Despre antrenamentul desculț și efectele sale terapeutice.

Eu-s pe principiul că atunci când o fi să mor, aș prefera să am 100 de ani și fiu sănătoasă. Eventual să mai pot purta și tocuri. Iar pentru acest deziderat sunt dispusă să fac niște eforturi, care implică atenție la ceea ce mănânc (dar fără să mă frustrez), mișcare cât de des pot (preferabil zi de zi, dar fără să îmi dau Duhul la sală), alegeri cât mai naturale atunci când vine vorba despre ceea ce ajunge în organismul meu (fără să fiu absurdă când situația o impune). Având așadar aceste preocupări, urmăresc și pe canalele media online diverse persoane de la care pot culege informații utile pe această direcție. Așa am ajuns să remarc contul de Instagram The Natural Method, pe care Mădălin Constantin, fitness trainer, oferă sfaturi de sport, nutriție și trai sănătos. Pe scurt wellness.
Ce mi-a atras însă în mod deosebit atenția la metoda lui Mădălin a fost antrenamentul desculț. De ce? Ne spune chiar el în acest interviu.
- Ce este wellness? Cât de deschiși sunt românii la acest concept?
Nu știu dacă are un corespondent exact în limba română, dar eu i-aș spune stare de bine. Și cred că orice om e foarte deschis la starea de bine, doar că românilor le lipsește educația în această ecuație.
- Adevărat sau fals: 80% contează alimentația când dorești să slăbești și doar 20% sportul?
Parțial adevărat. Nu știu care ar fi procentele, dar ordinea este cu siguranță următoarea: odihnă, alimentație, mișcare.
- Spui că visul tău este să aduci mișcarea, prevenția și nutriția în viața fiecărui om. Ce înseamnă mai exact asta? Ce înseamnă The Natural Method?
Încerc să arăt oamenilor calea naturală (atât cât a mai rămas din ea). The Natural Method înseamnă că nu există scurtături când vine vorba de sănătatea noastră și nu putem să ne păcălim corpul la nesfârșit cu substanțe ajutătoare, cu diete minune sau cu alte produse ”revoluționare”.
- Știi, în jurul nostru au apărut mulți specialiști în stil de viață sănătos, în sport, în nutriție, în sănătate în general. Ce te recomandă pe tine? De ce te-ar căuta lumea și ar asculta sfaturile tale?
Pentru că sunt sincer când vine vorba de sănătate și nu ofer iluzii. Iluzii care vând foarte bine, mai ales dacă ne uităm la cifrele de afaceri din industria fitness-ului, sănătății et cetera. Cu toate acestea, deși au o durată de viață mai mare decât în trecut, oamenii sunt din ce în ce mai obosiți, mai nefericiți și mai bolnavi. Nu am toate soluțiile, dar le caut permanent.
- Care ar fi argumentele pe care le-ai folosi pentru ca o persoană sedentară, chiar leneșă să se apuce de sport? Și ce tipuri de mișcare recomanzi? Cum ar arăta din punctul tău de vedere idealul de mișcare în viața unui individ?
Să se privească în ochi (în oglindă) și să fie sinceră cu ea însăși. Dacă e mulțumită de cum merg lucrurile să continue, dacă nu: să facă o schimbare. Recomand orice timp de mișcare atâta timp cât nu avem risc major de accidentare. Idealul? Exerciții de respirație, mers și alergare în piciorul gol, drumeții, aruncare de greutăți, ridicare de greutăți, cățărare, antrenament funcțional – care e diferit în funcție de individ, HIIT, yoga, Pilates, stretch. Poate par multe, dar se poate: ziua și disciplina.
- Ce este nutriția și de unde ar trebui un beginner să înceapă schimbarea stilului alimentar?
Nutriția este lucrul care hrănește boala sau luptă împotriva ei. Și ar trebui să începem cu introducerea nutriției în programa școlară. Un om care nu știe de unde să înceapă să facă următorul lucru: să nu mai cumpere produse cu mai mult de 5 ingrediente și să evite orice produs care conține ingrediente pe care nu le cunoaște sau nu le poate pronunța.
- Care sunt cele mai mari mituri cu care oamenii vin la tine?
Nu știu dacă vin cu mituri, dar vin cu dorințe și vise nerealiste. Să spunem că o femeie de 35 ani, singură și cu copil, care lucrează 10 ore pe zi la birou, vrea să arate precum X model din revistă sau Y antrenoare celebră de pe Instagram. E posibil să arate? Da, dacă va face schimb de vieți cu persoana în cauză.
- Printre particularitățile antrenamentelor tale se numără antrenamentul desculț. De ce? Care sunt beneficiile?
Suprafața din creier responsabilă de controlul și simțurile mâinilor este egală cu suprafața responsabilă de controlul și simțurile picioarelor. Beneficii? Antrenamentul desculț ajută la un echilibru mai bun, o forță mai mare, orientarea în spațiu net superioară, reducerea platfusului, monturilor și durerilor de picioare, genunchi, șolduri și coloană vertebrală. Și senzația de mai multă libertate în mișcare.
- Am aflat recent că într-o singură zi putem să facem 10.000 mii de pași, iar picioarele noastre nu s-ar plânge așa de tare. Totuși, acestea nu primesc atenția cuvenită. Spune-ne te rog ce înseamnă să ai picioare fericite și sănătoase? De la antrenamente nu le deteriorăm?
Să avem picioare sănătoase înseamnă ca ele să funcționeze bine din punct de vedere biomecanic – și vor face asta în mod natural atâta timp cât nu le îngrădim în încălțăminte ce nu respectă biomecanica piciorului, adică prea mică, strâmtă sau îngustă. Picioare fericite? Orice picioare cărora li se acordă exerciții specifice – de mobilizare, activare, stretch – astfel evităm și deteriorarea lor.
- Noi femeile abuzăm din când în când și purtăm tocuri mai mult decât ne permit picioarele. Cum ar trebui să purtăm corect tocuri și cât de des?
Nu cred că tocurile pot fi purtate în vreun mod corect sau ideal, dar arată bine la diverse evenimente, deci doar ocazional. 🙂
- Spunem des că fiecare obicei are două tăișuri. Care sunt riscurile la care ne supunem dacă practicăm mișcarea intensă zilnică? Putem exagera … cum? Care sunt repercusiunile?
Da, putem exagera cu mișcarea și trecem în cealaltă extremă. Pe termen scurt nu există riscuri mari, dar pe termen lung vom întâmpina oboseală cronică, poate insomnii, scăderea imunității, refacerea greoaie, stări negative – de nervi, de supărare, scăderea performanței și a libidoului etc.
- Cum să ne răsfățăm picioarele după o zi grea de făcut slalom printre treburi în oraș?
Accesând clasele mele online Barefoot. Și prin aproape orice mișcare pe care o facem în piciorul gol.
- Care sunt riscurile la care ne supunem dacă nu practicăm mișcarea zilnică?
Sunt foarte multe, ar lua prea multe rânduri și aș plictisi oamenii. Cert este că vom muri înainte de termen, depresivi și cel mai probabil răpuși de o boală cronică. Nimeni nu trăiește veșnic, dar nu văd rostul de a petrece mulți ani din viață împovărați de lucruri pe care le putem preveni.
***