Now Reading
Miraculoasa Coenzima Q10. Beneficiile extraordinare pentru sănătatea femeii

Miraculoasa Coenzima Q10. Beneficiile extraordinare pentru sănătatea femeii

Coenzima Q10 sau „miracolul” care face bine pielii este actualmente extrem de folosită în industria de beauty. Dacă nu știi nimic despre ea, cu siguranță ai auzit de ea. Cu rușine recunosc, că până să mă documentez despre acest nutrient știam doar că este benefic pielii, mai ales după vârsta de 25 de ani când primele riduri pe față tind să apară. Dar este mai mult decât atât, deoarece joacă un rol cheie în funcționarea corectă a organismului pe care vreau să ți-l dezvălui și ție în articolul pregătit.

Așadar:

Ce este coenzima Q10?

COENZIMA Q10 este un compus produs de corp și stocat în mitocondriile celulelor. Mitocondriile reprezintă „barometrul vieții” deoarece furnizează 90% din necesarul de energie al organismului. Mai mult, noile studii în domeniu au observat rolul non-energetic, de „sesizare” a stimulilor din mediul ambiant, de comunicare și semnalizare pe care îl dețin. Mai pe scurt, stres mai puțin, mitocondrii fericite. De asemenea, acestea protejează celulele de daune oxidative, bacterii sau viruși care cauzează boli.

Deși CoQ10 este un nutrient secretat natural de organism, acesta scade pe măsură ce îmbătrânești. Persoanele trecute de 45-50 de ani pot fi deficitare în acest sens, dar se pot aproviziona cu coenzima Q10 care se găsește din abundență în anumite alimente.

Alte cauze ale deficienței de CoQ10 includ:

 • deficiențe nutriționale, cum ar fi deficiența de vitamina Bg
 • Defecte genetice în sinteza sau de utilizare a CoQ10
 • Cererile crescute ale țesuturilor ca urmare a bolii
 • Boli mitocondriale
 • Stresul oxidativ datorat îmbătrânirii
 • Efectele secundare ale tratamentelor cu statine

Cercetările au arătat că CoQ10 joacă mai multe funcții esențiale pentru buna funcționare a corpul. Una dintre funcțiile sale principale este de a ajuta la generarea de energie în celulele. Este implicat în producerea de adenozin trifosfat (ATP), care este la rândul său implicat în transferul de energie în interiorul celulelor. Celălalt rol crucial al său este de a servi ca antioxidant și de a proteja celulele de daune oxidative.

Cantitățile excesive de radicali liberi duc la daune oxidative care pot interfera în funcționarea normală a celulelor. Se știe că acest lucru cauzează un număr mare de afecțiuni. Având în vedere că ATP este folosit pentru a îndeplini toate funcțiile organismului, iar problemele oxidative sunt distructive pentru celule, nu este surprinzător faptul că unele boli cronice au fost legate de niveluri scăzute de CoQ10.

Coenzima este prezentă în fiecare celulă a corpului. Cu toate acestea, cele mai mari concentrații se regăsesc în organele cu cele mai mari cereri de energie, cum ar fi inima, rinichii, plămânii și ficatul.

Mai jos ți-am pregătit o listă cu nouă beneficii principale ale CoQ10 pentru sănătate:

CoQ10 poate ajuta la tratarea insuficienței cardiace

Insuficiența cardiacă este adesea o consecință a altor afecțiuni cardiace, cum ar fi boala coronariană sau hipertensiunea arterială. Acestea pot duce la o deteriorare oxidativă crescută și la inflamarea venelor și arterelor. Insuficiența cardiacă apare atunci când aceste probleme afectează inima până la punctul în care aceasta nu poate să se contracte, să se relaxeze sau să pompeze în mod regulat sânge prin corp. Pentru a înrăutăți lucrurile, unele tratamente pentru insuficiența cardiacă au efecte secundare nedorite, cum ar fi tensiunea arterială scăzută, în timp ce altele ar putea reduce și mai mult nivelul CoQ10. Pubmed a publicat un studiu efectuat pe 420 de persoane cu insuficiență cardiacă, pe o perioadă de doi ani în care tratamentul cu coenzima Q10 le-a îmbunătățit simptomele și a redus riscul de deces din cauza problemelor cardiace.

De asemenea, un alt studiu a împărțit 641 de persoane în două tabere diferite. Pe unii cercetătorii i-au tratau cu CoQ10, iar pe ceilalți au folosit metoda placebo timp de un an. La sfârșitul studiului, cei din grupul CoQ10 au fost spitalizați mai rar pentru agravarea insuficienței cardiace și au avut mai puține complicații. Se pare că tratamentul cu CoQ10 ar putea ajuta la restabilirea nivelurilor optime de producție de energie, la reducerea daunelor oxidative și îmbunătățirea funcției cardiace, toate acestea putând ajuta la tratamentul insuficienței cardiace pe termen mediu și lung.

CoQ10 ar putea ajuta la fertilitate

Femeile se nasc cu un număr clar de ovocite. Odată cu vârsta, fertilitatea scade din cauza numărului scăzut al ovocitelor și a calității acestora. CoQ10 este direct implicată în acest proces. Pe măsură ce îmbătrânești, producția de CoQ10 încetinește, făcând organismul mai puțin eficient în protejarea „ouălor” de daune oxidative. Acest lucru este valabil și pentru bărbați. De altfel, Q10 pare să ajute în acest sens deoarece, mai multe studii au observat că suplimentarea cu CoQ10 poate îmbunătăți calitatea, activitatea și concentrarea spermei prin creșterea protecției antioxidante. 

