Now Reading
Beneficiile pentru sănătate ale unui pui de somn zdravăn

Beneficiile pentru sănătate ale unui pui de somn zdravăn

Progresele științifice din ultimii 20 de ani ne îmbunătățesc înțelegerea proceselor mentale și fiziologice afectate de igiena și obiceiurile somnului. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor avertizează că un organism privat de somn timp de 24 de ore resimte acest lucru ca și când ar fi intoxicat cu o concentrație de alcool în sânge de 0,10%. Specialiștii recomandă ca un adult între 18-60 de ani să doarmă cel puțin șapte ore pe noapte, dar cerințele de somn variază de la o persoană la alta și depind inclusiv de vârstă. De exemplu, sugarii au nevoie de două ori mai mult somn decât maturii. Cu toate astea, cât timp poate supraviețui un om fără somn este încă neclar.

Se pare că în 2010 cineva a reușit să obțină un record mondial pentru privarea de somn, rămânând treaz 266 de ore, adică 11 zile și un pic. În 1964 a avut loc un experiment faimos în lumea științifică în care un licean din Statele Unite, pe nume Randy Gardner a reușit să rămână treaz pentru 264 de ore. Spre sfârșitul celor 11 zile, adolescentul a devenit paranoic și a manifestat halucinații. Cu toate acestea, Randy Gardner s-a recuperat rapid și fără efecte psihologice sau fizice pe termen lung.

Am fost surprinsă să aflu că Academia Americană de Medicină a Somnului până în 2009 a evitat să recomande moțăiala. Se pare că studiile recent i-au făcut pe cercetători să-și schimbe părerea și poate că sunt subiectivă, dar cunosc foarte multe persoane, inclusiv în familia mea care se simt excelent după o picoteala de după-amiază.

Trebuie să amintesc că pot apărea riscuri pentru persoanele care încearcă să înlocuiască somnul nocturn, adecvat cu picoteala de ocazie. Un pui de somn care nu durează mai mult de 30 de minute, care are loc cu cel puțin șapte-opt ore înainte de culcare, oferă o serie de avantaje precum: ameliorarea stresului, îmbunătățește funcțiile creierului sau sporește atenția.

Italienii, spaniolii sau grecii sunt popoarele care apreciază siesta și nu renunță la ea. Când ajungi prima dată în Spania și observi acest ritual practicat cu sfințenie, ca român obișnuit să muncești fără oprire, pare un gest absolut provocator. La dolce vita într-un pui de somn? De ce nu?

Iată beneficiile unui somn scurt și binemeritat pe care știința le-a descoperit în ultima perioadă:

  • Clipa de aur a zilei

Tare greu îmi este când sunt la birou și după masa de prânz mă apucă toropeala. Aș da orice pentru un colț de pat și o păturică pufoasă! Zău, că după o jumătate de oră de somn scurt, aș fi în stare să mut munții din loc.:))

Științific vorbind, somnolența din timpul zilei este cauzată de creșterea ușoară a nivelului de melatonină din creier care are loc de obicei după-amiază. Când conștientizezi natura ciclică a stării de veghe, beneficiile unui pui de somn în timpul zilei nu-ți mai par atât de surprinzătoare. Oamenii de știință sunt convinși că un somn scurt la amiază ajută să te aliniezi corect la ritmul natural al propriului corp. Această scurtă investiție de timp are numai avantaje fiind capabilă apoi, să rezolvi problemele zilnice cu mai multă energie și vitalitate.

  • Abilități de rezolvare a problemelor

Nu doar energia menționată mai sus te ajută să-ți duci la îndeplinire planurile, ci și flexibilitatea de care dai dovadă. Robert Stickgold este un cercetător în domeniul somnului la Universitatea Harvard. Acesta consideră că un pui de somn îi face pe oameni mai eficienți în rezolvarea unor situații dificile. Cu alte cuvinte, somnul stimulează abilitățile analitice, promovează gândirea inovatoare și creativă, sporește adaptabilitatea și flexibilitatea, îmbunătățind totodată, inițiativa și susținând reziliența atât de necesară omului.

  • Îmbunătățește funcțiile creierului

„Când cafeaua e acasă, somnul nu mai deranjează‟ și uite cum am făcut o rimă nu prea nimerită, dar care evidențiază următorul aspect: ne bazăm deseori pe cafea când simțim că avem un nivel scăzut de energie. Studiile arată că românii din mediul urban beau în medie cam două cafele pe zi, dar altele susțin că 15% dintre românii din urban beau chiar și patru cafele pe zi. Cam mult, aș spune eu, dacă mă iau după concluziile ultimului studiu menționat!

Crezi sau nu, un puișor de somn este mult mai eficient decât cafeaua „cea de toate zilele‟. Spre deosebire de cofeină, s-a demonstrat că somnul scurt crește vigilența, atenția și fortifică memoria.

  • Productivitate crescută

Creierul obosit este neatent, ceea ce conduce la rezultate mici și efort suplimentar. Un studiu pe care l-am găsit în faimosul New York Times afirmă că neatenția scade productivitatea cu 20%. Constatările din laborator apreciază că un pui de somn neutralizează performanțele scăzute în condiții de privare de somn.

De reținut! Chiar dacă un somn scurt în timpul zilei îmbunătățește concentrarea și atenția, nu recomand să te bazezi în mod constant pe acest lucru. Dacă suferi de insomnii și nu reușești să adormi de ceva timp este bine să te adresezi medicului.

  • Adio, stres

Când te deconectezi de la lumea exterioară te focusezi pe lumea interioară. Somnul scurt îți ajută creierul să proceseze și să arunce tot bagajul informațional nesemnificativ. De altfel, simplu fapt că închizi ochii ca și când ai adormi reduce din suprasolicitarea creierului. Mai mult chiar, 50% din suprafața creierului este dedicată procesării informațiilor vizuale. Wow, așa-i? De aceea, când închizi ochii eliberezi creierul de informația vizuală, lăsându-l să se recupereze.

See Also

  • Îmbunătățește învățarea

Henry Ford spunea că: „Oricine renunță să învețe este bătrân, chiar dacă are 20 sau 80 de ani. Oricine continuă să învețe rămâne tânăr”. Este mare diferență între educația primită în școală și experiența pe care numai viața ți-o poate oferi. Dezvoltarea personală, liniștea, fericirea și succesul sunt influențate de abilitatea de învățare a unui individ. Sunt cercetări care corelează beneficiile somnului cu transferul unor noi informații în memoria de lungă durată. Insist chiar să specific că zicala: „Noaptea e un sfetnic bun”, poate reprezenta o paralelă convingătoare ideii că somnul, chiar și moțăitul din timpul zilei, îmbunătățește abilitatea creierului de a acumula informații noi.

Trucuri pentru un somn zdravăn și eficient

– evită să bei cafea sau lichid care conține cofeină după ora 15:00. Aceasta este un stimulent care îți poate perturba somnul și din păcate se elimină din organism mai greu decât crezi. Rămâne în sistem între patru și șase ore.

pentru că un pui de somn nu este recomandat să dureze mai mult de jumătate de oră, obișnuiește-te să-ți setezi o alarmă, dar mult mai bine este să rogi pe cineva să te trezească

dacă nu ai timp să prinzi un pui de somn sau pur și simplu nu este stilul tău, încearcă meditația. Aceasta îți relaxează corpul și îți odihnește mintea.

Somnul este un aliat de nădejde, iar acum știința demonstrează relevanța acestuia în viața noastră. Moș Ene are o istorie fascinantă și avantajele prieteniei cu el sunt infinite.

Sursă foto: Pexels

***

View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top