din jur. De capacitatea de a comunica.

Cum îți dezvolți inteligența emoțională

Există mai multe texte pe care le poți face pentru a afla cum stai la capitolul inteligență emoțională (aici cred că este cel mai complex pe care l-am găsit pe internet). Dar chiar dacă nu ai încă prezentă această latură, poți lucra pentru a o dezvolta. Care sunt cele mai bune trucuri?

  • Exersează-ți abilitatea de a asculta (activ, nu pasiv). Cred cu tărie că dacă am ști să ascultăm mai mult și, mai ales, să ascultăm cu adevărat la ceea ce au ceilalți de zic, lumea ar fi un loc mai pașnic. Partea bună e că treaba asta ține strict de antrenament. Când asculți audiobookuri sau podscasturi, nu vorbești peste cei care dezbat diferite subiecte, nu? Ei bine, atunci când stai de vorbă cu cineva și simți nevoia de a-l întrerupe pentru a-ți spune tu ideea, amintește-ți acest aspect și lasă-l să termine înainte de a interveni.
  • Răspunde în loc să reacționezi la conflict. În fiecare zi, inevitabil, ajungem să ne enervăm din diferite motive (trafic, un cetățean nepoliticos la coada de la supermarket, o greșeală făcută de un coleg sau de un prieten etc.) și chiar să reacționăm furios, amplificând conflictul. Astfel de manifestări nu sunt deloc eficiente. O persoană inteligentă emoțional știe să își păstreze cumpătul în situațiile stresante și să evite deciziile radicale, care, în cele din urmă, nu ar face decât să creeze alte probleme. În plus, tonul calm și respectul au întotdeauna mai multe șanse de câștig. Așadar, data viitoare când te afli într-o situație confluctuală, ia-ți câteva secunde de respiro și încearcă să te liniștești, înainte de a face ceva de care să-ți pară rău mai târziu.
  • Păstrează-ți atitudinea pozitivă. Nu subestima niciodată puterea unei atitudini optimiste, pozitive, încrezătoare, pentru că efectele sale sunt benefice atât pentru tine și productivitatea ta, cât și pentru cei din jur. Combate gândurile negre cu amintirile unor reușite sau momente frumoase, fă-ți o listă de calități de care ești mândru/mândră, bifează zi de zi mici activități care îți aduc bucurie (de la cititul unei cărți captivante la savuratul unei prăjituri… fără regrete).
    Inteligența emoțională – Daniel Goleman
  • Învață să accepți criticile. Feedback-ul negativ va exista tot timpul, însă acesta nu ar trebui privit cu ranchiună și nici refuzat din start. În loc să devină ofensivi sau defensivi, oamenii care dispun de inteligență emoțională încearcă să înțeleagă sursa criticilor și să vadă ce pot face pentru a-și îmbunătăți performanțele sau comportamentul. 
  • Încearcă să te pui și în locul celuilalt. Exercițiul empatiei ar trebui să fie pilonul de bază al inteligenței emoționale. Dacă am încerca mai des să privim lucrurile și din perspectiva celuilalt, să înțelegem care sunt limitările și problemele sale, probabil că ne-ar fi mult mai ușor să acceptăm și să respectăm părerile celorlalți. Și ne-am bucura de un mediu mult mai tolerant și prietenos. 

În concluzie, ce spuneți? Merită să investim în inteligența noastră emoțională?

Foto: Kathrin Weident Photography

***

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top