CoQ10 poate ajuta la menținerea tenului ferm și tânăr

Pielea este cel mai mare organ al corpului și este expusă pe scară largă la agenți dăunători care contribuie la îmbătrânire. Acești agenți pot fi interni sau externi. Unii factori dăunători de natură internă includ deteriorarea celulară și dezechilibrele hormonale. Factorii externi includ agenți de mediu, cum ar fi razele UV.

Just Coenzime Q10 – ser
REVOX

Elementele dăunătoare pot duce la reducerea hidratării pielii și la protecție împotriva agresorilor mediului, dar și la subțierea straturilor pielii. Aplicarea CoQ10 direct pe piele poate reduce daunele cauzate de agenții interni și externi prin creșterea producției de energie în celulele și promovarea protecției antioxidante. De fapt, s-a demonstrat că CoQ10 aplicat direct pe piele reduce daunele oxidative cauzate de razele UV și atenuează ridurile. Din păcat, persoanele cu niveluri scăzute de CoQ10 sunt mai predispuse la a dezvolta cancer de piele.

CoQ10 ar putea ajuta la ameliorarea durerilor de cap

Funcția mitocondrială anormală duce la o absorbție crescută de calciu de către celule, la producția excesivă de radicali liberi și la scăderea protecției antioxidante. Acest lucru determină energie scăzută în celulele creierului, și chiar migrene. Deoarece CoQ10 trăiește în principal în mitocondriile celulelor, s-a demonstrat că îmbunătățește funcția mitocondrială și ajută la scăderea inflamației care poate să apară în timpul migrenelor.

CoQ10 ar putea susține antrenamentele fizice

Un lucru care m-a suprins a fost să aflu că funcția mitocondrială anormală poate reduce energia musculară. Astfel, mușchii se contractă mai greu, iar exercițiile fizice nu sunt eficiente. Coenzima Q10 poate ajuta la creșterea performanței exercițiilor fizice prin scăderea stresului oxidativ în celule și îmbunătățirea funcțiilor mitocondriale. De fapt, un studiu a investigat efectele acestui nutrient asupra activității fizice. Persoanele care au suplimentat cu 1200 mg de CoQ10 pe zi, timp de 60 de zile au arătat o scădere a stresului oxidativ. În plus, suplimentarea cu CoQ10 poate ajuta la creșterea forței în timpul antrenamentelor și la reducerea oboselii, ambele contribuind la îmbunătățirea performanței.

CoQ10 luptă împotriva diabetului

Diabetul este o altă afecțiune cauzată de stres, iar funcția mitocondrială (surpriză!) este legată de rezistența la insulină. Știința a demonstrat că Q10 îmbunătățește sensibilitatea la insulină și reglează nivelul zahărului din sânge.

Suplimentarea cu CoQ10 ar putea fi de folos la creșterea concentrațiilor de Q10 în sânge de până la trei ori la persoanele cu diabet care prezintă de obicei, niveluri scăzute ale acestui compus.

See Also

CoQ10 previne cancerul

Zeci de studii de-a lungul anilor au afirmat că pacienții cu cancer au niveluri mai scăzute de CoQ10. Acestea au fost asociate cu risc de cancer cu până la 53,3% mai mare și indică un prognostic slab pentru diferite tipuri de cancer cu ar fi: cancerul la sâni (mai ales în rândul populației feminine din China).

CoQ10 este bună pentru creier

Funcția mitocondrială tinde să scadă odată cu vârsta. Disfuncția mitocondrială totală poate duce la moartea celulelor creierului și a bolilor precum Alzheimer și Parkinson. Din păcate, creierul este foarte susceptibil la daune oxidative datorită conținutului ridicat de acizi grași și a cererii sale mari de oxigen. Această leziune oxidativă crește în timp producția de compuși nocivi care poate afecta memoria, funcțiile cognitive și fizice. În schimb, coenzima Q10 reduce compușii dăunători și poate încetini progresia bolilor Alzheimer și Parkinson.

CoQ10 are grijă de plămâni

Dintre toate organele noastre, plămânii  au cel mai mult contact cu oxigenul. Acest lucru îi face foarte susceptibili la daune oxidative. Lipsa de oxigen și protecția antioxidantă slabă (inclusiv nivelurile scăzute de CoQ10) pot provoca boli pulmonare precum: astmul și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). În plus, s-a demonstrat că persoanele care suferă de aceste afecțiuni prezintă niveluri mai scăzute de CoQ10.

Un studiu a demonstrat că suplimentarea cu CoQ10 a redus inflamația la persoanele care au astm, precum și nevoia acestora de medicamente cu steroizi pentru a ține boala sub control. O altă cercetare a arătat îmbunătățiri ale performanței la efort la persoanele care suferă de BPOC. O oxigenare țesuturilor și a ritmului cardiac au fost corijate după suplimentarea cu CoQ10.

Alimente bogate în coenzima Q10

Deși poți consuma CoQ10 ca supliment, acesta poate fi găsit și în unele alimente. Se pare că nutrientul este absorbit în mod similar sub formă de capsule, dar și prin mâncare.

De aceea consumă următoarele alimente :

 • Organe: inimă, ficat și rinichi
 • Porc, vită și pui
 • Pește gras: păstrăv, hering, macrou și sardine
 • Legume: spanac, conopida și broccoli
 • Fructe: portocale și căpșuni
 • Leguminoase: soia, linte și arahide
 • Nuci și semințe: semințe de susan și fistic
 • Uleiuri: ulei de soia și canola

În concluzie, coenzima Q10 aduce multe beneficii sănătății. Îmbunătățirea inimii și reglarea zahărului din organism sunt direct legate de aceasta. Tinerețea fără bătrânețe nu există, dar sănătatea poate fi gestionată de miraculoasa coenzimă Q10. Așadar, alimenetază-te corect și elimina stresul cât poți de mult din inima și din viața ta.

Sursă foto: Pexels.com

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top