Now Reading
Apa de trandafiri: beneficii și utilități. Sfaturi de frumusețe pentru o piele curată și sănătoasă

Apa de trandafiri: beneficii și utilități. Sfaturi de frumusețe pentru o piele curată și sănătoasă

Dacă îți spun ”apa de trandafiri” așa este că te gândești la bunica ta? Sau la o mătușă foarte cochetă care mirosea așa? Cu toate că apa de trandafiri este un ingredient străvechi, ea nu s-a demodat deloc. Ba chiar există game întregi de produse cosmetice care o au la bază. ”Timpul petrecut pentru a îngriji un trandafir face ca trandafirul să fie important”, spunea A.de Saint-Exupery; și la fel ca un trandafir, pielea are nevoie de atenție și iubire. Rosa Damascena sau trandafirul, acea floare rege cu aroma dulce reprezintă fără îndoială una dintre cele mai iubite flori din lume, de aceea te invită să-i cunoști secretele.

Rosa damascena este un tip de trandafir foarte popular în industria frumuseții și de wellness, fiind folosit în orice, de la creme de față până la parfumuri sau uleiuri esențiale.

Apa de trandafiri ar părea să aibă origini în Iranul îndepărtat și utilizată în acea parte de lume încă din secolul al VII-lea î.Hr. Este extrem de versatilă actualmente, iar uneori este folosită ca parfum natural ușor și ca alternativă la parfumurile convenționale pline cu substanțe chimice. Iar dacă vrei să-i cunoști beneficiile și nu numai, te invită să citești în continuare articolul pregătit:

1. Beneficii

Apa de trandafiri este recunoscută pentru beneficiile sale medicinale și terapeutice, fiind plină de antioxidanți. În timp, s-a dovedit benefică pentru:

  • sănătatea pielii
  • sănătatea ochilor
  • digestie corectă
  • dureri de cap
  • infecţii
  • durere de gât
  • sănătatea creierului

Și dacă tot vine vorba de piele, apa de trandafiri poate ajuta la:

  • calmarea pielii iritate/ înroșite
  • protejează celulele împotriva deteriorării alerte
  • ușurează simptomele afecțiunilor pielii cum ar fi acneea, eczema, psoriazisul și rozaceea

Iar aceste lucruri se întâmplă deoarece apa de trandafiri are capacitatea de a inhiba enzimele dăunătoare cunoscute sub numele de elastază și colagenază. De altfel, este naturală care nu conține substanțe chimice poate fi folosită zilnic și este potrivită pentru toate tipurile de ten și poate fi folosit direct pe piele.

Ține cont, totuși, că poți să fii alergică la trandafir, de aceea, n-ar strica ca înainte de aplicarea apei să folosești niște patch-uri (just to be save).

2. Cum să folosești apa de trandafiri

Deja te-ai prins că este extrem de folositoare și poate fi folosită cu succes în variante cât mai largi, precum:

Toner facial

Tonerul cu apă de trandafiri este o alternativă excelentă la tonerele faciale scumpe, în special cele cu alcool care au tendința de a usca pielea. De aceea, utilizarea apei de trandafiri ca toner ajută la îndepărtarea excesului de sebum, praf și murdărie și ajută la menținerea în echilibru a pH-ului pielii.

Deodorant/ Spray

Spray-ul pentru corp cu apă de trandafiri este o modalitate fresh de a te simți bine în pielea ta (mai ales pe canicula asta), de a te răcori sau pur și simplu de a obține o explozie de parfum floral pe care lumea din jurul tău să o aprecieze.

Poți pulveriza apa direct pe față pentru a menține pielea hidratată atunci când ești pe fugă în oraș sau te poți folosi de efectele ei benefice, pulverizând apa pe corp imediat ce ai ieșit de la duș; ca mai apoi, să-ți îngrijești pielea cu cremă light și care intră rapid în piele. Apropo, dacă te expui la soare ai face bine dacă ai avea la îndemână un spray cu apă de trandafiri, foarte nimerită pentru a răci pielea și a domoli/ vindeca arsurile solare și erupțiile cutanate. Apa de trandafiri are proprietăți antiseptice și antibacteriene care pot ajuta rănile să se vindece mai repede. Aceasta ajută la curățarea și combaterea infecțiilor cauzate tăieturi.

Dar apa de trandafiri poate fi utilizată și ca:

Spray de păr

Apa de trandafiri poate fi pulverizata pe păr pentru a imblanzi parul aspru și ondulat sau pentru a reîmprospăta scalpul transpirat și care suferă de mâncărime. Îți poți clăti părul cu apă de trandafiri după ce te-ai limpezit. Aceasta acționează ca un balsam ușor și menține părul strălucitor și cu o aromă dulce. Pulverizează părul cu puțină apă de trandafiri înainte de a ieși în oraș pentru a lăsa un parfum subtil în urma ta. Crede-mă, toată lumea te va întreba ce parfum folosești.

Beauty recipe

Amestecă apă de trandafiri cu ulei de cocos, migdale sau de jojoba (ochiometric) ș fă-ți un masaj al scalpului timp de cinci minute cât ești la duș. În acest mod, nu doar că te vei relaxa, dar îți vei hidrata parul, vei oferi moliciune firului de păr, înlăturând mizeria și uleiul în exces. 

De asemenea, tampoanele de bumbac înmuiate în apă de trandafiri pot fi folosite pentru a acoperi ochii obosiți și pentru a reduce pungile de sub ochi. De altfel, cercetările din domeniu au observat că aceasta ajută la tratarea unor afecțiuni oculare grave, precum conjunctivita sau cataracta, inclusiv uscăciunea oculară.

See Also

3. Riscuri potențiale

Poți sta liniștită! Apa de trandafiri este considerată sigură. Nu există riscuri cunoscute pentru a fi folosită local sau prin ingerare. Singura excepție fiind persoanele alergice la trandafiri.

Totodată, vreau să aduc în atenția ta faptul că cel mai sigur este să o păstrezi în frigider sau într-un loc răcoros și uscat pentru a nu-i scade din calitate.

La fel ca alte produse de genul, apa de trandafiri are o perioada de valabilitate care depinde de metoda folosită pentru prepararea ei. Cu timpul, apa de trandafiri își pierde potența. Astfel, cea obținută prin metoda de distilare poate rezista până la șase luni în frigider dacă este păstrată într-un recipient de sticlă sterilizat, sigilat, în timp ce apa de trandafiri obținută prin metoda fierberii expiră într-o lună.

În concluzie, apa de trandafiri nu aduce decât beneficii și hidratare, cu precădere tenului sensibil și pielii care are nevoie de revitalizare. Tu ai folosit până acum apa de trandafiri?

Sursă foto: Unsplash.com

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top