Ai dureri de cap? S-ar putea să îți lipsească un mineral esențial din organism!

Protejează mușchii, dar și sistemul osos, întărește imunitatea organismului și are rol de detoxifiere, reglează nivelul zahărului din sânge, combate starea de oboseală și ne oferă energie: da, despre magneziu este vorba, acest mineral implicat într-o mulțime de reacții biochimice. Iar pentru oamenii care au dureri de cap în mod frecvent, deficitul de magneziu este o problemă care trebuie rezolvată rapid.
Iată ce spune Richard Lipton, vicepreședintele secției de neurologie de la Colegiul de Medicină Albert Einstein: „Migrenele reprezintă o afecțiune dată de excitabilitatea creierului. Altfel spus, cei care suferă de dureri de cap au creierul sensibil sau foarte excitabil. Asta înseamnă că în anumite circumstanțe – cauzele pot fi consumarea unei cantități prea mari de vin roșu, absența somnului, menstruația – se declanșează atacul, pentru că sistemul nervos este sensibil.”
Magneziul joacă un rol vital în echilibrarea excitabilității creierului. „Celulele nervoase comunică între ele prin eliberarea unei substanțe numite neurotransmițători. Magneziul blochează eliberarea în creier a unor anumiți neurotransmițători, printre care și glutamatul, cunoscut drept cel mai excitator neurotransmițător”, explica Lipton. Studiile au arătat faptul că, în timpul unei migrene, oamenii aveau un nivel scăzut de magneziu în sânge și în creier. „Ideea este că, dacă nivelul magneziului e scăzut, sunt mai multe șanse ca celulele nervoase să elibereze aceste substanțe excitatoare, ca glutamatul, care ar putea contribui la starea generală de excitabilitate a creierului”, spune Lipton. Iar atunci când crește excitabilitatea creierului, crește și riscul apariției unei migrene insuportabile.
În schimb, pe masura ce nivelul magneziului crește, creierul se relaxeaza și, în consecință, este mai puțin predispus la apariția unei dureri de cap. „Rapoartele care arată faptul că magneziul poate preveni migrenele sunt foarte bune, dar nu imbatabile. Unele studii demonstrează clar efectul, altele nu”, spune Lipton. Unul dintre studiile care indică o legătura între migrene și deficitul de magneziu este cel efectuat de Centrul Medical al Universitatii din Maryland, care mai arată și faptul că durerile de cap pot fi cauzate de: alcool, cofeină, unele lactate, fluctuații hormonale, stres, oboseală sau anumite medicamente.
Atenție însă sunt situații în care excesul de magneziu poate avea efecte secundare, ducând la tulburari digestive.
O doză zilnică de 300-400 de miligrame de magneziu în cazul adulților se poate dovedi a fi extrem de benefică pentru sănătatea ta. Cu toate acestea, efectele magneziului încep să se resimtă în câteva săptămâni, așa că ai un strop de răbdare pentru ca organismul tău să îl asimileze cum trebuie: avantajele se vor vedea.
Pe lânga sursele clasice de magneziu (mazărea, bananele, nucile și semințele, varza, broccoli), eu iau și suplimente cu magneziu, la care apelez mai ales dupa un efort fizic intens.
Dar așa cum spun de fiecare dată, când o problemă devine acută, se recomandă o vizită la medic.
***