Now Reading
Bali – paradisul nomazilor digitali: mit sau realitate?

Bali – paradisul nomazilor digitali: mit sau realitate?

A trecut deja un an de când am revenit din Bali, deși inițial credeam că nu vor trece mai mult de două luni până mă voi întoarce pe aceleași meleaguri însorite. Se pare, însă, că după o lungă perioadă de umblat hai-hui, am avut nevoie să stau mai mult pe acasă. Și chiar dacă Europa, inclusiv România, au atât de multe de oferit, recunosc că sunt zile în care îmi este dor de verdele infinit al plantațiilor de orez, de mirosul oceanului, de oamenii care mi-au devenit prieteni și de viața relaxată specifică acestei mici bucăți de paradis.

Da, din experiență proprie pot confirma că Bali poate fi paradisul celor care aleg să lucreze de la distanță. Nu degeaba mii de oameni din Europa și America aleg să își mute birourile în spațiile de lucru comune de pe Insula Zeilor. Tocmai din acest motiv, în ultimii ani, Bali s-a adaptat tendințelor, transformându-se dintr-o destinație hippie, vizitată, în special, de comunitățile de surferi, într-un hub al nomazilor digitali, indiferent că sunt antreprenori, corporatiști sau freelanceri.

Dacă te întrebi de ce este Bali paradisul nomazilor digitali, răspunsurile sunt multiple. În primul rând, este locul în care echilibrul între well-being și muncă este atât de firesc, asta pentru că ești înconjurat de natură, de ocean, de oameni relaxați și ai la dispoziție o gamă largă de activități prin care te poți conecta cu tine însuți și cu ceilalți. Pe lângă acest aspect, ai o mulțime de opțiuni în ceea ce privește spațiile din care lucrezi. Nici de prieteni nu vei duce lipsă întrucât comunitățile de nomazi sunt mereu încântate să primească membri noi. Iar de plictiseală nici nu poate fi vorba. Dar asta nu e tot. 

Birou tău din… altă lume

Poate că acum, citind acest articol din biroul tău situat în centrul orașului, este dificil să îți imaginezi câmpurile înverzite de orez și briza liniștită a oceanului care te însoțesc în fiecare dimineață spre locul de muncă. Însă, această imagine nu este doar pentru cei cu imaginație bogată, este realitatea celor care aleg să îți mute biroul în Bali. Sau altfel spus, realitatea celor care aleg să pășească într-o altă lume ☺ Diferită de cea în care ne-am obișnuit să trăim, cu program fix, clădiri înalte și oameni veșnic stresați sau agitați. 

https://www.instagram.com/p/Ba6OIdIjxXc/?utm_source=ig_web_copy_link

O comunitate în continuă creștere

Chiar dacă nu se știe exact câți nomazi digitali sunt în prezent în Bali, e clar că numărul lor crește semnificativ de la un an la altul.  Așa că, ultimul lucru pentru care ai putea să îți faci griji atunci când alegi să lucrezi remote, din Bali, este că nu îți vei găsi locul. Bali te întâmpină cu oameni prietenoși, vorbitori de limbă engleză, dornici să împartă cu tine experiențe profesionale și personale, deopotrivă, să te ajute să te integrezi. De fapt, acesta este unul dintre motivele pentru care m-am îndrăgostit de Ubud – lista nesfârșită de evenimente, activități și întâlniri, care mi-a oferit oportunitatea de a descoperi și de a mă conecta cu o mulțime de oameni, din diferite colțuri ale lumii.

https://www.instagram.com/p/BfaOQt7DeHn/?utm_source=ig_web_copy_link

Un paradis cu prețuri accesibile

Să trăiești departe de casă, într-un loc exotic, cu bani puțini? Da, este posibil. Asia este o destinație accesibilă, iar în Ubud, orașul preferat de nomazii digitali, cheltuielile lunare depășesc cu puțin 1,000 de dolari, în acest cost fiind incluse chiria, abonamentul la co-working space, mâncare și alte câteva activități de bază. Practic, te poți bucura de o bucată de paradis cu jumătate din banii pe care i-ai cheltui în majoritatea capitalelor europene, iar dacă facem o comparație cu New York, costurile sunt cu o treime mai mici în Ubud. În plus, prețurile biletelor de avion dinspre Europa (inclusiv din România) spre Indonezia sunt acum mult mai avantajoase, mai ales dacă sunt achiziționate din timp, iar odată ajuns acolo, ai ocazia de a vizita și alte țări de pe continent, zborurile interne având costuri foarte bune.

Toate aceste aspecte transformă Bali în locul ideal pentru cei care lucrează de la distanță, însă întotdeauna există și un revers al medaliei. În cazul de față, paradisul poate deveni destul de rapid o provocare. De ce? Pentru că, odată ajuns în Bali, există riscul să pici în capcana unei vieți relaxate, să îți pierzi concentrarea asupra ce ai de făcut, iar productivitatea să scadă spre cote alarmante atunci când știi că insula te așteaptă să o descoperi. Ideea este ca atunci când te-ai hotărât să lucrezi dintr-un asemenea loc, să nu începi cu o vacanță de două săptămâni. 

Caută să nu acționezi ca un turist, ci să îți dezvolți un stil de viață, ca la tine acasă, iar orele de muncă să nu lipsească din programul tău. Identifică-te cu locul, descoperă firescul, socializează și nu în ultimul rând, muncește! Astfel, îți va fi mult mai ușor să conturezi un ritm după care să funcționezi eficient, astfel încât să îți rămână suficient timp pentru a te bucura de tot ceea ce te înonjoară.

_________

Raluca Elena Rogoz este strateg de brand cu o experiență de peste 8 ani într-o arie vastă de industrii, timp în care a colaborat alături de echipa ei cu antreprenori, companii mici sau corporații. În 2018 a preluat și “statutul” de nomad digital, alegând să se mute din țară și să lucreze din Asia și Portugalia.  

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top