Now Reading
Cum îți creezi realitatea pentru o viață reușită: ai grijă la gândurile tale

Cum îți creezi realitatea pentru o viață reușită: ai grijă la gândurile tale

Un vechi proverb chinezesc spune: „Fii atent la gândurile tale pentru că devin cuvinte. Fii atent la cuvintele tale pentru că acestea devin acțiuni. Fii atent la acțiunile tale pentru că acestea devin obiceiuri. Fii atent la obiceiuri pentru că acestea îți întăresc caracterul. Fii atent la caracter pentru că acesta devine destinul tău.‟

Când ne concentrăm pe un anumit gând, de exemplu – „nu sunt suficient de bun”, acesta tinde să creeze un anumit sentiment, de vină sau de tristețe care produce o acțiune, iar aceasta la rândul lui crează consecințe. Dacă începi cu un gând pozitiv sau reușești măcar puțin să-l modifici pe cel negativ într-unul mai blând, atunci sentimentul care îl va urma nu va fi inconfortabil, auto stigmatizant și probabil, nici nu te vei auto sabota, iar consecința va avea un rezultat final mai bun. Gândurile pe care le avem pot să devină atât de puternice, încât ne ținem de ele și le credem cu adevărat ca fiind fapte, dar de fapt nu sunt, iar noi le putem schimba oricând. Modul în care ne hrănim gândurile are un impact colosal asupra vieții pe care o trăim. Mintea nu face diferența între bine și rău, între negru și roșu, de aceea este datoria noastră să o cultivăm corect. Iată câteva idei:

Gândește pozitiv

A fi sănătoasă din punct de vedere mental este la fel de important ca a fi sănătoasă din punct de vedere fizic. În 2021, există tendința care încurajează practicile de menținere al unui corp armonios, iar mintea este lăsată din păcate, pe locul doi. Câți oameni știi că au vieți perfecte? Eu nu cunosc astfel de cazuri, dar știu persoane a căror străduință de a menține iluzia unei vieți minunate, le aduce numai deservicii. 

Astfel că, ce înseamnă să gândești pozitiv? A gândi într-un mod energic, oxigenat aș zice eu, nu înseamnă să îți ții capul în nisip și să ignori situațiile mai puțin plăcute pe care viața ți le scoate în cale, ci doar să le abordezi într-un mod mai productiv. Antrenează-ți mintea că se întâmplă lucruri bune, nu rele și nu o lăsa să-ți creeze cele mai urâte șcenarii, așa cum s-a obișnuit până acum. Gândirea pozitivă începe adesea cu vorbirea de sine. Mintea nu tace, dialogul tău interior stă mereu la pândă să te ajute sau nu, în fiecare clipă. O parte din vorbirea de sine provine de altfel, din logică și rațiune, dar și din lipsă de informații sau din concepții eronate. Dacă gândurile care îți trec prin cap sunt majoritatea negative, ai o fire înclinată spre pesimism. Dar dacă pui gândurile tale frumoase în față, optimismul s-ar putea să fie cea mai bună armură a ta. 

Care sunt beneficiile gândirii pozitive pentru sănătate? Cercetătorii au ajuns la următoarele concluzii după ani de studii asupra efectelor gândurilor pozitive asupra organismului:

 • durată de viață crescută
 • rată mai mică de depresie
 • niveluri mai mici de suferință
 • rezistență mai mare la răceală
 • o mai bună bunăstare fizică și psihologică
 • risc redus de boli cardiovasculare
 • abilități mai bune de coping în momente de criză

Schimbă-ți obiceiurile

Oamenii, prin natura lor sunt ființe ale obiceiurilor. De altfel, 45% din obiceiurile noastre raportate într-o singură zi sunt pur și simplu obiceiuri, efectuate automat. Deoarece, marea majoritate a deprinderilor apar în afara spectrului gândirii, nu se știe exact cât de mare este influența acestora asupra noastră. Cu toate astea, bănuiesc că obiceiurile nu sunt doar mai importante decât ne imaginăm, ci sunt esențiale în formarea noastră. Marii atleți sau personalitățile de succes și-au clădit o colecție de obiceiuri sănătoase și puternice pe care le-au cultivat foarte atent în decursul anilor.

Cartea ”The Power of Habit” vorbește pe larg despre bucla obișnuinței și reușește să stratifice conceptul în trei mari părți:

 • Declanșatoarele sunt detaliile de context pe care creierul le-a asociat deja cu o anumită situație. Declanșatoarele pun în mișcare bucla obișnuinței, setând creierul pe pilot automat
 • Comportamentele sunt răspunsul obișnuințelor pe care le manifești deja. Acestea pot să fie acțiuni exterioare sau modele de gândire reactive
 • Recompensele întăresc un obicei determinând creierul să consolideze legătura dintre declanșator și comportament

Când dorim să ne consolidăm deprinderi pozitive sau să formăm unele noi trebuie să luăm în considerare cele trei puncte amintite mai sus. Concentrându-ne asupra celei mai slabe verigi dintre cele trei, vom putea accelera foarte mult procesul de construire al deprinderilor.

Voința este totul

În dicționarul limbii române, voința este definită prin: „funcție psihică caracterizată prin orientarea conștientă a omului spre realizarea unor scopuri și prin efortul depus pentru atingerea lor.” Se spune că acolo unde este voință apare și o cale, deoarece puterea fiecărui om este nelimitată. Important este să-ți dorești și să pui osul la muncă pentru îndeplinirea visurilor tale.

Scrie timp de o lună pe o foaie de hârtie următorul exercițiu și fă-l în prima parte a zile:

See Also

 • Ce este cel mai important pentru tine?
 • Ce te motivează cel mai mult?
 • Care sunt principiile tale?
 • Ce te face fericită? Dar nefericită?
 • Ce faci zilnic pentru ceea ce este cu adevărat esențial pentru tine?

Faptul că scrii și îți ordonezi gândurile te va ajuta pe viitor să știi ce este important pentru tine, ca mai apoi să acționezi. Încearcă să ții contabilitate gândurilor pe care le ai, în acest mod vei reuși să-ți planifici obiectivele mai ușor și mai mult decât atât, le vei controla tu.

Marele Sigmund Freud spune că: „Gândirea este acțiunea care face repetiția.” De acord?

Sursă foto: Pexels

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top