Now Reading
Ashwagandha sau ginsengul din Ayurveda și beneficiile neștiute pentru sănătate

Ashwagandha sau ginsengul din Ayurveda și beneficiile neștiute pentru sănătate

Ashwagandha („Withania somnifera”) este una dintre cele mai apreciate plante de medicina ayurvedică. Este una dintre plantele pe care eu le-am descoperit în timp, pe măsură ce am intrat tot mai mult în profunzimea medicinei complementare și alternative. Despre Ashwagandha sau „cireșul indian de iarnă” am mai povestit ocazional. Este o plantă cunoscută pentru beneficiile sale reparatoare și de întinerire. În sanscrită Ashwagandha se traduce prin „miros de cal”, ceea ce indică faptul că planta are potențialul de a conferi vigoarea și puterea unui armăsar pur. De altfel, rădăcina ashwagandha are un miros care amintește de transpirația calului, deși sincer spun că n-am mirosit niciodată transpirația unui cal așa că nu pot decât să râd de această comparație hazlie.

Lăsând gluma la o parte, în Ayurveda există o serie de plante adaptogene, iar Ashwagandha este una dintre ele. Adaptogenii sunt substanțe (o combinație de aminoacizi, vitamine și ierburi) care modulează răspunsul omului la stres sau reacția la un mediu în plină schimbare. Adaptogenii ajută organismul să facă față stresului extern, cum ar fi toxinele din mediu și stresului intern, cum ar fi anxietatea și insomnia. În mod tradițional, Ashwagandha organică a fost prescrisă ca tonic nervos și adaptogen, un agent care ajută organismul să se adapteze la diferiți factori de stres emoțional și fizic.

La ce este folosită Ashwagandha?

Planta este folosită în mod în India de aproape 5.000 de ani și luptă împotriva:

 • reumatismului
 • constipației
 • insomniei
 • stresului cronic
 • paraziților
 • stărilor nervoase
 • articulațiilor
 • dezechilibrului hormonal

În revista Medical News Today este explicat cum anume se produce o pastă din pulbere de rădăcină de ashwagandha care poate fi aplicată local pentru a trata furunculele, ulcerele și alte iritații și infecții ale pielii.

Beneficiile Ashwagandha

Deși studiile susțin că ashwagandha ar putea fi benefică pentru o serie de afecțiuni, cercetătorii nu știu prea multe despre CUM reacţionează planta în corpul uman. Cele mai multe studii de până acum au folosit modele animale sau celulare, ceea ce înseamnă că oamenii de știință nu știu dacă aceleași rezultate vor apărea și la om.

Totuși, există unele dovezi care susțin utilizarea ashwagandha pentru următoarele:

 • ameliorarea stresului

Într-un studiu din 2019, cercetătorii au descoperit că administrarea unei doze zilnice de 240 de miligrame de ashwagandha a redus nivelul de stres al oamenilor în comparație cu efectul placebo. Aceasta a inclus niveluri reduse de cortizol (un hormon de stres). Într-un alt studiu din 2019, administrarea a 250 mg sau 600 mg de ashwagandha pe zi a dus la niveluri mai scăzute de stres auto-raportate, precum și la niveluri mai scăzute de cortizol.

 • scade tensiunea arterială

Sunt persoane care folosesc ashwagandha pentru a îmbunătăți sănătatea inimii, inclusiv pentru scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului ridicat, prevenirea bolilor de inimă și ameliorarea durerilor în piept. Cu toate acestea, sunt puține cercetări care să susțină aceste beneficii, deși un studiu publicat în 2015 sugerează că extractul de rădăcină de ashwagandha poate îmbunătăți rezistența cardio-respiratorie a unei persoane.

 • randament crescut în timpul antrenamentelor sportive

Într-un alt studiu adulții tineri care au luat 500 de miligrame de ashwagandha zilnic timp de opt săptămâni au avut mai multă viteză și putere în timpul exercițiilor fizice decât persoanele care au luat placebo. De asemenea, respirația a fost vizibil îmbunătățită.

 • ameliorează simptomele de artrită

Ashwagandha are capacitatea de a acționa ca un analgezic care împiedică semnalele de durere să circule de-a lungul sistemului nervos central. Poate avea, de asemenea, unele proprietăți antiinflamatorii.

See Also

Cum să introduci Ashwagandha în alimentația zilnică

Totodată, Ashwagandha conține multe substanțe chimice medicinale, inclusiv alcaloizi, colină, acizi grași, aminoacizi și o varietate de zaharuri. În timp ce frunzele și fructele au proprietăți terapeutice valoroase, rădăcina organică a plantei este partea cea mai utilizată pentru tratament în remediile occidentale din plante medicinale datorită efectelor multiple ale acesteia. Potrivit terapiei ayurvedice corpul nostru este țesut din alimente. Nutrienții pe care îi ingerăm sunt metabolizați în energia și informațiile care formează celulele, țesuturile și organele noastre. Corpul uman are nevoie de vitamine esențiale, minerale etc pentru a menține echilibrul corpului nostru. Ashwagandha este luată în mod clasic ca o pudră fină amestecată în miere sau ghee (unt care își are originile în valea Indusului). În țările occidentale, este de obicei ingerat sub formă de capsule.

Ashwagandha | Antistres si Energizant Natural, 60 capsule vegetale*

Am găsit tot în revista Medical News Today cum anume ar trebui luată ashwagandha. Astfel, doza de ashwagandha și modul în care oamenii o folosesc depinde de afecțiunea pe care speră să o trateze. De aceea, nu există o doză standard bazată pe studiile clinice. De asemenea, dozele capsulelor conțin de cele mai multe ori între 250 și 1500 mg de ashwagandha. 

Withania somnifera este o plantă misterioasă în zona noastră, dar interesantă și merită să-i dai o șansă. Cu toate astea, consultă medicul înainte de a utiliza suplimentele sau ceaiul din această plantă. De asemenea, femeile însărcinate nu trebuie să o consume deloc și nici să bea ceai din această plantă. Sunt curioasă, tu ai auzit de ea până acum?

Sursă foto Unsplash.com

***

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top